Unde se ascund ele si tu nici macar nu aveai idee cat de mult bine iti pot face?
In dulapul din bucatarie te-ai uitat mai atent?
Faina de ovaz: se digera incet si elibereaza gradual zaharul in sange. Acest lucru combate pofta de dulciuri pe care o resimti inainte si in timpul mentruatiei.
Pastele: sunt o adevarata comoara de magneziu, un mineral extrem de important pentru echilibrul hormonal. Daca nu ai stiut pana acum, deficitul de megneziu poate fi cauza acelor crampe menstruale pe care nu le mai suporti. Alte surse importante de magneziu sunt: legumele verzi, cartofii si cerealele integrale (cele care nu contin zahar).
Urmatorul pas este sa deschizi frigiderul
Citricele: atat in stare naturala, cat si stoarse au puterea de a favoriza absorbtia fierului in organism. Trebuie sa stii ca in timpul menstruatiei, corpul tau poate sa se confrunte cu un deficit de fier din cauza sangerarii mai abundente. Alte surse de fier de care este bine sa tii cont in aceasta perioada: caisele uscate, ficatul, legumele, cerealele fortificate si crustaceele.
Carnea rosie: pe langa un continut bogat de fier, mai are si mult zinc (pe care organismul tau il pierde in perioada menstruatiei). Acest mineral este necesar pentru sanatatea oaselor, iar un deficit de zinc poate conduce la amenoree (absenta menstruatiei). Alte surse bogate in fier si zinc: carnea de pui, pestele si legumele cu frunze verzi.
Carnea de pui: este foarte bogata in vitamina B6, care poate sa fie in cantitate mai mica la menstruatie. Rolul ei este sa ne scoata din depresie, crescand nivelul serotoninei. Alte alimente cu un continut ridicat de vitamina B6 sunt: pestele, laptele, orezul brun, soia, nucile si legumele cu frunze verzi.
Avocado: contin serotonina care intensifica actiunea neurotransmitatorului responsabil cu reglarea starii de spirit. Alte surse de serotonina: vinetele, prunele, curmalele, papaya si ananasul.
Bananele: deoarece sunt foarte bogate in potasiu te vor ajuta sa scapi de senzatia de balonare si de retentia de apa, simptome pe care le intampinam in perioada menstruatiei. Alte alimente cu actiunea asemanatoare sunt: cartofii, broccoli, ceapa, rosiile, smochinele si coacazele negre.
Visinele: sunt considerate un remediu ayurvedic pentru usurarea simptomelor cauzate de menstruatie, inclusiv senzatia de balonare si schimbarea starilor de spirit. Tratamentul consta in consumul a 10 visine pe stomacul gol in fiecare dimineata timp de o saptamana inainte de inceperea ciclului menstrual.
Compresele cu apa fierbinte sunt excelente
Apa fierbinte: toarn-o in sticla si aseaza pe abdomen pentru a scapa de crampe. Sau, mai ai o optiune: sa umezesti un prosop in apa fierbinte, sa-l storci de excesul de apa si sa sa-l pui pe abdomen.
Apa: un consum ridicat de apa este foarte important cand esti la ciclu menstrual. Deshidratarea stimuleaza corpul sa produca un hormon (vasopresin), care contribuie la aparitia crampelor.
Camara te aprovizioneaza cu remedii naturale
Busuiocul: te elibereaza de durerea cauzata de mnstruatie, deoarece contine acid cafeic cu efect analgezic. Tine minte ca si cimbrul contine acid cafeic. Ambele plante pot fi folosite pentru condimentarea carnii, a legumelor, a sosurilor. Sau mai poti sa fierbi apa si sa adaugi 2 linguri de cimbru sau busuioc pentru a prepara un ceai. Consuma 1/2 sau 1 cana la fiecare ora pentru a scapa de durere.
Scortisoara: are proprietati antiinflamatorii si antispasmodice care usureaza crampele menstruale. Foloseste-o in ceaiuri sau o mai poti presara pe painea prajita. Daca ti se par insuportabile durerile, poti sa bei ceai de scortisoara cu o zi inainte sau in timpul ciclului menstrual. De asemenea, specialistii considera ca un ceai de scortisoara inainte de a te pune la somn are efecte relaxante.
Chimenul: poate fi folosit tot ca remediu impotriva crampelor. Zdrobeste chimenul si adauga praful intr-o cana cu apa fiarta. Se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara si se bea fierbinte.
Ghimbirul: te scapa de crampe si poate sa regleze uneori ciclul menstrual. Foloseste-l in prajituri sau la condimentarea legumelor. Insa consumat sub forma de ceai este cel mai eficient: pune 1/2 lingurita de ghimbir intr-o cana cu apa fiarta si consuma-l de 3 ori pe zi.
Menta: te poate elibera de crampe. Din ceaiul de menta este indicat sa se consume 1-2 cani pe zi.
Boabele de mustar: 1-2 linguri de boabe de mustar macinate si amestecate intr-un lighean cu apa calda iti pot calma durerile si crampele. Nu trebuie nicidecum sa-l bei, ci sa-ti scufunzi picioarele pentru a te bucura de efectul relaxant.
Piperul negru: amesteca un varf de cutit de piper negru cu 1 lingura de gel de aloe vera. Amestecul trebuie sa-l iei de 3 ori pe zi pentru a scapa de durerile lombare si abdominale.
Ce suplimente te pot ajuta in situatia de fata?
Vitamina K: femeile care se confrunta cu dureri intense in timpul menstruatiei pot simti o diminuare a intensitatii lor daca iau un supliment de vitamina K.
Acum ca ai aflat despre toate leacurile pe care le ai la indemana in casa pentru a diminua disconfortul si problemele menstruale, cu siguranta te vei simti mai bine in acea perioada a lunii.
Articole utile:
Musetelul previne durerile menstruale
Sportul usureaza durerile premenstruale
Durerile si crampele menstruale: prevenire
Leacurile de casa te scapa de durerile menstruale
Normal ca nu mai ai chef sa iesi din casa cand durerile menstruale te sacaie si te doboara. De fiecare data te gandesti ce sa mai iei ca ele sa nu mai fie atat de intense. Iata cateva leacuri de casa, pe care le gasim usor in bucataria noastra si care functioneaza garantat.