Care sunt semnele și simptomele?
Fibroamele uterine au multiple simptome și repercusiuni care pot avea un impact grav asupra calităţii vieţii. Simptomele frecvente includ sângerari menstruale abundente, anemie, dureri și presiune în zona abdominală, creşterea frecvenţei urinare şi infertilitatea. Fibromul uterin este de obicei diagnosticat prin examen pelvin sau printr-o ecografie vaginală.
Care sunt cauzele?
Încă nu se cunosc exact factorii care cauzează fibroamele uterine. Însă printre factorii de risc se află istoricul familiei, femeile ale căror rude de sânge au fibroame uterine au risc mai mare de a dezvolta fibroame la randul lor sau obezitatea - riscul de a dezvolta fibroame creşte odată cu creșterea indicelui masei corporale. Sarcina poate avea un efect protector și poate reduce riscul de a dezvolta fibroame uterine.
Care sunt tipurile de fibrom uterin?
Aceste tumori musculare benigne afectează cel mai frecvent corpul uterin, dar pot fi găsite, de asemenea, în colul uterin sau în alte structuri din jurul uterului (de exemplu, în ovare). Când se formează în corpul uterin, tipurile de fibrom uterin se disting în funcție de locul în care acestea sunt situate, deşi multe fibroame au mai mult de o singură localizare. Cel mai comun tip de fibrom, fibromul intramural, se dezvolta în interiorul peretelui uterin. Alte subtipuri includ fibroamele subseroase, care se dezvoltă pe suprafața exterioară a uterului şi fibroamele submucoase, care se dezvoltă în cavitatea uterină. Diferitele subtipuri sunt, de asemenea, asociate cu diferite simptome, și trebuie știut că nu toate fibroamele produc sângerări menstruale abundente.
Care sunt opțiunile curente de tratare a fibroamelor?
Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele prin scăderea în dimensiuni a fibroamelor. Alegerea tratamentului depinde de vârsta femeii şi trebuie luat în considerare dacă aceasta dorește sau nu să-și păstreze fertilitatea. De asemenea, se ține cont și de dorința pacientei de a evita intervenția chirurgicală.
În plus, terapiile prin intermediul medicamentelor pot ajuta la ameliorarea simptomelor înainte de o intervenţie chirurgicală sau ca terapie pe termen lung:
Gonadotropina – medicamentele analogi GnRH - eliberează hormonii: Acest tratament hormonal a fost aprobat în 1995 pentru tratamentul pre-operator şi tratează fibroamele înaintea intervenţiei chirurgicale prin reducerea nivelului de estrogen şi progesteron pentru a atinge o stare temporară de menopauză. Odată ce menstruația se oprește, fibroamele scad în dimensiuni şi se observă frecvent o ameliorare a anemiei. Cu toate acestea, utilizarea agoniştilor GnRH este limitată deoarece pot provoca efecte secundare cum ar fi scăderea densității osoase, bufeuri, oboseală, dureri de cap sau scăderea libidoului.
Modulatorii selectivi ai recpetorilor de progesteron (SPRM): Această nouă categorie de medicamente acționeză prin blocarea reversibilă a receptorilor de progesteron în uter, inhibând creșterea și determinând micșorarea fibromului. Așa cum a fost publicat în New England Journal of Medicine, acetatul de ulipistral luat timp de 12 săptămâni pe cale orală este eficient în oprirea hemoragiei uterine, corectează anemia şi micşorează volumul fibromului în vederea pregătirii pentru o intervenţie chirurgicală. Astfel, acesta îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi are mai puţine efecte secundare, comparativ cu agoniştii GnRH. În plus, faţă de indicația aprobată in UE în 2012, pentru tratamentul pre-operator al fibromului uterin, datorită datelor favorabile referitoare la eficacitate şi siguranţă din studiile PEARL III extins şi PEARL IV, ulipristal acetat (5 mg comprimat) a fost aprobat în UE din mai 2015 pentru tratamentul intermitent, adică pentru gestionarea și tratarea pe termen lung a fibroamelor uterine.
Posteaza comentariu