Vaccinul anti-HPV: bun sau rau pentru fetita ta?

Campania de vaccinare impotriva HPV a fetitelor de clasa a IV-a a inceput. Tu ai hotarat? Consideri ca detii suficiente informatii pentru a decide daca fetita ta va face parte dintre cele ce vor fi vaccinate? TopSanatate a aflat de la specialisti cateva informatii pe care orice parinte trebuie sa le stie inainte de a lua o asemenea decizie.

Cand si de ce apare cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500.000 de cazuri noi anual si 270.000 de decese pe an in intreaga lume. Cancerul de col uterin implica cresterea necontrolata a celulelor care intra in structura colului uterin (capatul portiunii inguste a uterului). Acest tip de cancer este cauzat de HPV, un virus extrem de contagios. Exista peste 100 de tulpini de HPV, dintre care aproximativ 40 se transmit prin contact sexual, iar infectiile produse sunt asimptomatice.  Boala apare cand infectia cu papilomavirus uman devine persistenta si progreseaza spre cancer. Peste 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta.


Ce poti face pentru a preveni?

Prezervativele pot reduce riscul infectiei, dar nu ofera protectie totala. Asta pentru ca pielea din vecinatatea imediata a organelor genitale poate fi de asemenea purtatoare de virus.

Testele citologice (Babes-Papanicolau) pot preveni pana la 80% din totalul cancerelor de col uterin. Ele pot detecta boala in stadii incipiente, permitand medicului sa initieze tratamentul la timp, inainte de aparitia cancerului de col uterin.

Vaccinarea este una dintre metodele eficiente care protejeaza impotriva infectiei cu acele tipuri virale cu risc inalt, responsabile de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin si de multe din anomaliile depistate la testele citologice.
Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja impotriva tipurilor de HPV oncologice cel mai des intalnite.

Iata ce recomanda Asociatia Medicilor de Familie din Capitala pentru diminuarea frecventei si gravitatii cancerului de col uterin:

1. Educatia sexuala, educatie pentru prezentarea la medic si in afara bolii, pentru efectuarea unor investigatii periodice si informarea corecta a populatiei cu privire la riscuri, boli, preventie;
2. Profilaxia primara a infectiei cu HPV (vaccinarea). Anumite tulpini de HPV sunt raspunzatoare de aparitia a peste 70% din cazuri. Pana acum, aceasta vaccinare costisitoare putea fi accesibila doar celor cu oarecare posibilitati materiale;
3. Screening pentru leziunile precanceroase, cu avantaje, dar si cu limite (rezultate fals negative).

Dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala, este de parere ca o importanta mare in prevenirea cancerului o au si campaniile de educatie sexuala. "Atat timp cat nu stim exact pentru cat timp efectiv se asigura imunitatea, daca nu exista date decat pe 5 ani, inseamna ca, vaccinul facut la 9 ani, ar asigura o imunitate pana pe la 14 ani. Debutul vietii sexuale la fete poate intarzia si pana la varsta de 17-20 de ani si atunci, practic, ar insemna ca nu ar fi protejate. Poate campanii sustinute de educatie pentru sanatate (inclusiv pentru un comportament sexual sanatos) in scoli, ar reprezenta si o alta alternativa pentru prevenirea cancerului de col uterin. Acelasi efect benefic pentru sanatatea femeiii l-ar avea si campaniile care ar informa femeile despre beneficiile efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau pentru depistarea leziunilor dela nivelul colului."


Cum actioneaza vaccinul?

"Vaccinul creeaza anticorpi care neutralizeaza intrarea virusului in col," explica prof.
dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Elias, Bucuresti.

Ca orice alt vaccin, "vaccinul anti-HPV creeaza imunitate impotriva virusului. Aceasta imunitate este una temporara si dupa cinci ani este nevoie de efectuarea unui rapel (revaccinare)," declara conf. dr. Cornel-Petre Bratila, medic primar chirurgie generala si obstetrica-ginecologie.

