Diversificarea alimentatiei la sugar

Alimentatia diversificata reprezinta trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie consistenta. Momentul diversificarii, difera in functie de laptele pe care il primeste copilul.

Un copil alimentat cu diferite formule de lapte praf sau lapte de vaca va incepe intotdeauna mai devreme, in jurul varstei de 4 luni, 4 luni si jumatate. La copiii alaptati natural, la san, diversificarea se va face la 5 sau chiar 6 luni.

Daca mai demult diversificarea incepea pe la 3 luni, acest concept al diversificarii precoce in timp nu a mai fost agreat pentru ca studiile au demostrat ca echipamentul enzimatic - implicat in procesul de digestie la copilul de acesta varsta, este incomplet dezvoltat.


Regulile diversificarii


  • sugarul caruia i se introduce un aliment nou trebuie sa fie intr-o stare perfecta de sanatate;
  • introducerea alimentului nou se va face treptat si progresiv;
  • alimentele solide vor fi date cu lingurita;
  • alimentul nou introdus va fi propus si nu impus; daca sugarul il refuza nu se va insista pentru a nu declansa o anorexie psihogena;
  • nu se vor introduce doua alimente noi in acelasi timp, acesta din doua motive: pe de-o parte daca nu ii va placea unul dintre ele, sau va face o alergie, sau scaune diareice, nu se va cunoaste alimentul care a produs disconfort copilului;
  • la inceput, mesele de diversificare vor fi completate cu laptele pe care sugarul il primea anterior, acesta pana la acceptarea totala a alimentului nou introdus si in cantitate suficienta;
  • alimetele sugarilor nu vor fi condimentate si nu se va folosi pentru a sara mancarea lor baze de mancaruri din comert;
  • nu vor fi folosite dulciuri concentrate, sucuri din comert, budinci la plic;
  • alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor;
  • pana la varsta de un an nu li se va administra miere de albine;
  • se vor evita compromisuri pentru modificarea gustului, ca de pilda indulcirea piureului de legume;
  • vor fi evitate sosuri grase, prajeli, rantasuri, ca si alimente care pot sa produca prin aspiratie sufocarea: alune, boabe de porumb, bomboane, floricele, pufarini, pufuleti;
  • pana la un an se evita, de asemenea, alimentele alergizante precum cacaoa, ciocolata, zmeura, capsunile si fragii;
  • pentru actiunea lor diareica sunt de evitat perele, prunele;
  • daca se folosesc preparate din comert special pentru sugari, trebuie folosite in 24 de ore de la deschiderea lor, ceea ce ramane peste acest timp trebuie aruncat;
  • de la varsta de 7-8 luni se va incuraja autoalimentatia.


Alimente in diversificare


  • de la 4 luni: piureuri si sucuri de fructe, branza de vaci, orez, carne de vita sau pasare de 3-4 ori pe saptamana, initial 30-40 gr, supa si piureul de zarzavat, supa de carne;
  • de la 5 luni: galbenus de ou fiert tare, mere rase cu biscuiti si 5% zahar;
  • de la 6 luni:  ficatei de pasare fierti;
  • de la 7 luni: paste fainoase cu unt si branza, banane, iaurt de casa cu biscuiti;
  • de la 8-9 luni: mamaliguta, paine inmuiata in supa, putina smantana, ciorba de perisoare, legume ca: morcov, pastarnac, albitura, dovlecel, ardei gras, fasole verde, rosii, spanac, toate acestea fierte si pasate, la care se poate adauga bineinteles unt sau lapte.


De retinut!

1.
Alimentatia naturala este cea exclusiv la san.
2. Alimentatia artificiala este alimentatia cu un alt tip de lapte decat cel matern in primele 4 luni, pana incepe diversificarea.
3. Alimentatia mixta este cea in care sugarul primeste in primele 4 luni atat lapte matern cat si un alt tip de lapte.
4. Alimentatia diversificata este cea in care copilul primeste pe langa lapte si alte alimente.