Trei afecțiuni ginecologice severe care pot fi operate cu robotul da Vinci Xi – la Spitalul Monza din București

Conform studiilor, una din patru familii din România nu poate avea urmași din cauza infertilității. Afecțiunile aparatului genital feminin – nedetectate la timp sau netratate corespunzător – pot afecta funcția reproductivă, iar vârsta de la care se pot instala acestea scade într-un ritm îngrijorător.

La Spitalul Monza din București, afecțiuni ginecologice severe pot fi tratate acum chirurgical cu maximă precizie prin intermediul celui mai performant robot, da Vinci Xi. Intervențiile robotice ușurează foarte mult manevrele chirurgicale, permit disecțiile în locuri greu accesibile, ajută la izolarea structurilor nervoase și a țesuturilor care trebuie protejate, scurtează timpul operator, facilitează recuperarea rapidă a pacientului.

Iată câteva afecțiuni în cazul cărora se poate interveni chirurgical cu ajutorul robotului da Vinci Xi.

Fibromul uterin


Este o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvoltă la nivelul uterului și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice care pot apărea în cazul femeilor. Bineînțeles, nu orice tumoră de acest tip are nevoie de intervenție chirurgicală, dar există forme, dimensiuni și localizări ale acestora care fac necesară operația.
Mai ales atunci când vorbim despre simptome cum ar fi menstruația abundentă, sângerările inter-menstruale sau durerile pelvi-abdominale sau asocierea nodulilor fibromatoși de la nivelul uterului cu o pacientă cu un status delicat – cum ar fi obezitatea sau prezența unei sarcini – atunci chirurgia robotică face diferența și aduce cea mai bună rezolvare posibilă.

 

Endometrioza

Este o afecțiune caracterizată prin prezența mucoasei uterine în alte locuri decât uterul. De cele mai multe ori, endometrul se extinde pe ovare, peritoneu, intenstine etc., determinând o reacție inflamatoare, iar organele formează o masă și se lipesc între ele.

Endometrioza este o patologie care apare deseori la femeile tinere, de 25–30 de ani, vârsta la care se manifestă fiind în scădere, odată cu atingerea din ce în ce mai timpurie a maturității sexuale. Deși cauzele instalării acestei afecțiuni nu sunt cunoscute pe deplin, aceasta este o boală cronică gravă: afectează fertilitatea, dă dureri foarte mari (care pot interfera puternic cu viața socială și de familie a femeii) și poate recidiva. De aceea, chiar și după intervenții, afecțiunea trebuie monitorizată continuu prin tratamente care să prevină reapariția acesteia.

Chirurgia de tip robotic crește gradul de prezervare a țesutului ovarian, pentru ca femeile afectate de această boală să poată procrea, dacă își doresc acest lucru.

 

Cancerul de col uterin


Este o afecțiune malignă a celulelor, care căptușesc întreaga suprafață a colului. Cancerul de col uterin apare, cel mai frecvent, în urma infecției cu virusul HPV. Un alt factor de risc este și istoricul familial Testul Papanicolau este investigația utilizată cel mai des pentru depistarea modificărilor de la nivelul colului uterin și este recomandat anual femeilor, după începerea vieții sexuale.  

Din păcate, statisticile arată că România ocupă primul loc din Europa în ceea ce privește rata de mortalitate în urma acestui tip de cancer. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății arată că numărul cazurilor de deces din cauza cancerului de col uterin la noi este de șase ori mai mare decât media europeană.

În general însă, în cazurile oncologice, unde se intervine radical pentru eliminarea porțiunilor afectate de tumori, chirurgia robotică se dovedește extrem de utilă.

Prin vizibilitatea pe care o oferă robotul da Vinci Xi, poți să pătrunzi în structuri extrem de profunde, unde în mod normal e dificil sau aproape imposibil să intervii prin metodele obișnuite, fie ele din chirurgia clasică sau cea laparoscopică.   


În chirurgia robotică, chirurgul stă la o consolă, brațele robotului sunt deasupra pacientului și transmit ca atare mișcările medicului. Așadar, robotul da Vinci Xi nu operează singur, ci este coordonat de un medic bine pregătit și cu experiență solidă.

„Tehnologia avansează extrem de rapid în medicină și ea trebuie folosită în avantajul pacientului. Robotul da Vinci Xi îți adaugă patru ochi și patru mâini de care trebuie să știi cum să te folosești; operațiile cu ajutorul acestuia sunt o experiență prietenoasă, care aduce beneficii nenumărate atât pentru medic, cât și pentru pacient: confortul, riscul redus de complicații post-operatorii, perspectiva 3D sunt doar câteva dintre cele mai importante.
Pe scurt, operațiile complicate sunt tratate cu o mai mare ușurință”
, explică Elvira Brătilă, Medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Monza, primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică da Vinci de sferă urogenitală.

Robotul este o extensie a mânii și sufletului chirurgului, care demonstrează zi de zi că se poate face performanță în sistemul medical privat din România.