2. Teste genetice
Testele genetice non-invazive, metode de ultimă oră, recent introduse în toată lumea, pot oferi informații care să confirme sexul fătului cu o rată crescută de acuratețe, de 99%. Acest tip de teste depistează ADN-ul fetal din sângele matern și sunt efectuate în general pentru screeningul de aneoploidii sau malformații cromozomiale. Au avantajul că exclud riscurile testelor invazive și pot fi efectuate încă din a 10-a săptămână de sarcină.
Totodată, există posibilitatea de a afla sexul fătului și prin intermediul testului genetic CVS, numit și biopsia de vilozități coriale. Acesta este un test invaziv, care se realizează între săptămânile 11-13 + 6 zile de sarcină, pentru analiza întregului cariotip fetal.
În timp ce ecografia de morfologie fetală este recomandată în cazul tuturor femeilor însărcinate, pentru evaluarea structurilor morfologice fetale și a riscului de aneoploidii sau malformații cromozomiale, testele genetice sunt recomandate, după caz, în cazul sarcinilor cu risc genetic crescut, cum sunt cele ale femeilor cu vârsta de peste 35 de ani sau cele care prezintă suspiciuni în cadrul screeningului de trimestru I. Aceste tipuri de teste pot fi realizate de medici specialiști în obstetrică - ginecologie și medici supraspecializați în medicină materno-fetală, care dispun de aparatele și de programele de screening necesare.
Posteaza comentariu