Pentru ca vremea calda s-a instalat deja, ne pregatim cu mic cu mare pentru picnic. Ca totul sa mearga ca pe roate, tine cont de cateva sfaturi pentru pregatirea picnicului, dar si de cateva reguli de igiena pentru ca alimentele sa nu devina un pericol pentru sanatatea familiei tale.
E usor sa te feresti de furnici sau diversi alti "intrusi" pe care ii poti vedea, dar este mai dificil sa te feresti de organismele invizibile care te pot imbolnavi. Iata cateva reguli de care sa tii cont cand mergi la picnic pentru ca alimentele familiei tale sa se pastreze cat mai bine si nu va puna sanatatea in pericol.
Bacteriile pot contamina alimentele si se pot inmulti la caldura.
Prin urmare, nu lasa mancarea la temperaturi mari sau la soare mai mult de doua ore. Vara, cand temperatura de afara poate fi foarte mare, limita de timp este de maximum o ora.Nu pastra resturile de mancare cu intentia de a le duce acasa si a le consuma mai tarziu. Exista pericolul ca alimentele sa se strice si sa va puna sanatatea in pericol. Incearca sa estimezi corect cantitatea de alimente ce urmeaza a fi consumata, fara a fi nevoita sa arunci prea mult.
Cand te pregatesti pentru picnic, impacheteaza alimentele si bauturile reci chiar inainte de plecare. Foloseste recipiente special concepute pentru pastrarea temperaturii scazute.
Ideal ar fi sa ai o cutie frigorifica pentru bauturi si una pentru alimente. In acest mod, aerul rece nu va iesi de fiecare data cand cineva isi va dori sa ia o bautura.Cand este cald afara, pune cutia frigorifica in masina, daca aceasta este prevazuta cu are conditionat, nu in portbagaj, asa cum se obisnuieste.
Spala-te pe maini inainte de a atinge mancarea. Pentru ca apa calda si sapunul nu iti sunt la indemana, te poti spala cu apa rece, apoi te poti sterge cu un servetel umed dezinfectant.
Impacheteaza carnea cruda in pungi perfect sigilate si pune-o in cutia frigorifica, cat mai aproape de partea de jos, care este de obicei cel mai rece loc.
Nu pune carnea cruda impreuna cu alte alimente.Daca prepari carnea la gratar, foloseste un termometru pentru gatit ca sa poti afla cand a atins temperatura adecvata in interior.
Cateva reguli de care trebuie sa tii cont cand mergi la picnic:
Daca ai copii mici, este recomandat sa nu alegi o zona in care se pot afla posibile pericole pentru ei, cum ar fi un lacuri, rauri, pante abrubte, etc. Poate fi destul de dificil sa stai in permanenta cu ochii pe copii, mai ales ca trebuie sa pregatesti si alimentele pentru picnic. Alege astfel de zone pentru plimbari si excursii, cand te poti concentra numai asupra copiilor.
Daca ti-ai propus sa faci gratar, nu uita ca trebuie sa iti protejezi copii.
Nu-i lasa nesupravegheati si nu accepta sa te ajute la prepararea gratarului, chiar daca isi vor dori acest lucru foarte mult. Exista destul de multe riscuri si cu siguranta nu vrei sa le asumi inutil.Stinge intotdeauna focul dupa ce ai pregatit carnea la gratar. Chiar daca jarul pare ca s-a stins, este posibil ca in interior bucatile de lemn sau carbune sa mai arda. Toarna apa peste jarul si cenusa ramase pentru a te asigura ca focul nu se poate reaprinde.