Adolescentii si alcoolul

Daca bei sau nu alcool in limite rezonabile este numai decizia ta. Insa, daca alegi sa bei mult peste limita normala, atunci constientizeaza ce actiune nociva are alcoolul pe termen lung asupra organismului tau.

Ce este alcoolul?

Alcoolul rezulta din fermentarea fructelor sau a diferitelor cereale. Fermentarea este procesul prin care drojdia sau bacteriile sunt folosite pentru a schimba zaharul din alimente in alcool. Acest proces este folosit pentru a obtine numeroase alimente atat de necesare, precum branza. Alcoolul apare sub diferite forme si poate fi folosit ca antiseptic, dezinfectant sau sedativ.

Daca alcoolul este un produs natural, de ce trebuie sa fim preveniti asupra efectelor nocive ale acestuia? Cand bem alcool, acesta este absorbit in vasele de sange si de aici, in sistemul central nervos care controleaza practic toate functiile corpului.


Cum ne afecteaza?

Alcoolul incetineste functiile sistemului nervos centra, blocand anumite mesaje in incercarea lui de a ajunge la creier. Acest lucru duce la o diminuare a auzului, a vazului, a miscarilor si a perceptiei.

In cantitati mici, alcoolul poate sa ne ajute sa ne simtim mai relaxati sau mai putin inhibati. O cantitate mare de alcool, insa, produce numeroase schimbari la nivelul creierului, si de aici rezulta intoxicatia. Persoanele care au abuzat de alcool vorbesc greoi, se impiedica, isi pierd coordonarea, fiind de multe ori confuze si dezorientate. Depinzand de persoana, intoxicatia cu alcool poate sa te faca mai prietenos si mai vorbaret sau mai agresiv. Reactiile pt fi incetinite foarte mult, de aceea nu este recomandat sa conduci dupa ce ai baut. Daca esti intoxicat cu alcool, se prea poate sa ai impresia ca te misti coordonat, dar nu paria pe asta!

Cand consumi o cantitate exagerat de mare de alcool intr-un timp scurt, poti sa fii victima unei otraviri cu alcool. Ce inseamna? Exact ce sugereaza: corpul a fost otravit de cantitatea mare de alcool. In acest caz, persoana otravita va vomita, in incercarea organismului de a "scapa" de alcool. Ca urmare a otravirii cu alcool, poti sa te simti adormit, sa ai probleme cu respiratia, sa lesini sau chiar sa-ti pierzi viata in ultima instanta.


De ce beau tinerii?

Din curiozitate, din teribilism sau pentru a se integra intr-un grup. Oricare din motive nu este destul de serios pentru a-ti pune sanatatea in pericol. De asemenea, adultii care obisnuiesc sa consume bautura in cadrul iesirilor in oras ofera adolescentilor un exemplu nu tocmai bun, creand impresia ca alcoolul este inofensiv.


De ce sa nu beau?

Pare un gest la moda, dar, de fapt, prin actiunea alcoolului asupra sistemului nervos central, te va determina sa faci lucruri nu tocmai "la moda", cum ar fi vomitatul. Nemaipunand la socoteala ca bautura iti da un miros urat al gurii...

Alcoolul iti pune in pericol sanatatea. Luam cel mai usor exemplu: la o betie, e mult mai usor sa ai contacte sexuale neprotejate si de aici, sa-ti fie transmise diferite boli venerice. In plus, riscul accidentelor este mult mai mare atunci cand te afli sub influenta alcoolului.

Daca nimic nu te convinge, tine minte ca un adolescent cu probleme de bautura va creste in greutate si de aici, va dezvolta diferite probleme de sanatate. Persoanele care incep sa bea din adolescenta si continua la maturitate cu acest obicei vor avea probleme de inima, ficat sau la nivelul sistemului nervos.


Cum evit sa beau?

E destul de dificil, mai ales daca incerci sa te integrezi intr-un grup unde toata lumea a deprins deja acest obicei. Insa, trebuie sa ai in maneca diferite strategii pentru a refuza un pahar oferit. Alege cum sa refuzi: ori simplu spui un "nu hotarat" ori dai si o explicatie, gen "nu imi place alcoolul"; "cineva drag a murit din cauza alcoolului", etc. In plus, cat de distractiv este sa petreci o noapte intreaga, cu paharul de bautura in mana? In loc de asta, mai bine alege hobby-uri mult mai recreative si sanatoase: un sport, un urcat pe munte, o vizita la cinema din cand in cand... Cei mai predispusi la a bea sunt adolescentii lipsiti de incredere in ei.


Unde pot sa caut ajutor?

Daca tu consideri ca ai o problema cu bautura, cauta ajutor cat mai repede posibil. Ai incredere intr-o verisoara mai mare ca tine sau o matusa? Atunci vorbeste cu ele despre dependenta ta! Daca nu, vorbeste cu parintii tai, un doctor sau un profesor apropiat tie.