Despre perioada incerta de imunitate asigurata de vaccin ne vorbeste si Prof. dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti "stim ca vaccinul ofera o protectie care s-a demonstrat ca deocamdata este pe o durata de 4-5 ani. De asemenea, este bine de stiut ca infectia HPV declanseaza cancerul de col uterin la 15-30 de ani de la momentul infectarii".

Nimeni nu poate sa precizeze deocamdata cat dureaza imunitatea data de acest vaccin. Centrul american pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) detine date care atesta ca vaccinul este eficient timp de 5 ani de la momentul administrarii, deoarece acesta este intervalul de timp care a trecut de cand companiile producatoare au inceput testarile pentru eficienta vaccinului. Asadar, daca asigura o imunitate pe viata sau vor fi necesare alte doze la anumite intervale de timp ramane de vazut...


In ce consta vaccinarea?

Ministrul Sanatatii a declarat ca vaccinarea include  administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni. Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a se va face la  urmatoarele intervale:

  • momentul zero – prima doza: in perioada 24 - inceputul lunii decembrie 2008;
  • a doua doza – in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data la care a fost vaccinat copilul;
  • a treia doza - la interval de 6 luni de la prima vaccinare:  in luna mai 2009.

Data inceperii vaccinarii a fost aleasa astfel incat sa nu se suprapuna peste perioadele de vacanta, pentru ca  vaccinul nu poate fi facut cu intarziere.


Exista riscuri?

Aceasta este intrebarea care ii framanta pe parinti in aceasta perioada.
Raspunsul? Specialistii sunt de parere ca nu sunt riscuri. "Nu exista riscuri," informeaza dr. Vladareanu. Ca si in cazul altor injectii, poate aparea roseata sau durere la locul injectiei, care dispare in 24 de ore. Aceeasi parere o are si Mircea Dediu, medic primar oncologie la Institutul Oncologic Fundeni din Bucuresti. "Este un vaccin bun pe care il recomand. Nu exista nicio evidenta care sa arate ca ar exista riscuri." 

Conf. dr. Cornel-Petre Bratila, medic primar chirurgie generala si obstetrica-ginecologie, este de parere ca singurele riscuri existente sunt cele prezentate in prospectul vaccinului. Cat despre cazurile de deces inregistrate in SUA, acesta declara ca "sunt cazuri izolate si nu exista dovezi ca vaccinarea reprezinta motivul principal de deces. Pacientele respective au prezentat si alte probleme de sanatate."


La ce varsta se poate face vaccinarea?

Vaccinarea poate incepe in jurul varstei de 9-10 ani. Vaccinul are efect la orice varsta, "daca femeia nu a fost deja infectata cu papilomavirus uman", specifica dr. Vladareanu.

Deoarece vaccinarea nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV care pot cauza cancer de col uterin, trebuie sa continui testele citologice chiar daca ai fost vaccinata.   
 

In cate tari se face vaccinarea?

"17 tari din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania  etc.) au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare", a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, la lansarea campaniei de informare privind vaccinarea impotriva cancerului de col uterin.
Insa, niciuna dintre tarile europene nu a inceput o campanie nationala de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.

Descarca prospectele oferite de EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului): Cervarix, Gardasil, Silgard

Articole utile:
A inceput vaccinarea anticancer. Tu ce parere ai?
Vaccinul nu are niciun efect secundar? Sigur?
Vaccinul anti-HPV, Gardasil, poate fi de folos si barbatilor
Vaccinul anti-HPV nu este interzis in SUA
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 28 Oct 2014, 03:20
    anti vaccin

    zice ca nu are efecte nedorite sau ceva de genu. cineva si-a vaccinat fetita de 11 ani anti HPV, acu are 16 si inca face fizioterapie dupa nenorocitul de vaccin (ajunsese leguma). speram ca va relua clasa a 5-a.

