La varsta scolara, este deja un cititor pasionat...

Chiar daca, cel tarziu dupa ce a absolvit clasa intai, copilasul tau este apt sa citeasca singur, nu abandona insa indeletnicirea de a-i citi tu insati. Acest lucru ii este in continuare de folos pentru imbunatatirea capacitatii de lectura (in sensul retinerii informatiilor esentiale) si dezvoltarea vocabularului. In acelasi timp insa, este pregatit pentru a trece la nivelul urmator: acela de a discuta despre ceea ce tocmai a citit.
Personalitatea copilului tau este in continua evolutie, si de acest aspect ar trebui sa tii cont inclusiv cand ii stabilesti "planul de lectura". Care sunt domeniile care il intereseaza cel mai mult? Sport? Povesti cu zane? Dinozauri? Aventuri? Pune-i la dispozitie o gama cat mai variata din care sa poata alege, avand grija sa nu se limiteze la un singur gen de literatura, pentru ca acest lucru, pe termen lung, ii va ingusta orizontul. De asemenea, multor copii le place sa citeasca povesti misterioase sau stiintifico-fantastice.

Dupa cum spuneam, copilasul tau este pregatit acum sa treaca la stadiul urmator: acela de a "discuta" ceea ce citeste si de a trage invataminte.
Pana la urma, acesta este unul dintre obiectivele esentiale ale cititului, nu-i asa? Rolul tau este important, intrucat micutul are nevoie de un interlocutor in imediata sa apropiere.

Cand stati de vorba, evita sa dai sentinte sau sa enunti fraze avand caracter de "adevar general valabil". Este bine sa-i pui cat mai multe intrebari deschise, care sa-i solicite judecata si care sa-l determine sa se gandeasca la ceea ce ar face el insusi daca ar fi confruntat cu situatia respectiva.

Acolo unde este posibil, incurajeaza-l sa faca diferite paralele cu alte povesti sau, de ce nu, situatii reale.
Acest lucru il va ajuta sa-si dezvolte gandirea de perspectiva, capacitatea de analiza si cea de a face diferite corelatii. Ai putea aplica si tactica inversa: roaga-l sa-ti citeasca o poveste si apoi sa-ti explice despre ce este vorba. Va fi mai mult decat incantat.

In context, trebuie sa tii cont de un aspect important: rabdarea este cel mai mare dusman al copiilor, la aceasta varsta. Pur si simplu, cand vad o pagina de text, fara ilistratii (daca se poate ceva si mai rau de-atat, fara dialog), tentatia de a inchide cartea si de a abandona este foarte mare.
Si iarasi trebuie sa intervii tu - fie pentru a-i face un rezumat (nu transforma insa acest lucru in obicei), fie pentru a-l incuraja sa continue lectura. Situatia aceasta nu va dura oricum prea mult timp; cu vremea, copilul isi va forma deprinderea de a citi chiar si pasajele mai "indigeste".

O conditie obligatorie pentru a-l transforma intr-un cititor pasionat este de a nu-l face sa perceapa lectura ca fiind o corvoada. Lectura este, in primul rand, o pasiune si exact astfel trebuie sa se imprime in constiinta copilului.
Tocmai in aceasta nota, nu-l obliga sa citeasca in fiecare zi daca nu are dispozitia necesara.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod