Afectiuni netratate
Libidoul scazut poate fi cauzat de afectiuni "ascunse", precum probleme ale glandelor endocrine sau anemie. Acestea afecteaza ciclul menstrual, fertilitatea si conduc la epuizare, depresie si scaderea apetitului sexual. In aceste cazuri, problema este rezolvata dupa depistarea si tratarea corespunzatoare a afectiunii.
Contraceptivele orale
Le folosesti pentru prevenirea sarcinilor nedorita, deci pentru o viata sexuala lipsita de griji. Ironia este ca aceste pastile au ca efect secundar scaderea libidoului. Pilulele anticonceptionale contin estrogen, care determina cresterea productiei de SHGB, o proteina responsabila pentru scaderea apetitului sexual.
Medicamentele
Pe langa pilulele anticonceptionale, exista o gama larga de medicamente ce pot avea ca efect secundar scaderea apetitului sexual. Printre acestea se numara: antidepresivele, medicamentele care reduc presiunea sanguina, anxietatea si refluxul de acid gastric. Adesea, scaderea libidoului cauzata de medicamente ramane o problema ascunsa, putine dintre noi fiind capabile sa o depisteze. Inainte de lua un medicament sau supliment ce poate fi eliberat fara prescriptie medicala, citeste cu atentie prospectul. Daca anumite afectiuni presupun folosirea pe termen lung a unor produse farmaceutice care au ca efect secundar scaderea apetitului sexual, discuta cu medicul tau posibila inlocuire a acestora.
Supraponderalitatea
Dincolo de efectele fizice evidente, supraponderalitatea produce tulburari de ordin emotional. Numeroase femei nu sunt dispuse sa experimenteze din punct de vedere sexual daca sunt supraponderale sau corpul lor a suferit modificari in urma unei sarcini. Emotiile au un puternic efect asupra libidoului, fiind responsabile pentru scaderea si chiar disparitia acestuia. Pentru ca imaginea propriului corp este comparata cu imaginile perfecte prezentate in media, rezultatul va fi un dezechilibru emotional ce va afecta viata sexuala.
Premenopauza
Menopauza nu se instaleaza brusc, ci este precedata de o perioda de timp variabila (3-4 ani) in care au loc schimbari hormonale, mai exact scaderea cantitatii de hormoni sexuali feminini. Printre efectele acestor schimbari hormonale se numara tulburarile menstruale, insomniile sau sensibilizarea tesutului vaginal. Lubrifierea redusa, un alt simptom al premenopauzei, este cauza contactelor sexuale dureroase, ceea ce are ca rezultat scaderea dorintei sexuale.
Afectiuni ginecologice
La fel ca in cazul premenopauzei, anumite afectiuni ginecologice pot determina aparitia durerilor, usturimilor si a disconfortului, in general, in momentul contactului sexual, ceea ce poate avea ca efect scaderea apetitului sexual.
Epuizarea
Stilul de viata modern ne epuizeaza, oboseala cronica fiind la un pas distanta. Cand se afla in perioade maxime de stres si oboseala, organismul uman tinde sa "rezolve" aceasta problema, plasand in plan secund celelalte necesitati, printre care si sexul. De aceea, oricat de mult ai dori sa ai o viata sexuala satisfacatoare, epuizarea va fi o bariera permanenta pana cand te vei hotari sa o inlaturi printr-o viata echilibrata, cu ore suficiente de somn.
Un libidou scazut pentru perioada destul de lunga de timp ar trebui sa fie un semnal de alarma, urmatorul pas fiind vizita la medic. Numai un specialist iti poate spune cu certitudine care sunt cauzele si cum se poate rezolva o astfel de problema.
Comentarii (7)
eu am doar 22 de ani si am inceput viata sexuala cu 3 ani in urma, si deja simpt ca apetitul sexual a scazut. Sunt foarte nefericita in aceasta privinta, si nu stiu ce sa fac.
E SUBLIM SA TI MENTI 30 DE ANI VIATA SEXUALA LA MAXIM DAR DE CE APARE TOTUSI REPULSIA SAU CHIAR SENZATIA DE SCARBA LA MIROSUL SPERMEI SI DACA PT BARBATI CHIAR NU CONTEAZA NOI FEMEILE NU ACCEPTAM SA VEDEM PARTENERUL INBATRININD SI NERECUNOSCAND SCADEREA POTENTEI SI A FARMECULUI ACTULUI SEXUAL
stresul de fiecare zi si munca in exces dauneaza vietii de cuplu. relatia se raceste usor dk nu ne refacem stilul de viata si sa ne organizam prioritatile in viata.eu consider ca relatia de cuplu trebuie sa fie pe primul loc dk vrei sa ai fericire in ea, apoi celelalte. nu va fi usor pt stabilirea prioritatilor, dar tre sa facem tot ce se poate pe a ne mentine relatia vie printr-o viata sexuala buna.
...sigur ca nu spunem stop..nu virsta are legatura cu viata sexuala ci,grijile de zi cu zi
nu este adevarat ca exista o limita de virsta la care sa spui STOP si daca e cineva pe aici care are peste 36-38 ani va poate confirma ,cu vointa ,imaginatie,poti sa faci orice daca iti iubesti partenerul..vb aceea,foamea vine mancand.....asa ca ...dc_nu? hai fetele nu va lasati...suntem inca tinere
dupa 31 de ani ,atunci cind crezi ca esti in floarea virstei,dupa doi copii,fara putina vointa si inventivitate vei observa o mare scadere a apetitului sexual nu trebuie decit sa indepartezi orice factor de stres pentru o viata si o flacara aprinsa
La varsta de 23 de ani, eu iau antibabies cam de 1 an jumate.Dar de vreo 2 luni am intrat intr-un program infernal la facultate( pacienti multi si cursuri multe).Stresul cu pacientii este maxim fiind novice in domeniul stomatologic.Si intr-adevar am observat o scadere a apetitului sexual si o irascibilitate crescuta.In schimb ma bucur foarte mult ca mi-am dat aseama ce se intampla cu mine, iar acum mi-ati confirmat si voi.Si incet inet am inceput sa reduc factorii de stres.
Posteaza comentariu