    0
    0

  • maria alina pe 20 Feb 2013, 13:45
    vaccinul impotriva cancerului uterin

    am o fetita de 14 ani. Sunt intr-o mare dilema.Nu stiu ce sa fac ,sa-mi vaccinez fetita sau nu?

    0
    2

  • GEO-TM pe 1 Feb 2013, 17:18
    PROTECTIE !

    SE spune clar in articolul de mai sus ca acest vaccin creaza o protectie pe o durata de 4-5 ani . Asta inseamna ca la fiecare 4-5 ani vaccinul trebuie repetat ! Am inteles gresit ?

    5
    0

  • IO pe 20 Iun 2010, 13:24
    Pentru toate "mamele" care posteaza aiurea

    "Daca as avea fetita" as vaccina-o. NU aveti fetite, taceti naibii, habar nu aveti... Eu am fetita si NU AS VACCINA-O pentru nimic in lume cu un vaccin ale carui urmari se vor vedea abia peste 20-30 de ani.

    7
    4

  • anda.b pe 18 Mar 2010, 10:38
    .

    Poate ca si copii ar trebui sa fie preocupati de asta, pentru ca daca decid parintii daca vor face sau nu vaccinul, nu parintii vor suferi din cauza aceasta, ci copii. unii dintre ei (copii) chiar nu stiu ce e cu hpv, pt ca nu se fac ore de educatie sexuala, asa cum ar trebui

    1
    1

  • maria pe 27 Feb 2009, 11:47
    foarte important

    Nu stiu,eu am facut testul panicolau si am fost depistata cu o tulpina hpv,astept acum sa-mi fac determinarea hpv,daca as descoperii ca am nu stiu ce as face,cred ca as muri de suparare.Dar daca as avea o fetita nu cred ca as las-o sa fac vaccinul pt.ca are prea multe urmari.Nici eu nu stiu ce sa fac pentru ca doctorii nu-ti spun riscurile.Am abia 22 de ani si sunt casatorita de 1 an.Copii sunt viata mea.Asa ca mai bine i-as spune la fetita tot despre relatiile sexuale.Dar totusi eu am intretinut relatii sexuale doar cu sotul,nu am o vaita activa sexual.

    2
    1

  • Aurelian C. pe 3 Feb 2009, 23:51
    Medic specialsit

    S-a tot vorbit, discutat si explicat ce indicat este sa sa faca vaccinarea fetitelor pana la 12 ani cu Gardasail - vaccinul minune ce poate opri aparitia cancerului de col uterin. Somitati din lumea medicala romaneasca il recomanda cu ardoare, fara a avea bunavointa sa fie informate mai bine asupra acestui subiect. Ce se stie sigur despre acest vaccin? O sa ramaneti surprinsi! 1) In SUA si Canada vaccinul a fost INTERZIS deoarece a produs peste 18 decese si peste 600 de cazuri de alte complicatii grave. 2) Exista peste 8800 de cazuri raportate ca fiind efecte adverse dupa administrarea acestui vaccin. Multe somitati medicale cred ca acestea sunt doar o parte, iar multe efecte adverse nu au fost inca aduse la cunostinta autoritatilor medicale. 3) Vaccinul nu este eficient impotriva tuturor tulpinilor de HPV. Este creat pentru a asigura protectia impotriva a patru tulpini din cele 15 raspunzatoare de aparitia si dezvoltarea cancerului de col uterin. 4) Gardasil este considerat ca fiind un vaccin impotriva cancerului, dar nu a fost EVALUAT pentru potentialul sau carcinogenetic si genotoxic. 5) Gardasil inca se afla inca in testari privind efectele sale, acestea incheindu-se, cel mai devreme in septembrie 2009. Iata si pentru cei interesati documentele care arata adevarul despre Gardasil! http://provitabucuresti.ro/2008/10/07/material-informativ-referitor-la-vaccinul-anti-hpv-gardasil/ http://content.nejm.org/cgi/content/full/359/8/861 http://www.pharmawatchdog.com/2008/08/30/hpv-vaccine-associated-with-serious-adverse-effects/ http://www.news.com.au/story/0,23599,22860011-421,00.html http://www.lifesitenews.com/ldn/2007/dec/07121905.html Va rog transmiteti mai departe celor interesati! Va multumesc, dr. A.C.

