Mastoza fibrochistica

Informatii generale Mastoza fibrochistica este o afectiune a sanilor caracterizata prin aparitia chisturilor la unul sau ambii sani. Aceste chisturi sunt insotite de modificari ale tesutului mamar, sub forma de induratie, senzatie de disconfort, durere si tensiune mamara.

Potrivit, Prof. Dr. Radu Vladareanu, medic primar in obstretica-ginecologie si Seful Clinicii de Obstretica si Ginecologie la Spitalul Elias "mastoza fibrochistica este o leziune neproliferativa, care apare frecvent la adolescente, insa poate fi observata de la pubertate pana la climacteriu".


Majoritatea femeilor cu dureri la nivelul sanilor si noduli, care apar si dispar apoi pe parcursul ciclului menstrual, sunt diagnosticate de medic ca avand mastoza fibrochistica. Aceasta afectiune este frecventa in randul femeilor tinere si nu are nici o legatura cu neoplasmul (cancerul) mamar.

Chiar daca afectiunea in sine este cauzata de o dereglare hormonala, sarcina nu este exclusa, mai ales daca se poate realiza un echilibru al concentratiilor hormonale. De asemeni, alaptarea nu este interzisa, in masura in care tesutul mamar restant este functional, deci capabil sa realizeze o secretie lactata.

Afectiunea mai poarta numele de modificare mamara ciclica, dat fiind faptul ca simptomele difera in intensitate in functie de variatiile hormonale fiziologice ale ciclul menstrual.
De regula nodulii apar in in a 14-a zi a ciclului menstrual si dispar dupa terminarea menstruatiei.


Clasificare


Mastoza fibrochistica are 3 forme clinice:
1. Forma chistica, in care pot predomina formatiunile chistice pline cu lichid;
2. Forma nodulara, in care predomina formatiunile de tip fibroadenom, de consistenta solida, fibroasa;
3. Mastalgia (durerea mamara) declansata premenstrual.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • otilia pe 5 Feb 2009, 14:41
    http://interviuri-artisti.materiale-pictura.com/

    Am urmat timp de opt luni un tratament cu acupunctura si fitoterapie la d-l dr. Codrut Tutu, fara niciun rezultat. Ceea ce vreau sa spun este ca exista persoane care nu raspund la tratamentul cu acupunctura, in ciuda faptului ca d-l dr sustine contrariul si garanteaza vindecarea.

    0
    4

  • maya mayon pe 26 Ian 2009, 11:47
    intrebare

    Buna ziua, doresc sa imi raspundeti la intrebarea cand anume din perioada unei luni este cel mai optim pt prezentarea la ECO mamar? Exista o anumita perioada din luna mai optima? Multumesc

    0
    3

  • Ella pe 24 Ian 2009, 09:16
    Cit de grav este ...?

    Foarte bun articolul dar va rog sa dati informatii si pentru femeile care au acest diagnostic de peste 10 ani, au intrat la menopauza de 10-15 ani, au varsta in jur de 60 ani si la care durerile sunt de cateva zile si fara sa cedeze la niciun medicament, si care au fost avertizate (ecografie+mamografia) ca au cancer. Credeti ca mai au vreo sansa de supavetuire si cit. Cu mii de multumiri Ella

    23
    9

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod