Sănătatea ta. Un test mai tare decât Babeş-Papanicolau: ADN HPV

Testarea HPV se face după ce testul Babeş-Papanicolau arăta anumite modificări celulare anormale în colul uterin. Specialiştii au constatat că ar fi mai eficient testul HPV ca primă analiză în prevenirea cancerului de col uterin.

Testarea HPV se face după ce testul Babeş-Papanicolau arăta anumite modificări celulare anormale în colul uterin. Specialiştii au constatat că ar fi mai eficient testul HPV ca primă analiză în prevenirea cancerului de col uterin.

 

Foarte multe ţări sunt în curs de implementare a unor programe pilot de înlocuire a citologiei Papanicolau cu testul ADN HPV ca screening primar pentru cancerul de col uterin. Testul Babeş-Papanicolau este una dintre marile invenţii realizate de un medic român şi care ajută la depistarea timpurie a cancerului la col. El a fost inventat de medicul român Aurel Babeş şi nepotul său Victor Babeş în anul 1927, după care a fost îmbunătăţit de către medicul de origine greacă Georgios Papanikolaou şi introdus în medicină în anul 1943. Pentru a recunoaşte meritul savantului român, medicii de la noi au denumit testul "Babeş-Papanicolau".

Noile cercetări au scos la iveală faptul că testarea ADN a virusului HPV (virusul Papilloma uman) descoperă leziuni omise de testul Babeş-Papanicolau şi că ar fi indicată ca primă analiză pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest lucru înseamnă că citologia Babeş-Papanicolau nu mai este necesară că test concomitent sau prealabil.

Infecţia persistentă cu virusul Papilloma uman reprezintă principală cauza a cancerului de col uterin la femei. Genotipurile HPV16 şi 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin. „Testarea HPV este o metodă de screening mai sensibilă comparativ cu citologia Babeş-Papanicolau. În timp ce testarea Pap se axează pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifică prezenţa ADN HPV. Multe femei pot avea o infecţie cu HPV dar asta nu înseamnă că au cancer de col uterin. De aceee este foarte importantă identificarea femeilor care prezintă un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le în acelaşi timp pe celelalte femei de intervenţii medicale posibil inutile”, afirmă Eduardo Franco, Director, Divizia de Epidemiologie a Cancerului, Universitatea Mcgill, Montreal, Canada.


Ce presupune testarea ADN HPV?

Acest test se realizează din celule cervicale recoltate în mediu lichid. Pentru pacientă, disconfortul nu este mai mare dacă comparăm cele două tipuri de investigaţii. Practic, medicul ginecolog recoltează celulele de la nivelul colului uterin, iar senzaţia este aceeaşi cu cea pe care ai resimţit-o la efectuarea unui test Babeş-Papanicolau. Nici durata investigaţiei nu diferă.
 
În mod curent, testarea ADN a HPV se utilizează că test complementar sau de confirmare în cazul în care rezultatul citologic obţinut prin metodă Pap, este anormal sau la limită. Deşi testul de screening Papanicolau a scăzut în mod semnificativ incidenţa cancerului de col uterin în ultimii zeci de ani, el prezintă anumite limitări din cauza sensibilităţii scăzute şi a subiectivităţii interpretării rezultatelor. Cu toate acestea, studiile indică faptul că testul ADN HPV este mai sensibil decât frotiul Papanicolau în ceea ce priveşte identificarea leziunilor. În cadrul studiul ATHENA, s-a demonstrat faptul că testul ADN HPV identifică leziuni omise de citologie. Astfel că 1 din 10 femei pozitive HPV16/18 cu testul ADN HPV a avut leziuni precanceroase, în ciuda citologiei normale. 
 
Aproximativ 275.000 de femei încă mor anual în lume din cauza cancerului de col uterin. Infecţia persistenţă cu virusul Papilloma uman reprezintă principală cauza a cancerului de col uterin la femei, HPV fiind responsabil de mai mult de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, din întreaga lume.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului, în România anual peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 2.000 mor de acest cancer, România ocupând locul 1 în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin.  

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAN pe 24 Iun 2015, 15:51
    GINECOLOGI OBTUZI

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod