Ovulaţia dereglată, cel mai mare inamic al fertilităţii

Un semnal important, care indică faptul că organismul feminin este pregătit pentru concepție, este prezența ovulației. Tocmai de aceea, faptul că disfuncția ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității în cazul femeilor, este o problemă tot mai presantă pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil.
 
Disfuncția ovulatorie poate varia de la o persoană la alta fie prin manifestarea unei ovulații rare și neregulate -€“ Oligo-ovulație sau chiar lipsa completă a acesteia -€“ Anovulație.
Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afecțiuni implică un minimum de timp și efort, iar în cele mai multe cazuri nu este nevoie să se apeleze la fertilizare în vitro.
 
Cum funcționează ovulația și care sunt cauzele dereglărilor de ovulație?
 
Ovulația trebuie privită nu ca o simplă eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participă mai multe părți ale corpului feminin.
Pentru a avea ovulație în fiecare luna este necesară o interacțiune complexă și adecvată între hormonii eliberați de hipotalamus, hipofiza și hormonii ovarieni.
 
Astfel, cauzele care determină dereglările de ovulație pot fi dificil de elucidat, însă cel mai adesea sunt corelate cu:
 
Dezechilibrele hormonale cauzate de disfuncții ale hipotalamusului, glandei pituitare și a ovarelor. Cea mai frecventă afecțiune cauzată de aceste dezechilibre o reprezintă sindromul ovarelor polichistice.