Cum apare secretia lactata
Secretia lactata este un proces pentru care organismul femeii se pregateste pe toata perioada sarcinii. Canalele galactofore se transforma si devin capabile sa produca si sa secrete lapte. Imediat dupa nastere sau, in cazul operatiilor de cezariana, la 24-48 de ore de la interventie, apare colostrul, un lapte special plin de anticorpi, gras si adaptat pentru nou-nascutul aflat in primele zile de viata.
Pentru femeile care nasc natural, nasterea in sine este factorul declansator al secretiei lactate. Procesul trebuie stimulat si intretinut, prin punerea copilului la san, folosirea unor pompe mecanice pentru golirea sanului si, implicit, stimularea secretiei.
Pentru mamele care nasc prin cezariana, procesul se instaleaza in doua-trei zile si trebuie ajutat, prin stimulare cu ajutorul pompelor de muls. Poate fi ceva mai greu, dar, odata depasita aceasta faza, totul intra in normal.
Un factor esential pentru toate mamele, indiferent daca au nascut normal sau prin cezariana, este functionalitatea canalelor galactofore. Acestea se pot infunda, pot bloca secretia si opri procesul. Medicul si asistentele sectiilor de nou-nascuti au metode prin care aceasta problema poate fi inlaturata.
Marturia Claudiei este o foarte buna demonstratie: "Am nascut prin cezariana, iar fetita mea a fost hranita artificial, cu glucoza, doua zile, pana in momentul in care am fost in stare sa o hranesc singura. A fost greu, m-au durut sanii, aveam canalele infundate, dar ajutorul primit a fost extrem de pretios. O asistenta mai in varsta m-a intrebat daca vreau cu adevarat sa-mi hranesc la san copilul si, daca da, atunci mi-a zis sa ma las pe mana ei. Cu masaj si cu ajutorul pompelor pentru muls, am reusit sa-mi desfund canalele galactofore.
Fiecare picatura de lapte a ajuns la fetita mea. Intr-o saptamana, intrasem in normal si eram capabila sa-mi hranesc singura bebelusul. Momentul in care sufletelul acela mic mi-a fost pus in brate, iar mititica mea s-a lipit cu gurita de sanul meu si a inceput sa suga a fost unic si miraculos! Tot efortul a meritat din plin.", povesteste Claudia.
Daca in prima luna de viata copilul trebuie pus la san de cate ori ii este foame (si micutul are mijloacele lui prin care iti arata ca asta vrea: plange, isi baga degetelele in gura, cauta cu gurita sanul), dupa prima luna de viata, programul se regleaza. Micutul va manca la intervale regulate de timp, de cele mai multe ori, la trei ore.
Silvia Stoicescu, sefa sectiei de neonatologie a Institutului pentru Protectia Mamei si Copilului, Polizu, declara: "Alimentatia naturala este cea mai buna - pentru copil, dar si pentru mama -, atat in ceea ce priveste dezvoltarea fizica a copilului, dar si cea psihica. Sa nu mai vorbim de legatura speciala, benefica, ce se realizeaza intre mama si copil.
Este insa foarte important, atat pentru sanatatea mamei, dar, mai ales, a copilului, ca alimentatia naturala sa fie supravegheata si evaluata de un medic, lunar, pentru siguranta bunei dezvoltari. Medicul pediatru este cel care poate evalua daca aportul nutritiv adus de alimentatia la san este suficient si corespunde nevoilor bebelusului.".
Posteaza comentariu