Relatiile pe internet: pro sau contra?

Ce au specific aceste "intalniri"? Care sunt avantajele si dezavantajele lor fata de intalnirile "live"? Si care sunt pericolele pentru adolescenti?

Pe cati dintre prietenii tai nu i-ai auzit pomenind macar o singura data de o intalnire cu o persoana "cunoscuta" pe internet? Exista site-uri specializate pentru asa ceva, pentru "a-ti intalni jumatatea" sau doar pentru a flirta. Exista si site-uri erotice cu chat unde poti "vorbi" cu alte persoane care cauta un partener de sex, de discutie, de flirt, de casatorie etc.


"Este sigur, nimeni nu stie cine esti cu adevarat"

Explicatii ale adolescentilor: "Este simplu", "Poti gasi orice cauti", "Poti vorbi cu oameni din alte orase si tari", "Este sigur, nimeni nu stie cine esti cu adevarat", "Este amuzant sa te dai drept o alta persoana cu alte insusiri decat cele reale"

Problemele apar cand vine momentul intalnirii reale cu cei de care ne-am indragostit pe chat. Mai ales ca acest contact intretinut prin internet este foarte strans.

Ei vorbesc ore in sir, zi si noapte, zilnic ... Chiar daca nu am vazut persoana niciodata, decat poate prin camera web, trairea, excitatia, entuziasmul apar cu usurinta. Ele nu se sprijina pe ceva real, ci pe ceva fantasmat, inchipuit. Nu stim cum este persoana respectiva, dar mintea noastra fabrica cu usurinta o imagine si multe caracteristici care sunt desigur asa cum ne convin si nu asa cum sunt in realitate.


Pe internet, "dragostea este (cu adevarat) oarba"


"Dragostea este oarba", spune un celebru dicton referindu-se la idealizarea celui de care ne-am indragostit, chiar daca il vedem cu ochii. In cazul relatiilor pe internet, este cu adevarat oarba si lipsita de orice alte informatii senzoriale. Practic nu stim nimic despre celalat si uneori celalat nici nu exista. Asta inseamna ca ne indragostim sau vorbim cu o inchipuire? Asadar, adolescentii au parte de o dragoste virtuala, de o prietenie virtuala, de excitatie si placeri sexuale virtuale, adica de o viata virtuala in care ne inchipuim si nicidecum nu suntem in realitate.



Care sunt pericolele unei relatii virtuale?

1. Iesirea din realitate. Primul si poate cel mai mare pericol este iesirea din realitate, acest "virtual" care ne atrage pentru ca face totul posibil, pentru ca "transforma" realitatea dupa placerea noastra. Orice vrem, se poate - pare sa fie deviza virtualului.

Daca avantajele de a vorbi la orice ora din zi sau din noapte cu persoana iubita, de a-i putea auzi vocea si chiar de a o vedea sunt incontestabile si reprezinta rezultatul evolutiei tehnologice, relatiile prin internet prezinta fireste si multe dezavantaje.

2. Distanta dintre parteneri. De obicei, partenerii sunt departe unul de altul si posibilitatea de a se intalni in mod real este rara. Ei sunt din orase diferite, din tari diferite.

3. Diferente de varsta, temperament, ocupatie.
Alte mari diferente intre ei sunt de asemenea foarte intalnite cum ar fi diferentele de varsta, ocupatie, temperament, aptitudini.

De regula, sunt cupluri care nu s-ar fi format niciodata pentru ca nu s-ar fi intalnit niciodata. Asta face ca ceva din aceste relatii sa fie foarte artificial, fortat, nenatural si sa nu aiba viata lunga. In cazurile "fericite", ei reusesc sa se intalneasca si sa formeze un cuplu real, foarte rar. Urmeaza despartiri, regrete, stari de depresie, dezamagire, neincredere.


Intalnirea reala vs. intalnirea virtuala

Relatiile virtuale presupun mult timp in fata calculatorului in detrimentul altor activitati reale, concrete. Ce facem in realitate cu iubitul/iubita? Vorbim, mancam, facem dragoste, ne plimbam, avem diferite activitati si hobby-uri comune, sport, teatru, muzica, dans, ne distram, ne certam, ne intalnim cu prietenii, cunoastem diferite persoane din anturajul celuilalt sau oameni complet noi, facem cumparaturi, amenajari, glumim, radem, plangem si multe, multe altele.


Dar intr-o relatie prin internet? Astept parerile voastre despre aceste relatii si despre modul in care sunt traite si simtite. Poti sa postezi un comentariu mai jos sau sa discuti pe forum cu psihologul Anca Pietraru.