In general depigmenatrea pielii apare in zona fetei, gatului si mainilor. Petele sunt albe sau foarte deschise la culoare, nu sunt in relief ci complet plate si se extind pana acopera suprafete destul de mari, de forma neregulata. Petele nu produc niciun fel de senzatie de durere, usturime, mancarime.
De fapt pigmentul din celulele zonelor respective se distruge intrucat celulele producatoare de pigment (melanocitele) nu mai functioneaza normal. Afectiunea este mai frecventa in cazul in care exista in familie cazuri asemanatoare.
In cazul acestei afectiuni, exista posibilitatea ca ea sa nu dispara niciodata si petele sa ramana toata viata pe piele. Desi exista un tratament medicamentos, el este adesea ineficient sau produce reactii adverse.
Ca multe boli de piele, vitiligo este o boala ale carei cauze nu sunt bine cunoscute si pentru care nu exista remediu sigur. Unii pacienti reactioneaza mai bine, altii mai putin bine. Ea afecteaza imaginea persoanei mai ales ca petele apar in zone foarte vizibile. De aceea, frecvent petele depigmentate ale pielii sunt acoperite cu fond de ten sau pudra pentru a micsora contrastul cromatic fata de pielea sanatoasa.
Aspectul persoanei poate fi deranjant sau bizar si de aceea apare necesitatea fardului. Mai ales in cazul adolescentelor, poate produce o suferinta psihica legata de aspectul fizic al pielii. Cu toate acestea, este important ca afectiunea nu este contagioasa si persoanele cu vitiligo in ciuda aspectului uneori neplacut nu pot fi considerate bolnave si nu trebuie ocolite sau marginalizate.
Pentru un copil sau un adolescent este adesea o piatra de incercare in contextul integrarii printre ceilalti. Colegii si cei din jur pot avea tendinta sa nu atinga persoana cu vitiligo, sa intrebe ce este, care este cauza sau daca este molipsitor.
Foarte important, de asemenea, este faptul ca nu exista in cazul acestei afectiuni restrictii alimentare, de miscare sau de efort intelectual. Copilul nu trebuie tinut acasa sau ascuns intrucat boala lui nu se transmite si nu il impiedica in nicio activitate. Este esential pentru el sa aiba sustinerea parintilor si prietenilor pentru a reusi sa se acomodeze cu infatisarea sa si sa faca fata micilor ironii, rautati sau intrebari ale celor din jur.