Fereste-ti copilul de pericolul sufocarii!

Deoarece caile respiratorii ale copiilor sunt foarte inguste, micutii se pot ineca foarte usor cu bucati de alimente sau alte obiecte de dimensiuni reduse, pe care tind sa le bage in gura si sa le inghita. Obiecte frecvent intalnite in casa oricaruia dintre noi, cum ar fi pungile din plastic de la supermarket sau alte materiale moi, pot reprezenta si ele pericole in sine, astfel incat te sfatuim sa urmaresti si sa aplici aceste sfaturi, care te vor ajuta sa previi astfel de accidente nefericite...



Pana la varsta de 3 sau 4 ani, dantura micutilor nu este suficient de bine dezvoltata pentru a-i ajuta sa mestece corespunzator mancarea. Atunci cand iti hranesti copilul, aminteste-ti:

sa tai carnea si carnatii in bucatele foarte mici si sa indepartezi pielita, daca este nevoie;

legumele sau alimentele tari, cum ar fi morcovii, telina si marul, trebuie zdrobite sau razuite - niciodata nu trebuie sa ii dai micutului aceste alimente drept mancare solida;

copiii de varste mici sau bebelusii care au inceput sa mearga nu trebuie sa manance alune sau alte seminte; exista riscul sa se inece cu ele si sa se sufoce.



niciodata nu ii da unui copil mai mic de 5 ani floricele din porumb (popcorn), bomboane tari, fulgi de porumb sau chipsuri;

in mancarea micutului nu trebuie sa se gaseasca oase de mici dimensiuni;

incurajeaza prichindelul sa stea linistit in timp ce mananca si bea - sa alerge sau sa se joace in timp ce se afla la masa reprezinta un risc crescut pentru inecarea cu alimente;

intotdeauna supravegheaza-ti indeaproape copilul la masa si nu il forta niciodata sa manance ceva ce nu vrea.



Obiectele de mici dimensiuni, cum ar fi acele, monedele, nasturii, margelele, bilele etc., nu trebuie sa se afle la indemana copiilor. Un copil se poate ineca cu orice obiect suficient de mic incat sa incapa intr-o cutie pentru film. Ca atare, trebuie sa ai foarte multa grija si sa il supraveghezi pe cel mic atunci cand vrea sa bage in gura astfel de obiecte, pe care le poate inghiti foarte usor, existand riscul de sufocare.

Incearca sa eviti sa cumperi obiecte cum ar fi jucariile care contin bile sau bucati de polistiren, care pot fi foarte usor inhalate de cei mici.


Elementele sau bucatile de mici dimensiuni ale jucariilor pot fi foarte usor inghitite si pot duce la sufocare. Astfel de jucarii, asa cum este obligatoriu sa scrie si pe instructiunile de utilizare, nu sunt recomandate copiilor cu varste sub 3 ani.

Jucariile aflate in interiorul oualor de ciocolata nu trebuie puse la dispozitia prichindeilor, mai ales fara supraveghere.

Baloanele sunt periculoase pentru copiii de varste fragede, deoarece pot exploda daca sunt muscate in timpul umflarii lor. Copiii pot inghiti fragmente ale balonului spart, ceea ce poate duce la blocarea cailor respiratorii. Nu il lasa pe cel mic sa se joace cu baloane in lipsa ta!



Taie sau renunta la cordoanele draperiilor si ale transperantelor sau, daca acest lucru iti este incomod si peste mana, nu le lasa la indemana copiilor.

Intotdeauna leaga pungile din plastic cu un nod inainte de a le arunca sau depozita, departe de accesul copiilor.

Imediat ce ai despachetat produsele cumparate sau cadourile, arunca toate invelisurile sau pungile din plastic sau din polietilen.


Indeparteaza cuverturile de protectie, din plastic, de pe saltelele patului sau ale patutului in care doarme cel mic.



Daca prichindelul poate sa respire, obiectul care i-a blocat caile respiratorii poate fi deplasat sau miscat din locul in care s-a "intepenit" cu ajutorul tusei, care va forta muschii sa se contracte.

In cazul in care micutul poate sa respire, nu te apuca sa il bati pe spate, in incercarea de a deplasa bucatica de mancare ramasa in gat! In acest fel, nu vei reusi decat sa muti din loc mancarea, ceea ce poate duce la blocarea cailor respiratorii si, implicit, la imposibilitatea copilului de a mai respira.

Supravegheaza-l pe micut cu atentie si urmareste progresele pe care le face in respiratie, dupa un astfel de incident. Daca in cateva minute nu se simte mai bine, suna imediat la serviciul de ambulanta si solicita asistenta medicala de specialitate.

Daca micutul nu mai respira, incearca sa deplasezi obiectul care i-a blocat caile respiratorii prin urmatoarea manevra: tine copilul peste poala ta, cu fata in jos, astfel incat capul sa se afle intr-o pozitie mai joasa decat pieptul.


Loveste-l pe micut puternic, de patru ori, pe spate, chiar sub omoplati.

Verifica din nou daca respira. Daca tot nu respira, cheama de urgenta serviciul de ambulanta. La telefon, vei primi instructiuni in legatura cu tot ceea ce ai de facut pana cand paramedicii vor sosi acasa.