    8
    3

  • alina pe 7 Ian 2009, 21:36
    parere de rau

    Am 39 de ani si am un mare regret ca nu s-a introdus (descoperit-?-) mai repede acest vaccin sa-l pot face si eu. Din faricire(?) am un baiat, dar daca aveam o fetita cu siguranta as fi fost de acord sa faca acest vaccin.

    3
    3

  • dana pe 29 Nov 2008, 13:59
    cancer

    Efecele adverse care pot aparea dupa vaccinate sunt prea mici fata de efectele chimioterapiei care o faci daca esti depiststa cu cancer asa ca eu sunt pentru vaccinare.

    2
    1

  • I. I. pe 28 Nov 2008, 14:43
    Vaccin

    Sunt de acord cu acest vaccin, mai ales ca acum 4 luni in urma efectuarii testului Papanicolau am descoperit "un pui de cancer" care s-ar fi intins foarte rapid. Daca fetita mea ar fi acum la varsta la care sunt vaccinate fetitele in cadrul acestei campanii cu siguranta ca as fi de acord. Iar pentru cine se teme sa isi vaccineze copilul: INFORMATI-VA DESPRE HPV! NU E DE GLUMIT!

    2
    2

  • monica pe 28 Nov 2008, 13:35
    Vaccinul

    Sunt mama de fetita de 13 ani. Nu sunt impotriva vaccinarii, dar atata timp cat testele nu sunt inca terminate si nu cunosc reactiile acetui vaccin pe termen indelungat, nu pot risca sa accept vacinarea fetitei mele. Prefer sa ii fac o educatie sexuala sanatoasa si poate, pana va ajunge ea la varsta inceperii vietii sexuale, vom sti mai multe despre reactiile acestuia..

    2
    0

  • elena matei pe 27 Nov 2008, 15:03
    Exterminare in masa....

    Am cea mai proasta parere despre acest vaccin... ca de altfel de tot ce exista in tara asta atat de blestemata. Acest vaccin este un mod de a extermina in viitor populatia acestei tari din moment ce la efectele adverse care insotesc acest vaccin sunt trecute ca: tremuraturi dureri de cap caderea parului greata varsaturi soc anafilactic si chiar moartea, este lesne de inteles ca acest vaccin deabia acuma se testeaza pe fetitele de virsta de 10 ani si efectele acestui nenorocit de vaccin nu se cunosc. Parinti nu acceptati asa ceva, au cumparat aceste doze ma refer la ministerul sanatatii sa ce??? sa omoare mai repede populatia acestei tari si asa subrezita de saracie si nevoi ..rusine pentru cei ce s-au gindit la un asemenea genocid... genocid nu a facut CEAUSESCU fac acesti nemernici in frunte cu pnl care vor sa distruga acesta tara. Parinti nu acceptati acest vaccin pentru fetitele voastre si nu le nenorociti inainte de vreme...

    3
    3

  • oprea stefan pe 26 Nov 2008, 18:42
    Important

    Este gresita optiunea de vaccinare fara efectuarea testului Papanicolau indiferent de varsta. Daca virusul are si multe alte cai de transmitere decat cea sexuala, daca organismul copilului in aceasta perioada este slabit din cauza altor factori, dupa vaccinare putem avea surpriza neplacuta sa constatam ca am contribuit determinant in provocarea bolii. Sa argumenteze dl.Nicolaescu contrariul!

    4
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod