Cum ar trebui sa comunic cu copilul meu?
Cu cat micutul este mai mult implicat in discutie si in tot felul de jocuri, cu atat mai multe isi va dezvolta spontaneitatea si vocabularul. Citeste-i povesti, canta-i, incita-l la jocuri de cuvinte simple, sau pur si simplu vorbeste cu el pe diverse teme. Toate acestea ii vor imbunatati aptitudinile de comunicare si va invata sa asculte. Iata cateva procedee prin care il poti ajuta sa-si dezvolte vocabularul.
1. Vorbeste cu el despre ceea ce a facut in timpul zilei sau planurile pentru a doua zi. "Cred ca va ploua dupa-amiaza. Ce vom face?" sau "Ce a facut papusa astazi?". In felul acesta, il vei incuraja sa-ti povesteasca. Arata-te interesata de ceea ce spune.
2. Citeste-i cat mai des din cartile preferate si incurajeaza-l sa-ti spuna impresiile despre actiune si personaje, cu propriile sale cuvinte. O idee buna este sa-l lasi sa creada ca citeste - va fi foarte incantat sa se uite in paginile cartii si, chiar daca nu poate citi, sa vorbeasca si sa aiba impresia ca intelege ceea ce scrie acolo.
Vocabularul tipic si modele de comunicare
Varsta cuprinsa intre doi si trei ani, este caracterizata de o intensa acumulare si dezvoltare a capacitatii de exprimare. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau propriu, dar pana la varsta de doi ani, majoritatea copiilor pot executa niste cereri simple (de genul "adu papusa" sau "vino la mami") si pronunta intre 50 si 200 de cuvinte.
De asemenea, multi copii incep sa repete ceea ce aud in jur si sa combine cuvintele in propozitii scurte. Pana in jurul varstei de doi ani, un copil cunoaste cel putin 200 de cuvinte si se exprima prin propozitii scurte sau fragmentate. La varsta de trei ani, copilul cunoaste de obicei intre 200-300 de cuvinte. In acest stadiu de dezvoltare a vorbirii, copiii incep sa inteleaga tot mai mult si sa vorbeasca tot mai clar, fiind capabili sa raspunda la intrebari simple. De asemenea, pot numara cel putin trei cuvinte si pot spune cati ani au. Cu toate acestea, indiferent cate cuvinte pot articula, acestea nu vor fi inteligibile pentru ceilalti decat in proportie de cel mult trei sferturi din total.
Ce ar trebui sa fac in cazul in care consider ca exista o problema?
Daca esti ingrijorata ca micutul are probleme de auz, dezvoltare a vocabularului sau claritate a exprimarii, adreseaza-te unui medic pediatru. Testarea urechii va identifica eventuale probleme de acuzie. De asemenea, la doi ani nu este deloc devreme pentru o evaluare a claritatii in exprimare - mai ales daca cel mic nu urmeaza instructiunile simple sau daca nu raspunde nici macar prin "da" sau nu" la intrebari obisnuite. In acest caz, un logoped ar putea recomanda o conduita terapeutica sau un consult mai amanuntit daca banuieste o intarziere in dezvoltarea generala a copilului, atat din punct de vedere al exprimarii, cat si fizic sau mental.
Probleme de comunicare tipice pentru copiii in varsta de doi-trei ani
1. hipoacuzie;
2. probleme in executarea unor solicitari simple;
3. vocabular sarac;
4. probleme de articulare a sunetelor;
5. vorbire neclara.
Daca cel mic se balbaie, nu te ingrijora - multi copii depasesc aceasta problema cu timpul. Totusi, unii dintre copii au nevoie de ajutor de specialitate, uneori inclusiv de ordin psihologic, pentru a putea vorbi normal.
© Copyright:
Vocabularul si exprimarea unui copil in varsta de doi-trei ani
Comunicarea cu un copilas in varsta de 2-3 ani este una dintre cele mai frumoase si satisfacatoare experiente atat pentru parinti, cat si pentru cel mic. Copiii invata "absorbind" zilnic informatii noi, prin interactiunea cu persoanele din jur - adulti si copii deopotriva.
Comentarii (9)
asa da articole,bravo!imi plac articolele scurte,clare si la obiect.
am doi baieti gemeni in varsta de 1an si 9 luni.imi fac oarece griji pt ei deoarece nu pronunta sau nu au memorat nici un cuvant inafara de mama tata si gaga .atat nimic mai mult.dati-mi un sfat.
Baietelul meu implineste 2 ani in mai si inca nu spune decat foarte putine cunvinte: pa,aia(mamaia),aie(tataie),asta papa(adica tata in spaniola)si mama.Influienteaza faptul ca i se vorbeste in 3 limbi,adica romaneste,engleza si spaniola?
Fetita mea face maine 3 anisori si im-i fac griji de cat poate ea sa vorbeasca. In vocabularul ei sunt cel mult 50 de cuvinta. Intelege tot ce-i spun.Nu vrea sa repete decat cei convine.Ce sfat imi dati?
SFATUL UNUI LOGOPED Nu trebuie sa va faceti prea multe probleme, dar este bine daca il vede un logoped si un neuropsihiatru,deoarece poate sa fie o simpla intarziere de natura neuro fiziologica dar si un debut al unei tulburari, boli sindrom neuropsihic. Este bine ptr copil daca va fi examinat dar si ptr d-stra ....
fetita mea, de 2.2 ani, vorbeste la persoana a 3-a... Nu spune eu am facut cutare lucru, ci ca, Anamaria a facut... Ce e de facut in acest caz? Sa o tot corectez?
Nimic. Sunt Simona si am doi copii un baiat de 3 ani si o fetita de 1 an. Sunt copii care abia la varsta de 3 ani incep sa vorbeasca. Baietelul unei colege de serviciu a inceput sa spuna mai multe cuvinte abia dupa 2 ani. Acum are 4 ani si vorbeste de nu-l mai poti opri. Si la gradinita copiii in general incep sa vorbeaca mai mult. Asa ca nu va faceti probleme sau sa umblati pe la doctori cu el. Va salut.
Copilul meu are 1 an si 2 luni si rosteste foarte putine cuvinte. De inteles intelege tot ce ii spun dar nu vrea sa repete dupa mine. Ce as putea sa mai fac.
Sunt mama unui baietel de 19luni si vreau sa va anunt ca vorbeste inca de la 7 luni si la varsta de 19luni cunoaste aproape orice obiect din casa ,chiar si incaperile dupa denumiri ca sa nu mai spun ca distinge verdele de albastru si rosu ,galben,alb...etc.desi este primul copil,cred ca am facut un lucru bun punandu l pe primul loc in viata mea si invatandu l si educandu l inca de mic.astept sa mi spuneti daca fac bine si daca este dezvoltat din ptc de vedere psihologic bazandu va pe descrierea facuta.Si inca ceva ..este mai frumos decat o fetita..cu parul cret,ochii mari si verzi,niste gene de parca a r fi dat cu mascara...etc..este o bijuterie de copil.egreta_egreta@yahoo.com
Posteaza comentariu