Jucariile - periculoase pentru sanatatea copilului tau?

Un copil se refugiaza in joc, in lumea pe care si-o creeaza cu ajutorul jucariilor si a personajelor imaginare care ii devin, uneori, cei mai buni prieteni. Este universul in care cu totii ne-am...

Un copil se refugiaza in joc, in lumea pe care si-o creeaza cu ajutorul jucariilor si a personajelor imaginare care ii devin, uneori, cei mai buni prieteni. Este universul in care cu totii ne-am gasit linistea in copilarie si asupra caruia revenim de fiecare data cand in preajma noastra un copil invata, prin joc, lumea si lucrurile care il inconjoara. Jucariile reprezinta bunurile cele mai de pret pentru cei mici, mai ales daca au fost alese cu grija.

Insa aceste mici obiecte care il bucura atat de mult pe prichindel se pot dovedi a fi extrem de periculoase. Tocmai de aceea este bine sa cercetezi cu foarte multa atentie instructiunile de utilizare, precum si partile din care jucariile sunt confectionate, pentru a te asigura ca nu reprezinta un pericol pentru cel mic.





Indiferent cat de sigure sunt aceste jucarii, nu uita regula de baza: copilul nu trebuie lasat singur atunci cand se joaca. Fie ca jucariile sunt alcatuite din piese care se pot desprinde si care pot fi inghitite, fie ca se poate rani in timp ce se joaca "mai cu foc", este preferabil si recomandabil sa fii in preajma lui atunci cand iti face o demonstratie cu tractorul sau cel nou, cand se lupta cu cavalerii sau cu indienii...

Zona destinata jocului trebuie sa fie pastrata in oranduiala si sa fie cat mai curata, chiar daca stii ca va deveni ca un camp de bataie cat de curand...

Daca pe cutiile jucariilor exista avertismente si instructiuni specifice (asa cum este obligatoriu!), atunci te sfatuiesc sa le urmezi intocmai.




Este obligatoriu sa fie trecuta pe eticheta jucariei grupa de varsta careia i se adreseaza. Verifica acest lucru - este potrivita varstei sau abilitatilor prichindelului tau? Recomandarea de pe eticheta poate fi considerata drept punct de pornire in procesul tau de selectie.

Unele jucarii care sunt concepute pentru a fi aruncate sau au incorporate "proiectile" nu sunt potrivite pentru un copil sub varsta de patru ani. Chiar si unii copii de sase ani nu sunt suficient de maturi pentru a manevra adecvat aceste obiecte.

De asemenea, daca micutul tau de patru ani inca isi mai roade pumnisorii, fereste-te de jucariile sau jocurile care contin piese si bucati mici, ce prezinta pericolul de a fi inghitite.



Fii in mod special atenta atunci cand cumperi jucarii pentru copiii cu varste sub trei ani.
Pana la varsta de trei ani, partile componente ale acestora trebuie sa fie mai mari decat gura prichindelului, pentru a indeparta riscul inecarii sau sufocarii cu acestea. Aminteste-ti de faptul ca micutii se joaca adesea cu jucariile copiilor mai mari ca varsta decat ei - jucariile mai mari sunt mai sigure, din acest punct de vedere.



Desi jucariile mai mari pot fi mai sigure pentru micut, ele pot fi, de asemenea, si mai grele. Ceea ce inseamna ca poate exista oricand pericolul ca micutul sa fie ranit daca acestea ar cadea peste el. Fii atenta si la acest aspect - daca jucaria este prea grea, comparativ cu varsta si cu constitutia fizica a copilului tau, si daca iti dai seama ca aceasta l-ar putea lovi, in cadere, renunta la ideea de a-i cumpara masinuta aceea uriasa de pompieri, cu telecomanda, oricat de mult si-o doreste...




Cauta jucarii care sunt cat mai bine asamblate: parul papusilor trebuie sa fie foarte bine prins, piesele mici, de asemenea. Fii atenta la muchiile si partile ascutite!

Daca vrei sa ii cumperi un calut, asigura-te ca are coada bine prinsa. Jucariile din plus, care sunt umplute cu vatelina sau alte materiale moi, nu trebuie sa fie descusute (sau sa se descoasa), astfel incat "umplutura" sa iasa afara, iar vopseaua nu trebuie sa se cojeasca.