Sindromul ovarelor polichistice afecteaza fertilitatea

Informatii generale Estrogenul si progesteronul, hormoni ai sexului feminin, sunt produsi de ovare si ajuta la aparitia ciclului menstrual. Un al treilea hormon, testosteronul, este si el produs de catre ovare insa in cantitati mult mai mici, deoarece este un hormon care predomina sexul masculin. Cu ajutorul studiilor s-a aflat ca intre 4 si 7% dintre femei produc acest hormon, care duce la aparitia unor simptome asemanatoare sindromului ovarelor polichistice.  

Pentru a afla mai multe despre sindromul ovarelor polichistice l-am contactat pe dl.
dr. Catalin Haiduc, medic specialist in obstretica ginecologica, Gral Medical. Acesta ne-a explicat ca "afectiunea nu se instaleaza efectiv ci exista de la inceput sau nu exista".

In cazul bolii polichistice ovariene, ovarele sunt acoperite cu o capsula groasa, fibroasa (asemanatoarea celei pe care o vedem la muschiul de porc sau vita care se continua cu un tendon) pe care foliculul ovarian in crestere nu reuseste sa o rupa.

"Foliculul este o cavitate cu lichid in care se dezvolta ovulul, precum galbenusul in ou, si care creste de-a lungul unui ciclu menstrual, astfel incat in ziua a 14-a (pentru un ciclu menstrual de 28 zile) presiunea din interior o depaseste pe cea de afara si foliculul se rupe, expulzand ovulul.
Fenomenul se numeste ovulatie. La ovarul polichistic, presiunea din interiorul foliculului nu poate rupe capsula groasa si ovulul nu poate fi expulzat, aparand cicluri anovulatorii si consecutiv sterilitatea
", ne-a explicat doctorul Catalin Haiduc.  

Totodata, acesta sustine ca "sindromul ovarelor polichistice este o afectiune cu grade diferite de afectare a pacientei, iar de cele mai multe ori fertilitatea este afectata de aceasta boala". Mai mult, din cauza dezechilibrului hormonal captuseala uterului prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer.


Trebuie mentionat ca ovarele polichistice conduc si la aparitia unor "defecte" estetice, cum ar fi: acnee, pilozitate excesiva, obezitate, sau persoanele afectate sunt predispuse afectiunilor cardiovasculare si diabetului.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roman pe 24 Nov 2010, 19:42
    fulicuri

    si eu am avut am incercat si cu anticonceptionale dar nu ma m simtit bine asa ca am renuntat si am luat mastodinone si ceai de cretisoara si mea trecut

    0
    1

  • georgiana pe 16 Sep 2009, 10:45
    sunt derutata

    am fost la control ginecologic iar la ecografie mi-a aratat k ovarele mele sunt acoperite cu foliculi, insa doctorul mi-a spus sa nu ma sperii k nu este nimic grav. Eu ce sa mai cred?

    1
    0

  • lori pe 29 Aug 2009, 20:12

    se pare k tot mai multe femei au probleme de acest gen. eu sunt diagnosticata tot co ovare polichistice, grad crescut de infertilitate iau LUTENYL , menstruatia imi vine regulat dar totusi nu stiu daca voi putea avea bucuria de a-mi vedea vreodata propriul copil, poate d-zeu va ajuta si femeile care chiar isi doresc sa fie mame

    0
    0

  • Valeria pe 20 Iul 2009, 00:46
    Eu sufar de acest diagnostic,si am nevoie de un raspuns

    Eu la fel sufar de acest diagnostic de la o virsta de 13 ani,insa la 14 ani,medicii au incercat sa ma trateze prin intermediul contraceptivelor,insa urmare acestui tratament a dus ca eu sa slabesc cu 5 kg in sapamina,astfel nu am mai urmat tratamentul dat si am trecut la o alta etapa,luam niste pastile diufaston,ele erau pe baza de hormoni si imi provocau venirea ciclului,dar oricum au avut un efect negativ asupra mea,din acest fapt incerc sa ma tratez pe baza de vitamine,calciu,asa ca,va rog,poate anumite ceaiuri sau chiar acest tratament ma vor pute ajuta.......la moment am virsta de 17 ani,raspundeti-mi,please!!!!!!

    0
    0

  • alexandra pe 2 Feb 2009, 17:22
    ovare polichistice

    interesant articolul..si eu am acest sindrom..in urma cu un an eram in pragul diabetului si a obezitatii,iar doctorii m'au diagnosticat cu acest sindrom..acum sunt sub tratament si am reusit sa slabesc 15kg si sa imi scada glicemia pana la 86

    0
    0

  • cristina iacob pe 23 Ian 2009, 23:45

    foarte interesant si complet articolul, am 27 de ani si cred ca am si eu aceeasi problema.

    0
    0

  • Mihaela pe 21 Ian 2009, 11:52
    sindromul ovarelor polichistice

    buna ziua! Si eu am fost dignosticata cu sindromul ovarelor polichistice, si cu nivel scazut de progesteron. urmeaza sa imi iasa analizele de colesterol,ca sa vad ce tratament urmeaza sa iau. Am 19 ani si nu mi-am inceput viata sexuala. Vreau o alta parere, cum trebuie tratat?

    0
    0

  • Leu Adriana pe 19 Nov 2008, 19:51
    Un articol care ajuta.

    O concluzie importanta este dignosticarea corecta a medicului si daca se suporta tratamentul?fica mea acuza greturi la tratament cu hormoni, ce trebuie facut,in acest caz? multumesc

    1
    0

  • lumy pe 2 Nov 2008, 21:07
    Din cauza sindromului?

    Fetita mea a fost diagnosticata cu ovare polichistice. Aceasta sa fie cauza ca are 14 ani si nu i s-au dezvoltat deloc sanii?

    1
    0

  • ioana pe 21 Oct 2008, 18:30
    Si eu sufar de aceasta cauza

    Am o parere fff. buna cu privinta la acest subiect... pentru ca, cunosc si prin asa ceva trec si eu... si ma intreb cand voi sapa, pentru ca am inceput sa ma ingras. Oare daca raman insarcinata este posibil sa-mi dispara?

    0
    0

  • elena pe 23 Sep 2008, 10:37
    sindromul ovarelor polichistice

    UN ARTICOL CU INFORMATII PRECISE SI PE INTELESUL TUTUROR! BUN PENTRU CELE CARE AU ASEMENEA AFECTIUNE! FELICITARI !

    0
    0

  • anca pe 22 Sep 2008, 18:13
    Intr-adevar...

    Un articol foarte bine realizat, informatii precise si usor de inteles. Bravo!

    0
    0

  • Mihaela pe 18 Sep 2008, 19:29
    FELICITARI LARISA I!!!

    Este un articol foarte bine organizat si cu multe informatii utile.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod