Nu exista diferente semnificative legate de sex in ceea ce priveste ITS. Pentu Romania exista obligativitatea raportarii urmatoarelor infectii cu transmitere sexuala (ITS): sifilis, gonoree, infectie cu chlamydia, infectia HIV/SIDA. Dintre acestea exista date apropiate de realitate numai pentru sifilis si infectia HIV/SIDA.
Date statistice din tarile dezvoltate sugereaza ca cele mai frecvente ITS sunt herpesul genital, infectia cu chlamydia si infectia cu papiloma virusuri boli care au probabil aceeasi frecventa si in Rominia.
Sifilisul este in Romania o problema importanta de sanatate publica, numarul anual de cazuri noi fiind de peste 40 la 100.000 de locuitori (valoare de 40 de ori mai mare decat in tarile din Europa occidentala). Diagnosticul precoce al bolii permite instituirea unui tratament eficient cu Penicilina care sa permita vindecarea bolii.
2. ITS se transmite in primul rand prin contactul sexual neprotejat. Mai exista vreo alta cale de transmitere?
In majoritatea covarsitoare a cazurilor ITS se transmit prin contact sexual. ITS mai pot fi contactate prin:
- obiecte contaminate - tricomonas vaginalis;
- contact sexual oral - sifilis, gonoree;
- sarut - herpes simplex oral.
3. Ce anume se transmite/se contacteaza prin BTS?
ITS pot fi produse:
- de virusuri - papiloma virusuri, herpes simplex;
- de bacterii - sifilis, gonoree;
- de paraziti - scabie, paduchi lati;
- fungi - candida.
4. Care sunt riscurile la care se expun persoanele ce nu trateaza la timp ITS?
Neglijarea tratamentului corespunzator pentru ITS conduc la agravarea bolii, la complicatii locale si la distanta, expunandu-se connsecintelor tardive - sterilitate si deces (ex. infectia HIV/SIDA).
5. Cum stim ca am contactat o ITS?
Care sunt consecintele imediate in urma contactarii unei ITS? Cele mai frecvente manifestari ale ITS sunt secretiile uretrale/vaginale si eroziuniunile/ulceratiile genitale. Pentru contactele sexuale neprotejate cu parteneri instabili, se recomanda consultul dermatovenerologic.
6. Care este cea mai grava ITS in cazul barbatilor? Dar in cazul femeilor?
Atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor cea mai grava ITS este infectia HIV/SIDA.
7. In cazul femeilor exista riscul de a ramane sterile daca nu trateaza la timp ITS?
Da, femeile se confrunta cu riscul sterilitatii. Cel mai frecvent sunt incriminate gonoreea (secretie galbui-verzuie, usturimi la mictiune) si infectiile cu chlamydia si mycoplasma (secretie cu aspect mucos ca albusul de ou nefiert, uneori asimptomatica).
8. In ce masura este influentat apetitul sexual in urma contactarii unei ITS?
Contactarea unei ITS nu influenteaza apetitul sexual, ci cel mult placerea sexuala ca urmare a modificarilor inflamatorii locale. In anumite cazuri, temerile legate de ITS-ul tratat, posibilitatea unei noi contaminari pot duce la scaderea libidoului si la tulburari de dinamica sexuala.