Alaptarea este cel mai natural mod de a contribui la dezvoltarea bebelusului. Pe langa calitatile nutritive, studiile au aratat ca laptele matern aduce numeroase beneficii atat pentru bebelus cat si pentru proaspata mamica. Ultimele cercetari sugereaza ca alaptatul creste imunitatea bebelusilor ajutand la prevenirea afectiunilor gastrointestinale si respiratorii.
Studiul condus de olandezi a descoperit ca bebelusii hraniti doar cu lapte matern pana la varsta de 4 luni si, ca parte din dieta pana la 6 luni, prezinta un risc mai scazut de a suferi de infectii respiratorii si gastrointestinale, fata de bebelusii care nu au fost deloc alaptati, scrie HealthDay.
"Rezultatele studiului sustin recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru ca alaptatul sa dureze 6 luni, timp in care bebelusul sa fie hranit doar cu lapte matern," declara dr.
Infectiile respiratorii si gastrointestinale fac parte dintre principalele afectiuni care apar in cazul sugarilor. Potrivit statisticilor, infectiile respiratorii afecteaza 32,1% din bebelusi, iar cele gastrointestinale pana la 26,3%. Dintre infectiile respiratorii fac parte racelile, infectiile urechii, gatului, pneumoniile, bronsita.
Recomandare: cel putin 4 luni de alaptat
La studiu au participat aproximativ 4.200 de mamici cu copii de 6-12 luni. Potrivit datelor oferite de participante, 29% dintre bebelusi au fost alaptati mai putin de 4 luni si 25% dintre acestia au fost hraniti cu lapte matern intre 4 si 6 luni. 34% au fost hraniti la san timp de 6 luni sau mai mult, iar 12% nu au fost deloc alaptati.
Cercetatorii au observat ca, in cazul bebelusilor hraniti doar cu lapte matern timp de 4 luni si dupa, ca parte din dieta, riscul de infectii respiratorii si gastrointestinale a scazut semnificativ. Comparativ cu bebelusii care nu au fost alaptati, riscul de infectii ale tractului respirator inferior a scazut cu 50%, riscul de infectii ale tractului respirator superior cu 35% si cu 59% in cazul afectiunilor gastrointestinale. Potrivit cercetatorilor, beneficiile cele mai mari au fost observate in cazul bebelusilor alaptati timp de 6 luni.
Alte beneficii ale alaptatului
- Intareste plamanii bebelusului. Daca sunt alaptati la san cel putin 4 luni, nou-nascutii pot respira mai rapid si mai profund, sustin specialistii;
- Creste IQ-ul. Alaptatul ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si creste IQ-ul cu 8 puncte la copiii hraniti la san fata de cei care nu au fost alaptati, arata studiile;
- Alaptarea la san este prima modalitate de a-i feri pe cei mici de probleme psihice atunci cand cresc. Nu este doar un fel de a-i hrani pe sugari, ci si o modalitate de a le oferi afectiune.
Insa nu doar bebelusii au de castigat. Studiile arata ca o femeie care alapteaza este mai protejata impotriva cancerului la san si ovarian. De asemenea, alaptatul ajuta la pierderea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii si ajuta uterul sa isi revina mai repede in cazul in care femeia a nascut normal.
Ce nu trebuie sa mananci daca alaptezi?
"Ca si in perioada sarcinii, este recomandat sa eviti: tutunul, alcoolul, junk-food, prajelile, alimentele pregatite la microunde, cafeaua, anumite ceaiuri excitante, excesul de sare, grasimi. Indicat este sa incerci sa urmezi o alimentatie sanatoasa, sa iti prepari singura hrana pentru a-ti alege alimentele. Si calitatea apei pe care o consumi este importanta, nu trebuie sa faci exces, dar nici sa te insetezi," recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Posteaza comentariu