Desi multe din gradinite ofera copilului micul dejun, este ideal ca masa principala a zilei sa fie mancata acasa, si sa beneficieze de toata atentia ta. Este cel mai bun mod de al face pe cel mic sa inteleaga ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei.
Cerealele si lactatele, obligatorii in meniu
Cerealele, de preferat intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, integrale, sunt o componenta esentiala pentru o alimentatie sanatoasa. Cerealele nu sunt interzise nici macar copiilor supraponderali, pentru ca aduc un aport caloric echilibrat, glucide cu ardere lenta si importantele fibre. Combinate cu fructe uscate, cerealele sunt extrem de versatile, putand fi combinate atat cu lapte sau iaurt, dar si cu sucuri de fructe sau piureuri proaspete din fructe.
De la varsta de 7-8 luni in meniu trebuie sa fie inclus iaurtul. De preferat simplu, fara adausuri de fructe, iaurtul este pilula de sanatate pe care copilul trebuie sa o primeasca zilnic.
A-l obisnui pe cel mic cu un borcan de iaurt pe zi, este o investitie intr-un adult sanatos, plin de vitalitate si cu o greutate in limite normale.
Gras nu inseamna sanatos!
„Copilul meu nu mananca suficient – este una din spaimele mamelor. Apoi eu, ca medic, il analizez, il masor, il cantaresc si constat ca raportul intre inaltime, varsta si greutate este perfect. Mamele trebuie sa inteleaga ca ideea gras si sanatos este gresita”, afirma Alexandrina Vasile, medic pediatru.
Obezitatea infantila, spune medicul, se instaleaza in primele luni de viata, mai ales la copii care sunt hraniti artificial, si se vede din plin dupa 3 ani, cand micutii sunt rotofei, dar nu neaparat fericiti. „Daca sunt lasati sa aleaga intre un mar, o portocala sau trei biscuiti, vor alege biscuitii. Daca sunt lasati sa aleaga intre un iaurt sau un suc cu zahar, vor alege sucul, iar intre o mancare gatita in casa si o portie de cartofi prajiti de la fast-food, nu trebuie sa mai spun pentru ce vor opta. Si pentru asta este exclusiv vina parintilor! Doar 1% din cazurile de copii supraponderali au drept cauza probleme de metabolism sau disfunctii organice, restul copiilor obezi sunt supraalimentati, mananca prost si vor deveni adulti cu probleme grave de sanatate”, explica Alexandra Vasile.
Gateste in casa pentru copilul tau
Pregateste in casa mancarea pentru copilul tau si, daca se poate, pentru toata familia ta. Nimic nu se compara cu supele, ciorbitele si tocanitele facute in casa. Nimic nu este mai bun decat fripturica cu sos, orezul cu legume, puiul cu smantana, perisoarele cu marar si dovleceii umpluti, pregatiti de tine, pentru ai tai!
Decalogul alimentatiei sanatoase
1. Intre 3 si 6 ani copilul trebuie sa primeasca 3 mese pe zi si 1-2 gustari;
2. 5 fructe si legume pe zi, de culori diferite;
3. O masa trebuie sa contina, ca element principal, cerealele integrale;
4. Carne sau peste la o singura masa din zi;
5. Lapte sau produse lactate la 3 dintre mese;
6. Intre 120 si 250 de grame de iaurt pe zi;
7. Sunt excluse ciugulelile intre mese, sub alta forma decat fructe;
8. Invata-l sa respecte orele de masa;
9. Invata-l sa manance cand ii este foame, nici mai mult, nici mai putin. Daca orele de masa sunt respectate, atunci, sigur la acel moment ii va fi foame;
10. Bomboanele, chipsurile, acadelele si oricare alte produse de acest gen nu trebuie oferite copilului decat ocazional. Prepara sucuri in casa sau ofera-i apa plata;
11. Ofera-i 2-3 oua pe saptamana, dulciuri facute in casa si paine integrala;
12. Inlocuieste de cate ori se poate zaharul, cu miere de albine.
Comentarii (1)
pe ultima 100 de metri se aminteste de mierea de albina. dar despre polenul si propolisul de albina ? copii mei folosesc de un an produsele apicole si energizantul facut din aceste produse. face minuni. mai multe inf. dog.catel@yahoo.com
Posteaza comentariu