HPV, "virusul cancerului de col"

Human Papilloma Virus (HPV) este considerat agentul responsabil pentru cancerul de col, constatandu-se ca 98% din pacientele cu cancer de col uterin prezinta la nivelul tesuturilor afectate ADN viral, iar din cele cu leziunile premergatoare cancerului, 75% contin ADN viral.

Human Papilloma Virus (HPV) este considerat agentul etiologic responsabil pentru cancerul de col, constatandu-se ca 98% din pacientele cu cancer de col uterin prezinta la nivelul tesuturilor afectate ADN viral, iar din cele cu leziunile premergatoare cancerului, 75% contin ADN viral.

HPV este un virus care afecteaza tegumentele mainilor, picioarelor, mucoaselor orale, anale si genitale si determina la nivelul acestora condiloame palmare, veruci plantare, respectiv leziuni intraepiteliale.
          
Din cele peste o suta de tipuri de HPV cunoscute, mai mult de 30 se transmit prin contact sexual, ceea ce transforma cancerul de col uterin intr-o boala cu transmitere sexuala.

Orice contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener infectat poate determina infectia cu HPV, incubatia durand intre 6 saptamani si 8 luni.

Odata patruns in epiteliul cervical prin traumatisme minore, asa cum apar in timpul contactului sexual, HPV are urmatoarele posibilitati de evolutie:

  • infectia latenta, fara modificari macroscopice sau microscopice identificabile, dar cu tipaj viral pozitiv (tipaj viral: test paraclinic ce determina prezenta sau absenta virusului la nivelul colului);
  • infectia productiva, in care apar efecte de distrugere celulara evidentiabile la efectuarea testului Papanicolau, colposcopie sau chiar cu ochiul liber.

Aceste leziuni sunt asa numitele displazii sau leziuni preneoplazice (precanceroase) de grad inalt sau scazut, numite si "rani pe col".
Ele apar in 10-20% din pacientele infectate cu HPV.