Alcoolul trece prin placenta in sangele fatului, unde se descompune mult mai greu din cauza imaturitatii lui. Nivelul din sange ramane ridicat un timp lung si poate avea consecinte foarte grave.
Pe langa efectele intrauterine, s-a demonstrat ca alcoolul afecteaza fertilitatea. Femeilor care incearca sa ramana insarcinate li se recomanda sa nu consume deloc alcool.
Cum e afectat copilul
Exista chiar un sindrom care reuneste afectiunile provocate de alcool in burta mamei - sindromul de alcoolism fetal- o combinatie de deficite mentale si fizice. Mamele acestor copiii au consumat foarte mult alcool in timpul sarcinii, putin si constant, sau mai putin frecvent dar in cantitati mari.
Simdromul alcoolismului fetal este una dintre cele mai intalnite cauze de retard mental la copiii, si singura care se poate preveni. De obicei acesti copii sunt mici la nastere si nu recupereaza pe parcurs. Ochii lor sunt mici, nasul mic si obrajii supti. Organele interne, in special inima nu se formeaza corect. Creierul lor este mai mic sau anormal format, si sufera de dizabilitati neurologice - probleme de echilibru, de atentie si de comportament.
Efectele nu se atenueaza in timp, dureaza toata viata. Chiar daca nu sunt retardati mental, in adolescenta acesti copii au mari probleme psihologice si la maturitate le vine foarte greu sa traiasca independent.
Dupa un singur pahar de alcool...
In concluzie, se recomanda mamelor sa nu bea deloc alcool in perioada sarcinii. Manifestarile grave ale bolii apar cand mama bea 4-5 pahare pe zi, insa cele psiho-neurologice s-a demonstrat ca apar si in cazurile in care mama consuma alcool ocazional.
Un studiu desfasurat in SUA a aratat ca in jurul varstei de 6-7 ani copii mamelor care au baut un pahar de alcool pe saptamana erau mai predipusi la deviatii de comportament decat cei nascuti din mame care au refuzat alcoolul. Copii "alcoolici" erau de 3 ori mai expusi comportamentului delicvent.
Sechelele nu dispar in adolescenta
Studiul a urmarit si un alt grup de copii de la varsta de 7 ani pana in adolescenta. Mamele acestora, datorita vietii sociale active, consumau in medie 2 pahare de bautura pe zi. La varsta de 7 ani acesti copii au obtinut la testul de inteligenta un scor cu 7 puncte mai mic decat media.
La varsta de 14 ani ei aveau dificultati la invatat, in special la matematica , memorau greu si se concentrau mai greu decat ceilalti.
Concluzia, la varsta adolescentei, a vizat hiperactivitatea, impulsivitatea, abilitatile sociale si de comunicare proaste si consumul excesiv de alcool.
Alcoolul nu se amesteca in lapte
In perioada alaptarii mici cantitati de alcool trec in laptele matern. Bebelusii alaptati de mame care au consumat minim un pahar pe zi au deprins mai incet abilitatile motorii - taratul si mersul - decat cei cu mame abstinente. In cantitati mari, alcoolul poate afecta si ejectia laptelui in timpul suptului..suficiente motive pentru a nu consuma bauturi alcoolice nici in perioada alaptarii.
Posteaza comentariu