Accesele de furie la copilul de 2 ani

Simti ca micutul tau este de o rautate iesita din comun? Nu intra in panica, specialistul nostru, psihologul Viorica Dragomir, sustine ca la aceasta varsta copii incearca mai multe comportamente, iar unele dintre ele pot fi de-a dreptul suparatoare pentru parinti.
Comportamentul copilului de 2 ani

La varsta de 2 ani copii sunt renumiti mai ales pentru negativismul lor. De asemenea, la aceasta varsta copii vor sa fac lucrurile in felul lor si isi testeaza deseori parintii. Aceste lucruri se datoreaza in mare parte abilitatilor noi pe care le dobandesc, trecand prin perioada schimbarilor intelectuale rapide, cand limbajul explodeaza.

Adesea parintii consideca ca micutul este rau in mod intentionat, fara sa stie ca acesta are inca o intelegere limitata a lumii.
Copilul incearca sa-si asume controlul dar metodele lui devin frustrante pentru el si pentru parintii lui datorita resurselor lui limitate.
 
Copiii in varsta de doi ani pot incearca multe comportamente, printre care si acesele de furie care pot fi suparatoare pentru parinti. Insa, daca parintii sunt fermi si blanzi, si mai ales, daca isi pastraza simtul umorului, copilul invata metode mai bune de rezolvare a problemelor.


Dupa varsta de 2 ani...

Pana la sfarsitul varstei de 2 ani copiii isi formeaza auto-controlul si aceasta vine mai mult din interior decat de la parinti.
Copiii demonstreaza in aceasta perioada si incepurile simpatiei si intelegerii si incearca deseori sa-i mangaie pe ceilalti folosind tehnicile prin care ei sunt mangaiati.

Pe parcursul anului al doilea de viata, copilul isi dezvolta un simt al rusinii, adica incepe sa inteleaga ca a facut ceva rau sau neplacut. Erickson a denumit aceasta perioada etapa autonomiei vs. rusine indoiala.

Copilul in varsta de doi ani este foarte nerabdator sa faca ceva pentru a deveni independent, dar face greseli pentru ca este mic si nu are experienta.
Copiii trebuie sa-si cunoasca limitele, dar calauzirea atenta din partea parintelui ii va ajuta sa-si dezvolte simtul autonomiei si increderii in ei insisi.

de Viorica Dragomir, psiholog, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona din timisoara pe 11 Mar 2009, 09:47

    am un baietel de 2 ani foarte nervos.de cand am citit articolul m-am linistit,am crezut ca are vreo problema copilul pt ca e asa de nervos si agitat.doamne nu mai stiu ce sa ma fac

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod