Compania Johnson&Johnson, prin divizia sa medicala Janssen Cilag, a lansat astazi in Romania Prezista - un nou medicament pentru tratamentul SIDA. Produsul a fost creat de Tibotec Pharmaceuticals Ltd. si va fi comercializat de J&J. La eveniment au participat Prof. Dr. Adrian Sterinu-Cercel (foto), Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" si Cesar Rodriguez, General Manager Janssen Cilag, divizia J&J.
Ce trebuie stiut este ca Prezista nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA si nu previne infectia cu HIV ci "duce la o negativirare a virusului in proportie de 80%", ceea ce inseamna prelungirea vietii si imbunatatirea calitatii acesteia. Medicamentul poate fi adminsitrat tuturor pacientilor care au trecut de varsta de 13 ani.
Directorul Institutului de Boli Infectionse ne informeaza ca acest medicament nu poate fi cumparat din farmaciile din Romania, decat daca se face comanda farmaciilor cu circuit inchis ale siptalelor sau celor cu circuti deschis.
Totodata, toate persoanele care sufera de SIDA sau sunt infectate cu HIV trebuie sa stie ca tratamentul este gratis si poate fi urmat in oricare din cele 9 centre HIV/SIDA din tara. Iar, persoanele care se tem ca sunt infectate cu acest virus se pot duce tot la aceste centre sau chiar la Institutul Matei Bals pentru testul HIV/SIDA, beneficiind astfel si de consulatere psihologica. Aceste servicii sunt gratuite, numai daca pacientul duce mostrele ca un cabinet particular testul poate costa in jur de 20 ron.
In Romania, intr-un singur an s-au inregistrat 38 cazuri de infectia la categoria de varsta 15-19 ani, 24 cazuri la 20-24 ani si 29 cazuri la 25-30 ani. Din totatul acestor cazuri 62 sunt femei. Din aceasta cauza se trage un semnal de alarma si anume ca HIV/SIDA trece prinutr-o perioada de feminizare, deoarece nu numai la noi ci la nivel mondial peste 50% dintre bolnavii HIV/SIDA sunt femei.
Acest medicament a fost aprobat a primit autorizatie de comercializare in Romania in februarie 2007, iar din iulie 2008 se afla pe lista medicamentelor care se elibereaza prin programul HIV/SIDA si poate fi prescris de medicii specialisti infectionisti din intreaga tara.
Eficienta acestui medicament a fost evaluat prin mai mult studii clinice. Power 1 si 2 sunt 2 studii clinice in care s-a evaluat eficinta Prezista la pacientii multiexperimentati comparativ cu un grup de control in care s-a administrat cea mai buna schema existenta care continea si un inhibitor de proteaza.
O analiza combinata a rezultatelor din studiile de mai sus demosntreaza ca dupa 96 de saptamani:
- la un numar semnificativ de mare de pacienti se inregistra o scadere a incarcaturii virale comparativ cu grupul de control;
- de 4 ori mai multi pacineti multiexperimentati au obtinut obiectivul terapeutic de nedetectabilitate (incarcatura virala sub 50 copii/ml) comparativ cu grupul de control (39% in grupul Prezista comparativ cu doar 9% in grupul de control).
- nivelul de celule CD4, care demonstreaza raspunsul imunologic la tratament, a crescut semnificativ mai mult in grupul Prezista fata de grupul de control (133 celule/mm fata de 15 celule/mm).
In studiile clinice, Prezista a fost in general bine tolerata. Cele mai frecvente efecte secundare sunt: diareea, dureri de cap, dureri abdominale, constipatie si stari de voma. Insa, prof. dr. Streinu-Cercel a tinut sa mentioneze ca oricare ar fi efectele secundare ale tratamentului cu Prezista, aceste nu trebuie intrerupt deoarece efectele secundare dispar dupa numai 2-3 saptamani, perioada in care organismul se acomodeaza cu noul tratament si efectele lui asupra organismului.