Sexul oral si cancerul

Daca mai demult sexul oral era vazut ca un "refugiu" sigur si mai putin riscant, studiile de-a lungul timpul dovedesc clar o legatura intre practicarea sexului oral, virusul uman papiloma (HPV) si cancerul la gat (bucal).
Asadar, nu putem sa spunem ca este chiar sigur! Nu exista riscul de a ramane insarcinata, insa nimeni nu garanteaza ca nu ne putem trezi cu alte probleme pe cap. Important este sa stim care sunt factorii de risc si cum se poate preveni acest lucru.

Cercetatorii de la Universitatea John Hopkins din Maryland, coordonati de doctorul epidemiolog Maura Gillison, au ajuns la concluzia ca papilomavirusurile umane cauzeaza majoritatea cancerelor uterine. Tot ele sunt responsabile de aparitia unor tumori canceroase ale gatului.

Insa, pericolul de a face cancer bucal este mai ridicat la persoanele care au relatii sexuale cu persoane infectate cu papilomavirusuri.


HPV: mai periculos decat fumatul si alcoolul

Potrivit unui studiu consacrat prezentei papilomavirusurilor (HPV) in tumorile cavitatii bucale, cercetatorii l-au identificat in 4% din tumorile gurii si in peste 18% din tumorile oro-faringiene.
De asemenea, in majoritatea tumorilor a fost izolat papilomavirusul 16, cel mai des intalnit in cancerele colului uterin.

Infectiile cu papilomavirusuri prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta cancer bucal decat consumul de alcool sau tabagismul, potrivit unui experiment efectuat pe un esantion de 300 de persoane. Riscul de cancer bucal este de 9 ori mai ridicat in cazul persoanelor care au intretinut raporturi sexuale orale cu mai mult de 6 parteneri, informeaza The New England Journal of Medicine. Insa, expertii tin sa precizeze ca mai au nevoie de studii detaliate pentru a confirma cu precizie acest lucru.

Virusul uman papiloma (HPV) se poate gasi in saliva, urina, sperma si secretii genitale. Majoritatea persoanelor active sexual pot veni in contact cu papilomavirusuri. Insa din fericire, in foarte multe cazuri organismul reuseste sa se apere si sa elimine acest virus.
In schimb, acesta se dezvolta in unele organisme care nu reusesc sa "autodistruga" virusul si se poate ajunge pana la cancer.

Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV. Insa, tipul de HPV prezent in organism si care este corelat cu cancerul bucal este tipul 16. Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 18% dintre femei si 8% dintre barbati sunt purtatori ai acestui virus. Ei au examinat 100 de persoane cu cancer bucal si 200 de persoane sanatoase pentru a depista prezenta virusului uman papiloma. Dupa o analiza a factorilor precum fumatul si alcoolul, expertii au descoperit ca participantii care au fost diagnosticati pozitiv la testul HPV sunt de 32 de ori mai predispusi de a face cancer la gat.


Cum ne protejam?

Bineinteles, stim cu totii ca abstinenta este cea mai sigura metoda de protectie ...
Insa, daca esti o persoana activa sexual cum te poti proteja? Studiile anterioare au demonstrat ca utilizarea prezervativului poate reduce riscul infectiilor genitale cu HPV. De asemenea, folosirea ocazionala a prezervativului la contactul sexual oral si vaginal cu un nou partener/a creste semnificativ riscul de cancer bucal. Cu toate ca este destul de neclara eficienta prezervativelor in prevenirea cancerului bucal, totusi folosirea lor pentru reducerea riscului poate sa fie o miscare foarte inteligenta.


Recomandarea expertilor

Infectiile cu papilomavirusuri (HPV) cauzeaza cele mai multe cancere cervicale si 80% dintre femeile active sexual se pot confrunta cu aceasta infectie la un anumit moment in viata lor. Recomandarea expertilor: o vaccinare timpurie care poate sa previna aparitia cancerului cauzat de infectiile cu papilomavirus.
Momentan nu exista nici un fel de tratament care sa elimine infectia cu HPV. In foarte multe cazuri, leziunile dispar fara tratament in aproximativ 2 ani. Insa, este recomandat urmarea tratamentului care grabeste disparitia lor. Partea proasta este ca virusul poate sa recidiveze oricand, odata ce a existat in organism.

Articole utile:
Infectii cutanate date de HPV
Herpesul genital
Infectiile cauzate de virusul herpes simplex
Stop cancerului de col uterin!
Contraceptia: 10 porunci
Contraceptie cu cap
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • luminita pe 15 Dec 2007, 20:29
    Herpes

    Buna ziua, as avea si eu o intrebare pentru dvs.:herpesul genital se poate contacta si pe alta cale decat pe cea sexuala si care ar fi aceea? Sau poate fi luat si sa nu se manifeste mai mult timp, cam 2 ani? Va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod