Daca fibromul a devenit voluminos, modalitatea de tratament recomandata ramane extirparea chirurgicala. Se poate extirpa doar tumora sau intregul uter, in operatia numita histerectomie. Hotararea o ia medicul, in functie de gravitate.
O alta solutie, nechirurgicala si care se practica de putin timp ar fi embolizarea fibromului uterin, adica obstruarea arterelor care hranesc fibromul. Este o solutie de dorit pentru femeile care nu vor sa faca o operatie, insa scade probabilitatea de a ramane insarcinata si nu se cunosc efectele asupra sarcinii.
Asadar, nu exista un singur tratament pe care sa-l urmezi pentru un fibrom uterin si in multe cazuri cea mai buna masura de precautie pe care o poti lua este simpla: sa stii ca este acolo in cazul in care apar simptome deranjante. Iata care sunt optiunile de tratament pe care le ai:
O supraveghere atenta
Daca te numeri printre femeile cu fibroame uterine care sunt asimptomatice, cea mai buna masura de precautie este de a-l supraveghea cu atentie si numai daca apar simptome deranjante sa incepi un tratament recomandat de un medic specialist. Fibroamele uterine nu sunt canceroase si foarte rar se intampla sa influenteze dezvoltarea sarcinii. Avanseaza foarte incet si dupa menopauza se diminueaza si dispar, pe masura ce scade si nivelul hormonilor reproductivi. Prin urmare, aceasta optiune de "tratament" este recomandata la majoritatea femeilor cu fibrom uterin.
Tratamentul medicamentos
In general, medicamentele prescrise in aceasta situatie au ca tinta hormonii pentru a regula ciclul menstrual si a trata sangerarile abundente si presiunea pelvina. Trebuie sa stii ca ele nu vor elimina fibromul, insa au capacitatea de a-l micsora in timp. Aceste medicamente vor determina aparitia unei menopauze temporare, deoarece opresc ovarele din productia de estrogen. Dupa ce scade nivelul estrogenului si se opreste ciclul menstrual, fibroamele nu se mai dezvolta si au tendinta de a se diminua. Aceasta procedura va opri sangerarile abundente cu care te confrunti si scurteaza perioada menstruatiei. Imediat ce ai incheiat tratamentul, ciclul menstrual revine la normal, bufeurile dispar si fibroamele care nu au disparut vor continua sa se dezvolte. De regula, acest tratament medicamentos este administrat prin injectare.
Fibromul trebuie indepartat daca apar simptomele deranjante sau daca dimensiunea este prea mare si poate sa interfereze cu fertilitatea. Ai cateva optiuni pentru extirparea fibromului:
1. Histerectomia
Pana nu demult, majoritatea femeilor cu fibrom uterin erau tratate cu ajutorul histerectomiei (care consta in indepartarea uterului). In zilele noastre nu mai este nevoie de o interventie atat de radicala, deoarece atat medicul, cat si pacienta sunt constienti de existenta altor tratamente mai usoare si mai putin agresive (daca faci aceasta interventie nu mai poti sa ai copii). Este foarte important ca decizia de indepartare a uterului sa ramana ultima optiune in cazul in care situatia este mai grava (fibroame numeroase, mari si care cauzeaza pierderi majore de sange).
2. Miomectomia
Este o interventie chirurgicala prin care fibromul este extirpat, nu afecteaza organele reproductive si, prin urmare, nici posibilitatea de a ramane insarcinata. Asadar, daca iti mai doresti un copil aceasta ar fi solutia cea mai potrivita pentru tine. Dezavantajul pe care-l prezinta miomectomia: fibromul poate sa recidiveze. Exista trei tehnici prin care se poate efectua aceasta operatie:
- miomectomia pe cale abdominala: se face prin incizie abdominala si sub anestezie totala sau epidurala. Procedura este indicat in cazul fibroamelor multiple, de dimensiuni foarte mari si destul de ascunse ca localizare;
- miomectomie laparoscopica: daca fibroamele sunt mici si putine ca numar, poti sa optezi pentru aceasta procedura. Se face sub anestezie totala prin incizie si folosirea unor instrumente mici care extirpeaza fibroamele si-i permit medicului sa vada din interior uterul (unul dintre instrumente are atasata o camera);
- miomectomie histeroscopica: o optiune pentru fibromul submucos. Se practica pe cala vaginala si cu ajutorul unui histeroscop (instrument care permite vizualizarea uterului).
Alte variante ale miomectomiei sunt acelea care permit distrugerea fibroamelor, dar fara sa fie nevoie extirparea lor:
- mioliza: este o procedura laparoscopica in care se utilizeaza curent electric pentru distrugerea fibroamelor si micsorarea vaselor de sange care le hranesc;
- criomioliza: printr-o metoda asemanatoare cu cea folosita in mioliza, se foloseste nitrogen lichid pentru inghetarea fibroamelor.
3. Embolizarea arterelor uterine
Se realizeaza prin injectarea unor particule mici in arterele care alimenteaza uterul, impiedicand fluxul sanguin in fibroame si determinand micsorarea lor. Avantaje: nu necesita incizie, iar perioada de recuperare este foarte scurta. Complicatiile pot sa apara daca este compromis transportul de sange catre ovare sau alte organe.
4. Tratamentul cu ultrasunete focalizate
Chirurgia cu ultrasunete focalizate (FUS - Focused ultrasound surgery) a primit aprobarea FDA in octombrie 2004 si reprezinta cea mai noua optiune de tratament pentru femeile care se confrunta cu fibroamele uterine. Spre deosebire de alte tratamente, acesta este neinvaziv, permite pastrarea uterului, insa nu se cunosc inca efectele pe termen lung in urma utilizarii acestei proceduri.
Se foloseste un aparat special de RMN in care este plasata pacienta si cu ajutorul caruia medicul poate sa vizualizeze organele. Urmatoarea operatiune consta in localizarea fibroamelor si distrugerea lor in interior fara necesitatea unei incizii.
Inainte de a lua o decizie definitiva
Deoarece fibroamele uterine nu sunt cancerigene si dezvolta lent, ai suficient timp pentru a cantari cu atentie toate optiunile de tratament. Trebuie sa tii cont de faptul ca cea mai potrivita procedura este conditionata de o multitudine de factori: severitatea simptomelor, dorinta de a ramane insarcinata, apropierea de menopauza, precum si gradul de frica pentru o interventie chirurgicala.
Asadar, inainte de a lua o decizie clara trebuie sa iei in considerare toate avantajele si dezavantajele optiunilor de tratament, adaptate la situatia ta. Tine minte, majoritatea femeilor nu necesita un tratament pentru fibromul uterin.
Comentarii (10)
Buna ziua! In cadrul CM SANA din Bucuresti exista un program in cadrul caruia se ofera tratament gratuit pentru tratarea fibromului uterin. Sunt cateva conditii dee includere in program (varsta peste 18 ani, pacienta sa nu fi trecut la menopauza si sa aiba minim 3 bibroame uterin, dintre care macar unul cu dimensiunea minima de 3-4 cm). Detalii la numarul de telefon 021.212.82.22
Avem deosebita plăcere de a vă invita la seminarul ” Totul despre embolizarea fibromului uterin“, ce va avea loc vineri, 15 iunie 2012, începând cu ora 18.00, la Cafeneaua Brătianu (str. Doamnei, nr. 9, sector3 3 ). Evenimentul este realizat în colaborare cu Clinica Hemodinamic şi beneficiază de susţinerea partenerului nostru tradiţional, deputatul colegiului 22 din Bucureşti, Alina Gorghiu. Printre lectorii prezenţi în cadrul evenimentului, va participa dr. Rareş Nechifor, medic specialist radiodiagnostic, în cadrul Centrului Medical Hemodinamic. Embolizarea uterină este o procedură de terapie endovasculară efectuată de medici specializaţi în radiologie intervenţională, una dintre cele mai noi şi mai spectaculoase ramuri ale medicinei moderne. Tratamentul prin embolizare constă în închiderea cu un material special a vaselor de sânge ce hrănesc fibromul. Rămas fără alimentare, acesta va involua şi se va resorbi treptat, ajungând la dimensiunea şi structura normală. Tratamentul prin embolizare prezintă avantaje incontestabile. În primul rând, permite menţinerea intactă a uterului, ceea ce duce la păstrarea sau recaştigarea capacităţii de a avea copii. În timpul intervenţiei nu există nicio incizie la nivelul uterului sau a abdomenului, ceea ce presupune o recuperare mai rapidă, cu o spitalizare de numai o zi. Peste 95% dintre paciente s-au declarat pe deplin mulţumite de rezultatele terapiei prin embolizare. În cadrul evenimentului va avea loc şi o sesiune de interpretări ale ecografiilor gratuită, pentru participantele care vor dori o opinie din partea domnului dr. Rareş Nechifor. Pentru participarea la eveniment, precum şi pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi urmatoarele persoane, cu menţiunea că data limită de înscriere este 14.06.2012: Lidia Constantinescu – 0729.988.788 – lidia.constantinescu@gmail.com Clinica Hemodinamic – 0727.738.119 – office@hemodinamic.ro Alexandra Bogdan – 0729 806 313 – alexandra.bogdan@ospv.ro;
Il recomand pe Dr. Poenaru de la Maternitaea Bucur. Am fost operata la dansul de fibrom uterin, dimensiuni foarte mari. Este un medic de exceptie. Am fost la un control de rutina si am descoperit ca am fibrom. Am observat ca imi crestea burta dar nu mi-am facut niciodata o ecografie, iar medicul unde imi facea testul babes papanicolau nu mi-a zis nimic nicodata nimic de faptul ca este obligatorie o ecografie si nici n-a observat burta care era evidenta. Mi-a fost recomandat Dr poenaru, care este si specialist in ecografie si cu toate ca nu mi-a placut deloc de mi-a zis dansul dar mi-a explicat toate variantele care le am si am mers la operatie (miomectomie)...uterul a fost salvat si datorita acestui medic voi putea avea copii. Vina o avem noi ca nu mergem periodic la controale. Eu n-am avut deloc simptome si evident ca nu m-am dus vreodata sa-mi fac vreo ecografie, plus ca ultimul control ginecologic fusese in urma cu 3 ani. sanatate multa!
am inteles ca tratamentul cu ultrasunete focalizate se face in germania si costa doar interventia 5000 de euro.eu nu am avut bani si am facut o embolizare la universitar in bucuresti pt ca era singura solutie altfel histerectomia si nu vreau ca am 23 de ani
vA MULTUMESC.STIE CINEVA UNDE SE POATE FACE CHIRURGIA CU ULTRASUNETE vA MULTUMESC
sunt interesata de acest studiu cu privire la fibromul uterin , ptr. ca si eu am acest lucru , si m-ar interesa o metoda cat mai usoara ptr. a nu fi operata , mentionez ca eu am mai suferit alte doua interventii chirurgicale .
Se incearca f. bine sa se obtina rezultate si prin terapie naturista +GNRH.
Va rog dati-mi un raspuns. Incerc sa raman insarcinata si nu mi-a venit ciclul 5 saptamani iar de doua zile ma pornit dar am dureri, mi-e rau, vomit, am ameteli si nu pot sta mult in picioare. Imi spune si mie cineva ce am si ce sa fac? Multumesc
Si eu ma confrunt cu aceasta problema, si tot intreb in dreapta si in stanga daca e bine sa ma operez sau nu. Am 45 de ani si nu stiu cum va evolua fibromul, daca nu ma operez (poate nu e cazul) astept sa vedem ce va rezolva timpul.
Este destul de neplacut sa ai fibrom, am trecut si eu prin asta acum 3 ani. Mi se dereglase ciclul menstrual, aveam f.f. mult, imi venea ciclul si de doua ori intr-o luna sau nu imi venea deloc, aveam dureri puternice la ciclu, se marise uterul f. mult pentru ca peretii lui erau captusiti cu fibrom. Cand am fost la control la Spitalul Militar Bucuresti am aflat ca trebuie sa ma operez de urgenta, chiar s-a mirat medicul cum am stat pana atunci cu un uter asa mare, dar medicul din provincie de cate ori mergeam la control nu-mi spunea niciodata ca trebuie sa ma operez. Am facut histerectomie totala cu laserul nu a fost dureros, iar acum ma simt f. bine, am facut atunci si biopsie si nu au fost probleme. Multumesc lui Dumnezeu si unei colege care aproape m-a impins de la spate sa merg la Bucuresti. Parerea mea este sa nu stati asa pentru ca este periculos se pot ivi complicatii, trebuie consultat un medic ginecolog bun care va va spune cu siguranta ce trebuie facut. De asemenea este bine sa faceti macar o data pe an si examenul Papa Nicolau, asa veti afla daca sunteti sanatoase sau nu. Va dores multa sanatate si numai bine! Mariana
Posteaza comentariu