Desi pare greu de crezut pentru vremurile noastre, tot mai multe femei doresc sa-si faca himenoplastie. "Motivatiile sunt diferite. Poate fi vorba despre considerente de ordin cultural sau religios: de regula, apeleaza la aceasta interventie femeile care doresc sa se casatoreasca cu barbati din lumea araba unde virginitatea este o cerinta obligatorie. La fel stau lucrurile si cu femeile rrome", ne spune dr. Ardeshir Vahidi.
Reconstructiile de himen mai sunt solicitate drept cadou. Femeile apeleaza la aceasta interventie pentru ca stiu ca sotii lor viseaza la o relatie sexuala cu o virgina. Operatia mai este solicitata de femeile care au nascut si vor sa simta mai intens placerea actului sexual.Cazurile cele mai nefericite sunt cele in care tinerele au fost violate. Himenoplastia este pentru acestea un fel de nou inceput, apeleaza la ea pentru ca in felul acesta cred ca vor fi si se vor simti ca inainte.
"Cel mai adesea, himenoplastia este ceruta de femeile cu varsta intre 20 si 25 de ani", declara specialistul. Totusi, sunt destule femei care vor o astfel de interventie, desi au trecut demult de aceasta varsta. Acestea isi doresc himenoplastie pentru ca au trecut prin mai multe nasteri sau pentru ca au avut o nastere dificila. "Varsta este un element foarte important. La femeile tinere, tesuturile sunt mai 'noi', iar interventia se realizeaza mai usor. De asemenea, recuperarea este mai usoara", ne mai spune dr. Ardeshir Vahidi.
In ce consta himenoplastia?
Refacerea himenului este posibila atat imediat dupa ruperea lui, cat si dupa un timp mai indelungat.
Potrivit specialistului, himenoplastia implica o procedura reconstructiva specifica chirurgiei plastice si estetice a organelor genitale feminine. "Resturile" himenului sunt refacute cu ajutorul laserului. Daca fragmentele initiale nu sunt suficiente, atunci refacerea himenului se poate face prin stramtorarea portiunii initiale a vaginului, folosind mucoasa vaginala. Aceasta este cea care va forma noul himen, care se va rupe la fel ca cel natural in decursul primului act sexual.
Dr. Vahidi recomanda pentru himenoplastie rahianestezia sau anestezia prin sedare intravenoasa. "Fiind vorba despre o zona extrem de sensibila, anestezia locala poate fi incomoda atat pentru pacienta, cat si pentru medicul care o efectueaza", argumenteaza specialistul.
"Timpul necesar unei astfel de interventii depinde foarte mult de minutiozitatea specialistului care o realizeaza. Procedura dureaza minim o ora", ne spune dr. Ardeshir Vahidi. Interventia nu necesita internare, in cateva ore, femeia poate pleca acasa. In ceea ce priveste durata de recuperare, potrivit specialistului aceasta este de 14 zile.
Complicatii ale himenoplastiei
In principiu, himenoplastia poate fi efectuata de orice femeie, clinic sanatoasa. Potrivit specialistului, procedura poate cauza complicatii cum ar fi:
- hemoragie;
- hematoame;
- infectie;
- senzatie de durere;
- cicatrici.
Himenoplastia nu trebuie privita ca o procedura de rutina. De asemenea, nu exista garantii cu privire la beneficiile himenoplastiei. Operatia de refacere a himenului este destul de costisitoare. In functie de clinica sau de medicul care o efectueaza, pretul variaza si se situeaza in jurul a 1000 de euro.