Papanicolau HALO, noul test nedureros pentru depistarea cancerului la sân

Procedura durează aproximativ 5 minute, constă în prelevarea unui fluid din mamelon și examinarea acestuia la microscop

Testul Papanicolau HALO este disponibil şi în România. Este cea mai nouă metodă nedureroasă care ajută la depistarea precoce a cancerului la sân. Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie și imagistică medicală la Donna Medical Center unde poţi să faci acest test ne explică totul despre testul Papanicolau HALO.

Cancerul la sân este, în acest moment, cea mai răspândită formă de cancer depistată în cazul femeilor, atât în țara noastră, cât și la nivel internațional. De aceea, necesitatea unor teste care să depisteze această maladie în fază cât mai timpurie este esenţială. Noul test este revoluționar prin metoda complet automatizată, non-invazivă și nedureroasă, de screening al femeilor cu risc crescut de cancer mamar (non-genetic).

Cum se face testul Papanicolau HALO


Testul propriu-zis nu durează mai mult de 5 minute, susţine specialistul. Practic se extrage prin fluid din mamelon care este apoi examinat la microscop pentru a identifica eventualele celule modificate. Dispozitivul de aspirație a secreției utilizează o combinaţie de căldură, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluidul mamelonar, întregul proces fiind rapid şi complet nedureros.

"Există, bineînțeles, și cazuri în care dispozitivul nu depistează fluid în mamelonul pacientelor. Acesta este considerat un rezultat normal care semnifică faptul că există un grad de risc obișnuit (nu ridicat) de a dezvolta cancer la sân. Însă, dacă există lichid aspirat, se va cerceta rapid tipul celulelor și dacă acestea prezintă caracteristici normale sau anomalii",
explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie și imagistică medicală.

 


Când nu este recomandat acest test


  • când alăptezi
  • la 6 luni după perioada de alăptare
  • în cazul femeilor cu implant mamar sau cu intervenție de micșorare a sânilor
  • trebuie evitată perioada de premenstruație, când sânul este mai sensibil sau dureros.    
    
Acest test este recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 25-55 de ani. De asemenea, el poate să fie folosit atunci când nu se poate face mamografia care este recomandată doar femeilor cu vârsta peste 40 de ani.

În Uniunea Europeană, la fiecare șase minute, o femeie moare din cauza acestei boli. În România, potrivit datelor furnizate de Institutului Național de Statistică, aproximativ 90% dintre femeile depistate cu cancer mamar au aflat despre starea lor într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic nivelul de supraviețuire. Șansele de vindecare cresc foarte mult în cazul depistării acestei afecțiuni în faza incipientă, astfel încât rata de supraviețuire ar ajunge la peste 90%.   
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Camelia S pe 8 Apr 2015, 14:25
    faceti-va testele

    dragi femei, faceti-va toate testele ca sa va asigurati ca nu aveti vreo boala grava. Sunt foarte importante si va spun eu care am patit-o! Am avut noroc ca am mers la dna dr. teodorescu de la donna medical center care mi-a descoperit un cancer mamar in stadiul 1. Altfel astazi nu mai eram aici sa va dau sfaturi...

    0
    0

  • vlad pe 25 Mar 2014, 13:45
    test

    testul se face la Donna Medical Center. Daca va programati in luna martie, testul are 25% reducere, si este 330 RON. www.donna-medicalcenter.ro

    0
    0

  • andreea pe 14 Mar 2014, 09:18
    test

    unde se face si cat costa

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod