Inceputul vietii sexuale

Desi lumea s-a schimbat mult, mijloacele de comunicare au evoluat, vorbim despre multe subiecte, citim reviste, carti, articole de pe site-uri, ascultam emisiuni radio si tv, avem posibilitatea de a vorbi cu oameni din lumea intreaga pe forumuri, totusi unele subiecte au ramas "tabu".

A discuta cu copilul nostru despre sexualitate si despre viata sexuala, a-l pregati pentru ea sunt in continuare lucruri foarte dificile, pe care adesea le neglijam, astfel incat el recurge la diverse surse de informatii sau este total nepregatit.

Multi adolescenti intreaba care este varsta optima pentru inceputul vietii sexuale, multi se plang ca nu au cu cine vorbi despre asta, ca nu au pe cine intreba, altii au deja anumite probleme legate de un inceput mai putin placut al activitatii sexuale, de sarcini nedorite, boli, accidente, dificultati, dezamagire, neintelegeri cu partenerul.

De multe ori adolescentii isi incep viata sexuala fie din curiozitate, ca sa vada cum e, fie pentru a nu fi mai prejos de colegii lor care au facut-o deja sau care doar se lauda cu asta. A "face sex" pare ceva teribil vazut de la acea varsta, ceva cu care te poti lauda si care te ridica cu mult in ochii celorlati. Poate fi o neincredere in fortele proprii, o lipsa de valori personale, o confuzie intre ce simti si ce vrei. Asta pentru ca de cele mai multe ori, ei insisi nu sunt multumiti de acest inceput. Considera ca a fost cu o persoana nepotrivita, ca nu erau pregatiti, ca nu stiau suficiente despre asta, ca ar vrea sa nu se fi intamplat asa.

Sigur ca este varsta la care in corpul lor se intampla multe lucruri si adesea este o adevarata avalansa de senzatii, trairi, stari, conflicte interioare. Lipsa de comunicare cu parintii sau cu alti adulti sporeste confuzia, senzatia de "lucru interzis", aruncand o umbra defavorabila asupra sexualitatii.

Parintii interzic adesea viata sexuala, uneori prea brutal, ameninta copilul cu repercursiuni grave, nu accepta sa vorbeasca despre asa ceva, nu il ajuta sa afle ceea ce ar vrea sa stie "pentru a nu-i da idei". Multor adulti fie profesori, parinti, medici le este foarte greu sa raspunda la intrebari simple ale adolescentilor si asta nu pentru ca nu ar sti, ci pentru ca simt jena, incurcatura, nu stiu ei insisi cum e mai bine, resimt sexualitatea ca ceva periculos, interzis, despre care nu se vorbeste.

Astfel incat constatam cu surprindere ca multi adolescenti nu au informatii de baza despre functionarea propriului corp, nu stiu cum sa se protejeze de boli sau sarcina, nu cunosc nimic despre ce urmeaza sa se intample in viata intima. In aceste conditii, este firesc ca sa apara multe probleme, sa fie luati prin surprindere de ceea ce se intampla cu ei, sa se dezamagiti, sa se teama ca nu sunt suficient de buni, ca nu fuctioneaza normal.

Temerile si starea de confuzie afecteaza starea psihologica, astfel incat e aproape imposibil sa incepi "bine" viata sexuala daca o simti ca pe ceva "rau".

In plus, inceputul vietii sexuale este cel putin la fel de greu ca orice inceput si adolescentii sau tinerii au nevoie de mult sprijin in aceasta perioada. Dar, in mod paradoxal, ei se simt singuri si lipsiti de sprijin, nestiind ce simt, neputand sa exprime in cuvinte starile lor.

Astfel incat de cele mai multe ori nici cu partenerul sexual nu vorbesc suficient, nu se cunosc, nu stiu ce le place sau de ce le este teama. O comunicare mai buna cu anturajul, posibilitatea de a intreba, de a pune in cuvinte starile lor, dorintele, temerile, neplacerile ar fi de natura sa ii ajute in aceasta perioada dificila pe care o traverseaza.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI