Febra este un mecanism de autoaparare al organismului, declansat de virusuri, microbi si bacterii. Deci, doar un simptom - o reactie, nu o boala. Temperatura normala este sub 37 grade Celsius, iar o crestere peste aceasta valoare indica, cu certitudine, ca mecanismele de autoaparare au intrat in functiune.
"Pana la 38 de grade, temperatura nu trebuie scazuta neaparat la copiii care au peste 6 luni. Desi parintii inteleg mai greu acest detaliu, febra ii face bine. Copiii trebuie hidratati foarte bine, nu trebuie infofoliti si trebuie tinuti sub supraveghere. Un antitermic seara este suficient. Valori de temperatura de pana la 38 de grade, care persista trei-patru zile, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, si de regula, dupa acest interval febra trece, impreuna cu motivele care au determinat-o. In cele mai multe dintre cazuri este vorba despre o infectie virala”, afirma Alexandrina Vasile, medic pediatru.
Febra mare
Nici febra peste 38 de grade nu este un motiv de panica. Cea mai buna solutie este sa ii oferi copilului cat de multe lichide si sa-i dai o doza de antitermic. Micutii reactioneaza prompt la masurile externe de reducere a temperaturii. Sterge-i manutele, picioarele si fruntea cu un prosop ud. Nu folosi aceasta metoda pe spatele sau pe pieptul micutului. Daca febra creste brusc, dusul cu apa la 34-36 de grade este o masura mai mult decat eficienta. Reactia copiilor este extrem de rapida.
"Doar febra peste 40 de grade, care nu cedeaza la manevrele obisnuite sau care revine cu rapiditate, este un semn ca se intampla ceva grav, iar copilul trebuie vazut urgent de medic. Oricum, pana la interventia medicului, parintele trebuie sa stie ca este esential sa reduca valoarea temperaturii, prin mijloacele pe care le are la indemana - antitermice, comprese reci - si sa-si hidrateze foarte bine puiul", afirma Alexandrina Vasile.
In plus, varsta celui mic este foarte importanta atunci cand vine vorba de febra. Daca bebelusul este mai mic de sase luni, atunci este obligatorie vizita la medic. Este binecunoscut faptul ca bebelusul se deshidrateaza foarte usor, iar starea lui se poate agrava rapid pe fondul temperaturii ridicate, asa ca dupa ce-i stabilizezi febra, il duci imediat la medic.
Hidratatrea
Copilul care are febra trebuie foarte bine hidratat, din cel putin doua motive. In primul rand, din cauza temperaturii, transpiratia se accentueaza, deci copilul pierde lichide, care trebuie inlocuite prin aport hidric. Al doilea motiv este acela ca lichidele sunt esentiale pentru cresterea eficientei sistemului limfatic, care pune in circulatie globulele albe, intrumentele naturale de lupta ale organismului impotriva agentului patogen care a determinat cresterea de temperatura (virusi, microbi, bacterii). Cu alte cuvinte, mai multe lichide inseamna un numar mai mare de celule albe mobilizate in organism.