© Copyright:
Plante esentiale pentru sanatatea femeii
Menstruatia, sarcina, alaptarea si menopauza sunt 4 etape importante din viata unei femei care aduc schimbari in organism. Care sunt plantele de baza si cum te ajuta ele la nevoie?
1. Echinaceea
Numeroasele studii au atestat calitatile imunostimulatoare, ceea ce inseamna ca stimuleaza sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Singurele efecte adverse constatate sunt: greata, ameteala, iritatii ale pielii, insa intensitatea lor este seminificativ redusa si nu foarte frecvent intalnite.
Contraindicatii: trebuie evitata de catre persoanele cu boli autoimune (lupus, poliartrita reumatoida, dermatomiozita, hepatita cronica lupica, SIDA, Alzheimer, hipotiroidita, scleroza multipla, boala Crohn, anemia Biermer, boala Addison), cu probleme la ficat si boli ale tesutului conjunctiv. De asemenea, persoanele care sufera de diverse alergii pot intampina unele reactii adverse din cauza echinaceei. Nu trebuie utilizata in timpul tratamentului cu imunosupresoare sau cu medicamente hepatotoxice.
Mod de administrare: o femeie adulta trebuie sa foloseasca 1 g de echinaceea pentru un ceaisau cate 2 tablete cu 500 mg echinaceea administrate de 3 ori pe zi. Daca iei prima doza de la primele simptome ale unei raceli, urmatoarele doze trebuie sa le iei la un interval de maxim 4 ore si sa continui tratamentul si in timpul noptii. Insa, nu uita ca inainte de a te decide asupra acestui tratament sa consulti parerea unui specialist.
2. Ghimbirul
Are proprietatea de a diminua severitatea simptomelor de greata si voma rezultate in urma raului de miscare, a greturilor de dimineata sau dupa chimioterapie. De assmenea, persoanele cu artrita pot obtine o ameliorare a durerilor articulare datorita proprietatilor ghimbirului, favorizeaza secretia bilei, reduce nivelul colesterolului "rau", imbunatateste circulatia sanguina, calmeaza durerile abdominale si ajuta la digestie. Poti apela la ghimbir cu incredere pentru ca a primit aprobarea Administratiei pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA).
Efecte adverse: balonare, gaze, greata, insa sunt reactii destul de rar intalnite.
Mod de administrare: suplimentele cu ghimbir pot fi luate cate o pastila la un interval de 4 ore, in capsule de 500 mg.
3. Ginko Biloba
Este recunoscuta pentru imbunatatirea functiilor mentale (stimuland benefic activitatea celulara si impiedicand distrugerea acestora), cresterea capacitatii de concentrare si imbunatatirea circulatiei sanguine. S-a dovedit utila in urmatoarele afectiuni: Alzheimer, astm, bronsita, scleroza multipla, oboseala permanenta, tinitus (zgomote ciudate si permanente in ureche), disfunctii sexuale si degenerescenta maculara.
Efectele adverse sunt destul de rar intalnite, insa printre ele se numara disconfortul digestiv, durerile de cap, ameteala, palpitatiile, stare de agitatie si reactiile alergice la nivelul pielii. Daca vei constata aceste efecte, inceteaza administrarea suplimentelor.
Contraindicatii: nu trebuie combinata cu anticoagulantele, cum ar fi aspirina, warfarin, heparin, trental, usturoi, fosfatidilserina si vitamina E.
Mod de administrare: 40-80 mg de trei ori pe zi (extract 50:1 standardizat de Ginko Biloba).
4. Ginseng
Are capacitatea de a creste rezistenta organismului la stres, imbunatateste memoria si concentrarea, stimuleaza metabolismul si mareste libidoul. A fost folosit ca si afrodisiac, ca tratament in diabetul zaharat tip 2 si in cel al disfunctiilor sexuale.
Efecte adverse: stare de agitatie si anxietate, insomnie, diaree, palpitatii, durere de cap, creste tensiunea arteriala, scade glicemia.
Contraindicatii: nu e recomandat persoanelor hipertensive, femeilor insarcinate si care alapteaza, diabeticilor, persoanelor cu astm acut si persoanelor cu infectii grave. Nu trebuie combinat cu warfarin, tranilcipromina, fenelzina.
Mod de administrare: 100 mg de extract standardizat de ginseng de doua ori pe zi. Ginseng capsule: 100-600 mg/zi. Unii specialisti recomanda administrarea acestor suplimente 2-3 saptamani, urmate o pauza de 1-2 saptamani. Nu se administreaza fara pauze mai mult de 2 luni de zile.
5. Black Cohosh
Este recunoscuta pentru controlarea intensitatii bufeurilor cu care se confrunta femeile la menopauza, pentru diminuarea intensitatii simptomelor asociate ciclului menstrual, precum si pentru diverse probleme ginecologice. Insa, cercetatorii nu au descoperit mecanismul de functionare al acestei plante.
Efecte adverse: dureri de cap, senzatia de picioare grele, fluctuatii de greutate si dureri stomacale.
Contraindicatii: trebuie evitata de femeile insarcinate si de cele care sufera de cancer mamar.
Mod de administrare: 40 mg/zi de extract din radacina de Black Cohosh.
Comentarii (2)
Ati uitat sa precizati Guarana si ceaiul verde, care fac minuni pentru organism. Eu le folosesc in cure, de cativa ani incoace, si ma minunez si in ziua de azi ce mult ma ajuta: ridicarea tonusului general, mai ales cand sunt foarte obosita, elimin foarte bine toxinele - scuzati de expresie, dar cand fac cate o cura, urina miroase mai persistent, semn ca se elimina toxine. Ca sa nu mai spun de faptul ca nu mai retin apa, ca ma trezeam dimineata cateodata de nu puteam sa-mi scot verigheta, care mi-e putin larga, in mod normal.
Eu folosesc Echinaceea de la Hofigal de 3 ani in 3 cure pe an si nu am mai racit desi in jurul meu au fost persoane gripate rau. Mi-a intarit imunitatea asa ca va recomand sa luati din octombrie, decembrie si prin februarie. Are efect!!
Posteaza comentariu