Atunci cand exista copii, influenta asupra lor este evidenta. Am vorbit intr-un articol precedent despre modul in care copii, chiar si foarte mici resimt suferinta parintilor, despresia mamei, doliul lor, neintelegerile si tensiunea din cuplu etc. Desi, adesea auzim ca "cel mic nu stie nimic", realitatea ne demostreaza contrariul. Chiar daca nu stie propriu-zis in sensul ca nu i s-a vorbit despre asta, copilul simte. Asa cum simt si partenerii unul despre celalalt. Putem vorbi despre intuitie sau pur si simplu despre faptul ca printr-o legatura apropiata toate aceste suferinte se transmit.
Sa incercam sa ne referim la un caz concret, asa cum probabil foarte multi dintre voi au prin preajma. Parintii sunt ingrijorati ca rezultatele scolare ale copilului sunt nesatisfacatoare. Ei spun asta exprimand supararea si mirarea dar si incercarile lor de a-i asigura copilului tot ce are nevoie pentru a invata. Dupa toate acestea, tot ei ne spun despre alte probleme din familie, fie probleme conjugale, fie probleme de sanatate ale unuia dintre parinti, fie moartea recenta a unui bunic, schimbarea domiciliului, dificultati la unul dintre locurile lor de munca sau altele.
De fapt, putem spune ca singurul mod de a ajuta o familie in dificultate este de a putea s-o asculti si sa faci legaturi pe care ei nu le-au putut face. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor incearca sa rezolve problemele separate si nu impreuna, ceea ce in acest caz nu este foarte bien intrucat cel mai adesea exista nu doar probleme ale unui sau ale altuia din familie ci mai ales probleme ale relatiilor dintre ei. Exemplele cele mai la indemana sunt relatiile dintre parinti si copii si cele dintre parinti. Lipsa de comunicare, tensiunea din relatii, nemultumirile reciproce au toate o contributie majora atat la aparitia situatiilor de criza cat si la imposibilitatea familiei de a le rezolva fara ajutor din afara.
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI