Este foarte important ca tu sa fii un bun exemplu pentru cel mic.
Este bine sa incluzi exercitiile in programul bebelusului tau, dar asigura-te ca miscarile sunt avizate de medic si adecvate varstei pe care o are.
Pune-i la dispozitie spatiul necesar pentru a se misca in voie. Stai alaturi de cel mic minim 30 de minute pe zi si joaca-te activ cu el.
Copilul adora acest tip de interactionare si mai ales faptul ca stati impreuna. Incurajeaza anumite activitati facute in joaca - precum sapatul in nisip.
Sfaturi pentru cel care "se taraste"
- Lasa-l pe cel mic sa se tarasca pe unde vrea el. Astfel el va invata cum sa-si coordoneze miscarile corpului.
- Este bine sa il ajuti sa exploreze intr-un mod amuzat incaperea in care se afla. Jucati-va de-a v-ati ascunselea in timp ce copilul merge de-a busilea prin camera.
- Muta-i jucaria preferata intr-o anumita parte a camerei si indeamna copilul sa vina spre ea.
Sfaturi pentru cel care a inceput sa mearga ajutat
- "Cap, umeri, genunchi si calcaie". Ajuta-l pe copilas sa identifice aceste parti ale corpului si sa inteleaga conceptul de sus-jos, inalt-scund.
- Incurajeaza flexibilitatea si puterea celui mic.
- Dezvolta abilitatile de miscare ale celui mic si invata-l cum sa se miste si sa se joace cu alti copii.
Sfaturi pentru cel care merge neajutat
- Scoate intreaga familie la plimbari.
- Mergi pe varfuri si incurajeaza-ti copilul sa procedeze la fel. Acest mic exercitiu il va ajuta sa invete cum sa-si mentina echilibrul.
- In timp ce va jucati, combina diferite stiluri de mers - alergare, marsaluire, mers pe varfuri, mers pe vine.
Ecuatia pentru o viata sanatoasa cuprinde activitatea
Preferi ca micutul tau sa se implice mai departe in viata in diferite activitati sportive cu incredere si pricepere sau sa duca o viata sedentara?
Ca si obiceiurile alimentare sanatoase ce-i pot fi induse inca de la o varsta frageda, expertii sunt de parere ca se poate face acelasi lucru si in privinta activitatii fizice.
Iata cateva indicatii pentru a induce o viata activa copilului tau:
- ofera-i celui mic libertatea de a-si misca manutele si picioarele in voie, ori de cate ori face acest lucru; nu-i restrictiona miscarile decat daca este foarte necesar sa-l intrerupi;
- aseaza-l pe cel mic pe burtica pe o patura curata ce sta pe podea si incurajeaza-l sa se miste; plaseaza-i jucariile preferate mai departe de el si determina-l sa vina dupa ele;
- stabileste-i un program activ, care sa devina in timp rutina - in acelasi mod in care l-ai obisnuit cu o poveste la sfarsitul zilei, inainte de culcare;
- copiii mai mici de doi ani nu au voie sa se uite la televizor; in general copiii care se invata de mici cu televizorul sau cu noua tehnologie - calculatorul - ajung sa dezvolte un stil de viata sedentar; invata-l de mic balanta si granita firava dintre activitate si inactivitate.