Astazi ne propunem sa analizam prieteniile aparute prin intermediul internetului si comunitatile virtuale ca grupuri de discutie pe anumite forumuri sau site-uri. Ele sunt numeroase in acest moment in toata lumea si in Romania. Compuse din oameni care nu se cunosc personal, care locuiesc departe unii de altii si nu se pot intalni fata in fata, comunitatile virtuale au specificul lor ca de altfel toata comunicarea prin intermediul internetului.
Site-uri dintre cele mai diverse ca organizare, tematica sau tipuri de forumuri sunt populate de zeci de mii de oameni de toate varstele care schimba impresii intre ei, isi raspund la intrebari, dau si cer sfaturi, vand obiecte, schimba filme si muzica, se cearta, se ajuta, se indragostesc, isi petrec timpul “impreuna” cand le e dor unii de altii, cand nu au ce face, cand nu pot dormi, cand e vreme urata, cand au pauza la serviciu, cand simt nevoia sa “vorbeasca” cu cineva.
Ne putem gandi care sunt relatiile dintre acesti oameni?
Ce stiu ei unii despre altii?
Ce anume ii uneste?
Care este specificul relatiei lor?
Ce influenta au acesti “prieteni” virtuali?
Anonimatul, siguranta si comoditatea par a fi cele mai mari atractii ale relatiilor pe net. Fara a iesi din casa sau din birou, te “intalnesti” cu oameni din alte orase si tari, cu care de altfel n-ai avea nicio posibilitate sa vorbesti in cele mai multe dintre cazuri. In aceasta situatie sunt atat oameni foarte ocupati cat si adolescenti, femei insarcinate sau oameni din localitati indepartate.
In privinta identitatii lor si a caracteristicilor personale, este totul foarte relativ ramanand la latitudinea fiecaruia ce dezvaluie si ce ascunde, ce adauga sau ce omite din imaginea pe care o prezinta despre el. Poate si asta este una dintre atractii – libertatea de a te prezenta asa cum ai vrea sa fii. Asta poate duce la o lipsa de incredere din partea celorlalti dar face parte din jocul vitualitatii. Putem gasi mai multe identitati, nick-uri ale aceleiasi persoane, nu putem fi niciodata siguri cu cine vorbim sau ale cui sunt respectivele cuvinte.
Daca luam exemplul adolescentilor, gasim multi pentru care aceasta modalitate de comunicare este singura. Unii dintre ei nu pot intra in relatii reale, fie din cauza starii psihice, fie din cauza izolarii in care se afla. Gasim uneori fraze socante pe diferite forumuri, pe care cu greu le putem explica prin dorinta de originalitate.
In locul teribilismului cunoscut altadata ca un apanaj al varstei, pare ca depresia si chiar disperarea, singuratatea si dezamagirea i-au luat locul. Poate blogurile si forumurile sunt singurele locuri unde adolescentii striga dupa ajutor, iar parintii lor si alti adulti nici nu le deschid.
© Copyright:
Relatiile pe internet
Am mai abordat subiecte legate de internet, relatii care incep prin intermediul lui sau jocuri de care adolescentii sau adultii nu se mai pot desparti.
Comentarii (2)
Sunt interesante uneori discutiile cu persoane necunoscute pentru ca stimuleaza curiozitatea, nu te plictisesti pentru ca stii totul despre cineva.pe de alta parte, poti sa dai peste niste specimene...dar poti sa ii blochezi daca nu iti plac.pt copii astfel de relatii mi se par un pic periculoase si ar trebui urmariti indeaproape, dar fara sa aiba senzatia ca sunt supravegheati
Copilul meu intra pe un site hi5 si converseaza asiduu cu cineva. Am intrat si eu pe acel site m-am inregistrat cu alt nume cu varsta apropiata de a lui, cu hobbyuri asemanatoare, si l-am invitat sa-mi fie prieten. Am vazut nick-name lui care este DJ Suicide. Oare este doar teribilism?
Posteaza comentariu