Unele femei prefera sa sufere ani intregi deoarece sunt prea jenate de a deschide acest subiect sau li s-a inoculat in cap ideea ca durerea ar fi doar in imaginatia lor.
Durerea in timpul actului sexual (dispareunia) poate fi un simptom cauzat de stres, depresie sau alte probleme psihologice. Insa pe langa acestea, cauza s-ar putea ascunde in alte complicatii despre care tu nu esti constienta.
Cauzele durerilor in timpul actului sexual
1. Dezvirginarea
Uneori himenul "opune" rezistenta fapt care cauzeaza o durere destul de intensa, insa de cele mai multe ori este elastic si extensibil, iar penetrarea se face fara durere prea mare. De asemenea, durerea poate fi alimentata de frica primului contact sexual, determinand o incordare a muschilor din zona genitala. Preludiul, increderea in partener si dragostea te pot determina sa-ti doresti sa treci peste acest "mic inconvenient".
2. Infectia
Uneori durerea din timpul actului sexual poate sa apara din cauza unei infectii prezenta in zona genitala. Aceasta poate determina o lubrifiere insuficienta a vaginului insotita de iritatie, mancarime si scurgeri anormale si mirositoare.
O infectie de tract urinar te poate afecta mai ales la urinare, insa cauzeaza durere in timpul actului sexual prin presiunea exercitata asupra vezicii inflamate.
Durerile abdominale pot fi asociate cu boala cu transmitere sexuala, numita Chlamydia. In caz de netratare, Chlamydia duce la inflamatii pelviene care fac actul sexual dureros. Odata diagnosticate, majoritatea infectiilor pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, a cremelor speciale sau a pastilelor.
3. Hormonii
Daca alaptezi sau esti inainte de menstruatie, disconfortul sexual poate aparea in urma schimbarilor hormonale. In ambele cazuri, nivelul estrogenului scade si afecteaza procesul de lubrifiere naturala a vaginului.
Solutia pentru noile mamici: lubrifiantii vaginali pana se stabilizeaza nivelul estrogenului in organism, cand nu mai este necesara alaptarea.
Solutia pentru femeile varstnice: creme cu estrogeni sau lubrifianti. Terapia de substitutie hormonala a fost deosebit de utila in cazul femeilor aflate la menopauza, insa studii recente au demonstrat ca poate creste riscul de aparitie a bolilor la inima, a cheagurilor de sange si a cancerului mamar. Prin urmare, cel mai indicat este un consult specialist si urmarea indicatiilor exacte ale specialistului.
4. Endometrioza
Se caracterizeaza prin prezenta tesutului care in mod normal captuseste cavitatea uterina si in alte locatii situate in afara uterului. Mai mult de jumatate din femeile afectate raporteaza dureri in timpul actului sexual. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical pentru extirparea tesutului "nedorit". Pilulele contraceptive pot ajuta in aceasta situatie.
Pentru reducerea senzatiei de disconfort este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra", precum si amanarea actului sexual la 1-2 saptamani de la incetarea menstruatiei.
5. Vulvodinia (durerea cronica perineala)
Este durerea care apare la nivelul vulvei si este adesea trecuta cu vederea si nerecunoscuta ca fiind o problema. Simptomele pot include arsuri, usturimi, dureri si raport sexual dureros, dar acestea se pot trata. Exista tratamente pentru calmarea durerii perineale si a disconfortului cauzat de vulvodinie.
6. Cistita interstitiala
Daca ai o infectie de tract urinar, insa antibioticele nu-si fac deloc efectul, problema se poate numi cistita interstitiala. Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele acestei afectiuni, care presupune inflamarea vezicii urinare si dureri pelviene severe, acestea inrautatindu-se in timpul actului sexual. Persoanele afectate isi pot usura simptomele printr-o varietate de tratamente, cum ar fi medicamentul Elmiron. Insa nu se poate spune ca exista un tratament standard care sa functioneze pentru toate femeile.
Pentru reducerea senzatiei de disconfort cauzata de o penetrare adanca este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra".
Alte articole utile:
Boli cu transmitere sexuala
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Sexul si deficientele
Satisfactie sexuala in pofida artritei si a durerilor lombare
Dupa menopauza sexul poate deveni mai placut
Ma doare cand fac sex: 6 cauze frecvente
Aproape fiecare femeie se confrunta uneori cu o stare de disconfort/durere in timpul actului sexual. Nivelul de durere poate varia de la disconfort usor la sever, impiedicand actul sexual cu penetrare.