6 intrebari pentru o viitoare mamica

In sfarsit, ti s-a implinit visul: testul de sarcina este pozitiv! Dupa explozia de fericire si euforia specifice, este momentul sa iti pui cateva intrebari si sa te hotarasti asupra centrului medical unde vei naste.
Mai intai, este important sa te informezi cat mai cuprinzator in legatura cu toate optiunile de care dispui. Nu toate spitalele sau clinicile particulare iti ofera aceleasi conditii si este dreptul tau sa alegi ceea ce consideri ca este mai bine pentru tine si micutul pe care il astepti. Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.


Cine ma va asista pe durata travaliului si in timpul nasterii
?

Regulile nu sunt aceleasi peste tot si de aceea este bine sa te documentezi. In functie de starea ta de spirit si de ceea ce simti ca iti va conferi cea mai mare siguranta, vei face si alegerea. In unele dintre centrele medicale, medicul obstetrician te va supraveghea in timpul travaliului, eventual impreuna cu o moasa. In altele, medicul va interveni numai in momentul nasterii, pana atunci moasa fiind cea care te ajuta si iti monitorizeaza evolutia.

O veste buna este ca din ce in ce mai multe clinici si spitale permit accesul tatalui in sala de nasteri - un aspect deosebit de important pentru majoritatea viitoarelor mamici. Daca simti ca prezenta partenerului este indispensabila pentru tine, insa regulamentul interzice acest lucru, poate ar trebui sa te orientezi spre alt spital. Atentie, insa! Decizia aceasta trebuie luata inca din primele luni de sarcina, pentru ca, de cele mai multe ori, obstetricianul sub supravegherea caruia te afli nu este in masura sa activeze si in cadrul unui alt centru medical.


Cum decurge nasterea in acest spital?

Nu, aceasta nu este neaparat o intrebare cu un raspuns previzibil. Este dreptul tau sa stii la ce te poti astepta - spre exemplu, inducerea nasterii, prin administrarea medicatiei specifice, este o practica obisnuita? Cand se recurge la aceasta metoda? Sau tot procesul este lasat exclusiv pe seama organismului tau si a ... naturii?

De asemenea, nu ar strica sa te informezi despre numarul de interventii chirurgicale (operatie cezariana) practicate. Daca procentul este unul prea ridicat, ar trebui sa te orientezi spre alt centru medical - cezariana se impune in conditii speciale, este o interventie delicata si complexa, in urma careia organismul mamei se reface incomparabil mai greu decat dupa o nastere obisnuita. Ar trebui sa reprezinte o solutie "in extremis", si nu una de rutina.


Pot sa ma plimb si sa ma misc in timpul travaliului
?

Imaginea viitoarei mame "pironite" pe masa din sala de nasteri este traumatizanta numai daca te gandesti la ea - dar sa mai si treci prin asa ceva! In fond, starea ta fizica nu este oricum una prea confortabila, ar trebui ca personalul medical sa-ti permita sa te plimbi daca asa simti nevoia (singura conditie este ca miscarea sa nu pericliteze procesul de expulzare a copilului).

Pe durata travaliului, numeroase gravide prefera sa se plimbe in sus si in jos, iar unele folosesc o minge medicala speciala pe care se aseaza de fiecare data cand au o cate o contractie, urmand sa stea pe masa de nasteri numai atunci cand dilatatia este cea optima. Daca ti se spune ceva de genul "veti urma intocmai instructiunile noastre!", ar fi bine sa te mai gandesti o data. Nu spune nimeni sa faci "mofturi", dar nici sa asculti orbeste, numai pentru ca asa ti se spune.


In afara de analgezice, ce alte metode folositi pentru diminuarea durerilor?

Chiar daca exista medicamente pentru calmarea durerilor inerente din timpul travaliului, este de preferat sa nu se recurga la acestea. Nu ne referim la anestezia peridurala, care se face numai cand nasterea este foarte aproape, ci la "celebrele" contractii. Exista diverse metode prin care proaspata mamica poate fi ajutata sa se simta mai bine: schimbarea pozitiei, o baie calda, sau chiar un masaj.


Dar daca micutul se naste prematur?

Informeaza-te in detaliu despre sectia de neonatologie a spitalului respectiv, personalul medical de aici si conditiile create pentru bebelusii nascuti inainte de termen. Aceasta nu inseamna sa stai stresata la gandul ca vei naste mai devreme, ci doar sa te asiguri ca bebelusul are la dispozitie toate conditiile pentru a fi sanatos.


Voi avea la dispozitie o sora medicala sau o infirmiera care sa imi arate cum sa alaptez?

Daca esti la prima nastere, nu ai de unde sa stii ce trebuie sa faci, care este pozitia corecta in care trebuie tinut bebelusul, cum sa stimulezi degajarea laptelui si asa mai departe. Orice sectie de maternitate ar trebui sa-ti puna la dispozitie cadre medicale care sa te indrume in acest sens, pana cand te obisnuiesti si iti dispar emotiile.

De multe ori, proaspetele mamici sunt intimidate si chiar speriate de responsabilitatea pe care o au, iar stresul inerent poate conduce (in cazuri mai rare, e drept) la intreruperea secretiei de lapte matern. Nimeni nu s-a nascut invatat si este de datoria personalului medical sa-ti arate ce ai de facut.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod