Adesea sunt prezentate drept adevarate drame frustrarile de ordin material si chiar ca fiind cauze ale unor gesturi extreme. De fapt, banii nu sunt sunt niciodata de ajuns si oricati am avea, gasim pe ce sa-i dam. Asta fiindca este foarte greu de trasat o granite intre nevoi si dorinte. Avem nevoie de un obiect sau nu avem nevoie dar ni-l dorim? Iata o intrebare pe care nu ne-o punem prea des si nu ne invatam nici copiii sa si-o puna... Astfel incat ei ne prezinta niste dorinte (a avea un telefon mai sofisticat, papuci cu paiete, mp3, geanta roz, cosmetice de la o anumita firma etc) ca fiind niste nevoi, ba chiar stringente.
Capacitatea si obisnuinta de a deosebi ce este cu adevarat necesar, fara de care nu putem trai sau desfasura anumite activitati de ceea ce este facultative, de lux, menit san e faca viata mai usoara, mai frumoasa, sa ne distreze sau ne introduca intr-un anumit grup se dobandesc inca din copilarie. Unii parinti pun copilul in tema cu cumparaturile inca de foarte mic. Ei ii spun nu doar ce cumpara pentru el dar si ce sumpara pentru ei, pentru casa, gradina, calatorii, masina, distractie etc.
Listele cu cumparaturi sunt o distractie pentru copii, mai ales atunci cand ei cunosc deja banii si tipurile de produse. Tot atunci, adultii ii pot ajuta sa afle ce este de calitate si ce nu, care sunt produsele necesare si care sunt celelalte, ce faci cand vezi ceva care iti place si n-ai bani sa-l cumperi etc. Aceste lectii se incep in copilarie astfel incat micutul sa reuseasca pana la adolescenta sa gestioneze atat banii pe care ii va avea cat si sentimentele si trairile sale.
Vazandu-i pe parintii sai cum renunta la anumite obiecte dar cumpara altele, cum strang bani pentru a cumpara ceva nou sau scump, care sunt prioritatile, ce poti cumpara atunci cand ai mai multi bani, copiii invata incet-incet cum sa faca atunci cand vor avea proprii lor bani. Daca aceste "lectii" nu au loc, copiii nu vor afla ce inseamna banii, ca numarul lor este limitat si ca oricati ai avea, gasesti sa cumperi ceva cu ei!
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
Posteaza comentariu