Dependenţa de droguri în timpul sarcinii atrage după sine o mulţime de riscuri la mamă şi la făt. Abuzul de droguri precum heroină, cocaină şi marijuana în sarcină a fost asociat cu malformaţii congenitale, sindromul morţii subite şi chiar cu decesul fătului înainte de naştere.
Riscurile abuzului de droguri pentru gravidă
Consumul de droguri transformă orice femeie responsabilă într-una iresponsabilă şi neglijentă cu propria persoană. Atunci când sunt sub influenţa drogurilor ele nu reuşesc să aibă grijă de ele cum se cuvine şi se expun unor riscuri foarte mari. Ajung să fie violate, bătute şi să aibă comportamentele necontrolate:
- sex cu străini (risc de boli cu transmitere sexuală);
- manifestări agresive;
- consum de alimente şi produse interzise în sarcină etc.
În afara acestor pericole, gravida se supune şi altor pericole medicale - anemie, infecţii, hepatită, hemoragii spontane etc.
Riscurile abuzului de droguri pentru făt
Când gravida consumă droguri, acestea pătrund în sânge şi sunt transmise la făt prin intermediul placentei. Aşa se face că multe gravide dau naştere unor bebeluşi toxicomani sau dependenţi de droguri. Aceştia se nasc dependenţi de drogul pe care-l lua gravida şi intră în sevraj în absenţa acestuia.
Riscurile sau pericolele variază în funcţie de tipul de drog pe care îl consumă gravida. Printre cele mai grave pericole la care este supus fătul şi implicit bebeluşul, după naştere, se numără:
- avortul spontan;
- naşterea prematură;
- greutate mică la naştere;
- întârzieri în creştere şi dezvoltare;
- malformaţii congenitale;
- sindromul morţii subite la sugar;
- anomalii intestinale;
- tulburări alimentare;
- hemoragii cerebrale.
Controlarea dependenţei de droguri în sarcină
Gravidă dependenţa poate naşte un copil sănătos, dacă se lasă de droguri cu ajutorul unui specialist în astfel de probleme. Întreruperea treptată şi în momente cheie ale sarcinii ajută la ducerea la termen a sarcinii şi la naşterea unui bebeluş sănătos.
Posteaza comentariu