Diagnosticată după lipsa menstruației timp de 12 luni, menopauza prematură este influențată de numeroși factori, printre care condițiile de trai, stilul de viață, fumatul și profesia. În cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Boston s-a constatat că 80% dintre femeile care au greutăți din cauza banilor, cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani, vor avea un risc crescut de menopauză prematură. Principala explicație pentru această situație este legată de acumularea stresului și cronicizarea lui.
Ce simptome are menopauza prematură și cum intervine stresul
Multe dintre simptomele menopauzei premature sunt, de fapt, comune cu manifestările stresului, de exemplu:
- insomnia;
- schimbarea bruscă a stării de dispoziție;
- uitarea diferitelor lucruri;
- depresia;
- irascibilitatea;
- durerile.
Stresul la nivel fizic poate cauza oprirea menstruației.
Acest lucru se întâmplă în cazul sportivelor sau femeilor diagnosticate cu anorexie. Și stresul la nivel psihologic poate provoca dezechilibrul ritmului normal al menstruației.În același timp simptomele menopauzei premature sunt similare cu cele ale menopauzei, dar pot fi severe. Se pot remarca înainte de oprirea completă a menstruației și pot dura mai mulți ani.
Poate stresul să declanșeze menopauza prematură?
Principalele cauze cunoscute ale menopauzei premature sunt intervențiile chirurgicale, tratamentele împotriva cancerului, bolile autoimune și moștenirea genetică. Un risc foarte răspândit și verificat în cadrul studiilor de specialitate este cel legat de fumat. În general fumătoarele vor trece la menopauză cu 1-2 ani înainte de vârsta obișnuită. În multe cazuri, însă, cauza menopauzei premature rămâne necunoscută.
Stresul, meniul deficitar în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, consumul excesiv de alcool și fumatul joacă fiecare un rol în declanșarea menopauzei premature, dar deocamdată nu există suficiente dovezi că stresul poate acționa în mod izolat pentru a provoca această tranziție.
Este adevărat, totuși, că stresul va intensifica simptomele problematice precum bufeurile, insomnia sau transpirațiile nocturne.
Impactul emoțional al menopauzei premature
În situația în care trecerea la menopauză începe mai devreme impactul la nivel emoțional poate fi foarte puternic.
Modul în care reacționezi la această schimbare neprevăzută va depinde de starea ta generală de sănătate, nivelul stresului din fiecare zi, relațiile cu prietenii, situația familială și sprijinul de care beneficiezi.Pentru majoritatea femeilor menopauza prematură se traduce printr-o stare de șoc, teamă, tristețe și anxietate. Apare un sentiment de pierdere și li se pare că nu mai dețin controlul asupra propriului corp și a alegerilor pe care vor să le facă în viață. Din păcate pierderea fertilității poate modifica dramatic imaginea asupra propriei persoane, precum și modul în care vizualizezi viitorul unei relații cu jumătatea ta.
În cazul în care ai simptome care pot indica menopauza prematură este recomandat să te programezi cât mai repede la un consult de specialitate, iar dacă ai primit deja acest diagnostic și te simți copleșită de anxietate sau depresie trebuie neapărat să găsești o persoană apropiată cu care poți discuta deschis despre starea ta fizică și gândurile pe care le ai.
Te poți adresa și unui terapeut pentru ședințe de consiliere pentru a trece mai ușor peste această etapă.
Multe dintre femeile care trec prin menopauză mai devreme decât este normal se simt susținute când fac parte dintr-un grup de sprijin, format din persoane cu aceleași probleme, fie că este vorba despre un grup online sau unul din viața reală.Adaptarea la o nouă imagine de sine va fi o provocare, dar poți găsi ajutor dacă ai nevoie. Contează foarte mult să te informezi în detaliu despre schimbările prin care vei trece pentru că și reacțiile tale nu vor mai fi marcate de teamă sau nesiguranță.
Chiar dacă nu ai probleme de ordin emoțional menstruația neregulată justifică un consult pentru că poate indica diabetul sau afecțiuni ale glandei tiroide. De asemenea, poți face analize pentru ca medicul tău să determine cât de bine funcționează ovarele. Nu uita să reduci cât de mult poți stresul pentru că te afectează constant, indiferent dacă ai început tranziția spre menopauză sau nu.
Posteaza comentariu