O noua pastila ar putea usura simptomele fibromului uterin, reducand efectele secundare si necesitatea unei interventii chirurgicale, potrivit celor mai recente cercetari prezentate la Sesiunea Anuala a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie.
Cercetatorii mizeaza pe o noua pastila de a doua zi, numita Ellaone care a fost studiata pe parcursul unui an pe paciente cu fibrom uterin. "Pastila are capacitatea de a reduce dimensiunea fibromului si opreste sangerarile abundente, lucru care imbunatateste calitatea vietii si are potentialul de a ajuta la mentinerea fertilitatii in cazul pacientelor cu fibrom uterin", relateaza dr. Alicia Armstrong, coordonatoarea studiului. Potrivit specialistului citat de publicatia britanica DailyMail, simptomele fibromului incep cu sangerarile menstruale adundente, anemie, balonare, constipatie, ajungand pana la infertilitate si risc ridicat de pierdere a sarcinii.
Spre deosebire de alte tratamente existente, substanta activa din noul medicament - ulipristal acetat - nu a cauzat nicio reactie secundara majora. "Rezultatele sunt convingatoare si putem sa concluzionam ca tratamentul cu ulipristal acetat este eficient, non-invaziv si ajuta la mentinerea fertilitatii femeilor cu fibrom, care pana acum aveau doar operatia ca alternativa", adauga dr.
Nou contraceptiv de urgenta, EllaOne, este eficient pentru o perioada de 5 zile dupa un contact sexual neprotejat sau esuarea unei metode contraceptive clasice. Este deja disponibil in farmacii, de unde poate fi achizitionat pe baza de prescriptie medicala, eliberata de medicul de familie sau de un medic specialist. A primit autorizatia de punere pe piata in Uniunea Europeana in 2009 si este prezent deja in 17 tari.
In general, medicamentele prescrise pentru tratamentul fibromului uterin au ca tinta hormonii pentru a regula ciclul menstrual si a trata sangerarile abundente si presiunea pelvina. Trebuie sa stii ca ele nu vor elimina fibromul, insa au capacitatea de a-l micsora in timp. Aceste medicamente vor determina aparitia unei menopauze temporare, deoarece opresc ovarele din productia de estrogen, determinand aparitia bufeurilor si crescand riscul ca oasele sa devina fragile. Dupa ce scade nivelul estrogenului si se opreste ciclul menstrual, fibroamele nu se mai dezvolta si au tendinta de a se diminua.
Aceasta procedura va opri sangerarile abundente cu care te confrunti si scurteaza perioada menstruatiei. Imediat ce ai incheiat tratamentul, ciclul menstrual revine la normal, bufeurile dispar si fibroamele care nu au disparut vor continua sa se dezvolte. De regula, acest tratament medicamentos este administrat prin injectare.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o masa celulara care se dezvolta la nivelul uterului: fie in interiorul cavitatii uterine, fie in exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. Foarte important de retinut: fibromul uterin nu este o tumora cancerigena. Apare frecvent la femeile cu varste cuprinse intre 30-40 de ani, iar specialistii sustin ca peste 80% dintre femei prezinta fibroame uterine pana la varsta de 50 de ani. De asemenea, medicii spun ca aceste tumori necancerigene nu necesita intotdeauna tratament, decat in momentul in care incep sa creeze probleme (cum ar fi imposibilitatea de a ramane insarcinata si un ciclu menstrual mult prelungit).
Atunci cand acestea se manifesta, cele mai frecvente simptome asociate fibromului uterin sunt:
- sangerari menstruale abundente;
- menstruatie prelungita sau sangerarile intre menstre;
- presiune sau durere pelvina;
- incontinenta urinara sau mictiune frecventa;
- constipatie;
- dureri de spate si de picioare.
Cand sa mergi la medic?
Cu toate ca fibromul uterin nu este periculos, in unele situatii poate sa creeze disconfort si complicatii, cum ar fi anemia cauzata de pierderea masiva a sangelui. Imediat ce ai constatat urmatoarele simptome, cel mai intelept lucru este sa faci un consult ginecologic:
- durere pelvina care nu mai trece;
- mentruatie abundenta si prelungita;
- sangerari intre menstre;
- durere in timpul actului sexual;
- dificultati in urinare.
De asemenea, o sangerare vaginala sau o durere pelvina intensa care apar brusc nu trebuie trecute cu vederea.
Pentru un fibrom de dimensiuni reduse tratamentul poate fi medicamentos, cu progestative de sinteza care regleaza ciclul menstrual si anuleaza consecintele neplacute (sangerarea, durerea) ale fibromului. In acelasi timp "tine" pe loc fibromul, impiedicandu-l sa creasca.
Daca fibromul a devenit voluminos, modalitatea de tratament recomandata ramane extirparea chirurgicala. Se poate extirpa doar tumora sau intregul uter, in operatia numita histerectomie. Hotararea o ia medicul, in functie de gravitate.
O alta solutie, nechirurgicala este embolizarea fibromului uterin, adica obturarea arterelor care hranesc fibromul. Este o solutie de dorit pentru femeile care nu vor sa faca o operatie, insa scade probabilitatea de a ramane insarcinata si nu se cunosc efectele asupra sarcinii. Asadar, nu exista un singur tratament pe care sa-l urmezi pentru un fibrom uterin si in multe cazuri cea mai buna masura de precautie pe care o poti lua este simpla: sa stii ca este acolo in cazul in care apar simptome deranjante.