Stangaci sau dreptaci?

Multe controverse, teorii, cercetari, pedepse... legate de folosirea predominanta a mainii stangi... De-a lungul timpurilor, stangacii au fost fie considerati oameni "alesi" mai ales pentru avantajul pe care il aveau in lupta cu arma, luand adversarul prin surprindere, atacandu-l pe partea pe care nu se apara, fie "insemnati", purtatori ai unui pacat, blestem.

Ca tot ce este diferit, a nascut reactii dintre cele mai diverse iar uneori intensitatea lor a facut din "stangacie" o mare problema. Pe de alta parte, cercetatorii au aratat ca daca a fi stangaci ar fi fost un dezavantaj sau o anomalie, ar fi disparut prin selectie naturala de-a lungul timpului.

Multe studii au incercat sa compare din diferite puncte de vedere pe dreptaci cu stangaci. Unele au ajuns la concluzia ca stangacii sunt mai inclinati catre activitati artistice, altele ca sunt mai sensibili, mai intuitivi in comparatie cu dreptacii care sunt mai logici. Cert este ca printre stangaci gasim aceleasi meserii, performante, caractere, boli ca si printre dreptaci astfel incat chiar daca stangacia coreleaza cu ceva, aceasta corelatie este fie prea subtila, fie prea rara pentru a deveni vizibila.

 

Departandu-ne insa de istorie si de modul oamenilor de a privi ceea ce este diferit, ne propunem sa discutam despre copiii stangaci si despre atitudinea pe care este bine sa o avem fata de ei. Asta pentru ca nu demult si, din pacate, chiar si in zilele noastre, multi copiii sunt certati si pedepsiti pentru ca folosesc mana stanga acolo unde altii o folosesc pe cea dreapta, in special la mancat, scris, taiat.

Unii adulti considera ca inca de cand este mic, copilul "trebuie invatat sa foloseasca mana dreapta", astfel incat ii dau in dreapta jucariile, ii iau ce apuca cu stanga si ii muta in mana cealalta, ba chiar ii leaga mana stanga pentru a nu o folosi. Pentru ei a fi stangaci este "rau", sau "rusinos", fie se simt vinovati ca n-au "corectat" la timp copilul.
Din nefericire, gasim si printre educatori si invatatori unii care forteaza copiii sa foloseasca la scris si desenat mana dreapta sau ii pedepsesc cand o folosesc stanga.

Este adevarat insa ca ambele maini sunt folosite in mod natural in diferite activitati si un copil stangaci fortat sa scrie cu dreapta va ajunge sa scrie cu dreapta, ce-i drept cu dificultate si efort in plus si uneori cu alte tipuri de tulburari asociate. Asta nu inseamna insa ca a devenit dreptaci pentru ca in alte activitati cum ar fi taiatul cu cutitul, cusutul, folosirea foarfecii, surubelnitei sau altor unelte va folosi stanga.

In cazuri mai grave, copilul nu reuseste sa invete sa scrie sau apar tulburari ca disgrafia, dislexia, balbaiala, scrisul in oglinda, discalculia, dezorientarea spatiala.


De fapt, stangacia se mosteneste, astfel incat daca un parinte este stangaci, va exista probabilitatea ca unul dintre copiii sai sa fie stangaci. Desi uneltele sunt construite pentru dreptaci, un stangaci se poate descurca in orice meserie si cu aceleasi performante ca un dreptaci. Mari pictori, jucatori de tenis, de scrima, muzicieni au dovedit-o prin performantele lor de-a lungul timpului.

Pana la scoala, copilul nu este "afectat" de folosirea celeilalte maini daca la gradinita nu incepe sa scrie sau nu este certat ca deseneaza cu stanga, arunca mingea sau apuca jucariile. La scoala insa, situatia se schimba pentru ca este "peste mana" sa scrii cu stanga de la stanga la dreapta si de aceea ei au tendinta fie sa scrie de la dreapta spre stanga, fie sa scrie "in oglinda".


La copiii stangaci apare adesea tendinta de a face literele si cifrele invers sau de a adopta o pozitie aparte atunci cand scriu astfel incat sa vada literele. Daca insa parintii si invatatorii nu fac o tragedie din asta si ajuta copilul sa isi corecteze erorile, el va reusi in acelasi timp cu ceilalti sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca, sa linieze, sa deseneze, sa decupeze etc.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI