Se estimeaza ca numai anul trecut s-au infectat cu HIV / SIDA peste 2,5 milioane persoane si peste 2,1 milioane persoane au decedat din aceasta cauza. Conform acelorasi surse, in 2007 s-au raportat peste 7.000 de persoane nou infectate in fiecare zi, peste 95% provenind din tarile sarace si cele in curs de dezvoltare. Aproximativ 5.000 dintre acestia au varsta cuprinsa intre 15-49 de ani, peste 50% fiind femei si 50% avand varsta intre 15-24 de ani.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV / SIDA in Romania - IBI "Prof.Dr.M.Bals", in tara noastra s-au inregistrat in perioada 1985 - 2008 peste 15.000 de cazuri cu HIV / SIDA.
Aderenta la tratamentul antiretroviral poate fi insa o problema importanta, un studiu aratand ca numai aproximativ 25% din pacienti au ramas pe tratamentul initial dupa 4 ani. Aderenta scazuta poate conduce la o supresie virala suboptimala, la rezistenta virala si la scaderea sperantei de viata (aproximativ 2 ani intr-un studiu). Toxicitatea este cel mai frecvent motiv citat pentru aderenta scazuta la tratament. Rezistenta la medicamente devine din ce in ce mai frecventa, pana la 10% din pacientii naivi terapeutic (netratati cu antiretrovirale) si pana la 88% din pacientii pre-tratati, fiind rezistenti la cel putin o clasa de medicamente antiretrovirale.
Celsentri (Maraviroc) este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV, lansat in ultimii zece ani. Maraviroc, in combinatie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu virusul HIV, aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arata ca intre 50-78% dintre pacientii HIV pozitiv prezinta aceasta carateristica. Acest medicament blocheaza accesul viral in celule: in loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, asa cum actioneaza celelalte tratamente, Maraviroc impiedica patrunderea virusului in leucocite prin blocarea caii de acces (co-receptorul CCR-5).