Endometrioza este o afectiune grava, mai ales prin complicatiile pe care le poate produce. Cea mai grava este infertilitatea, ce afecteaza pana la 40% dintre femeile cu endometrioza. Cu cat afectiunea este mai veche, cu atat scad sansele de a ramane insarcinata. Endometrioza nu creste riscul de cancer uterin sau ovarian.
Se extinde si pe tractul intestinal
Endometrioza extrapelviana, desi frecvent asimptomatica, trebuie suspicionata atunci cand durerea sau o masa palpabila apar in afara pelvisului dupa un model ciclic. Endometrioza ce implica tractul intestinal (mai ales colonul si rectul) este cea mai comuna forma extrapelviana a bolii si determina durere abdominala si lombara inferioara, distensie abdominala, sangerare rectala ciclica, constipatie si obstructie.
Implicarea ureterala poate conduce la obstructie si se manifesta prin durere ciclica, disurie (emisiune dificila a urinii, insotita sau nu de dureri) si hematurie (prezenta sangelui in urina). Alte localizari ale endometriozei extrapelviene mai rare sunt cele pulmonare si la nivelul ombilicului.
Cum se poate diagnostica
Examenul clinic genital (examen cu valve si tuseu vaginal) poate sa nu descopere nici o anomalie sau sa evidentieze semne de endometrioza. Semne sugestive pentru endometrioza includ nodularitatea fundului de sac vaginal posterior, marirea ovariana unilaterala etc.
Semnele sugestive locale trebuie investigate imagistic - examinarea ecografica, tomografia computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pot fi utilizate pentru a stabili diagnosticul principal.
Evaluarea prezentei endometriozei necesita examinarea sistematica a cavitatilor pelviana si abdominala prin intermediul laparoscopiei diagnostice.
Diagnosticul de certitudine este confirmat intotdeauna prin biopsia leziunilor suspecte, mediata laparoscopic.
Tratamentul, doar o ameliorare temporara
Nici una din strategiile de prevenire a endometriozei nu a fost in mod consistent eficienta. Desi reducerea incidentei endometriozei a fost raportata la femeile angajate precoce in activitati aerobice, efectul posibil protector al exercitiului fizic nu a fost complet investigat.
Indiferent de profilul clinic (sufebrilitate, durere, absenta simptomelor), tratamentul endometriozei este justificat de evolutia progresiva a endometriozei la 2/3 din paciente. Din pacate, eliminarea implantelor endometriozice prin tratament medical sau chirurgical furnizeaza frecvent numai o ameliorare temporara.
Comentarii (12)
Pentru endometrioza va recomand tratament naturist cu iarba mare: https://www.planteea.ro/miere-cu-inula-m-400g-naturalia/
merita sa citit http://vibratiavindecarii.blogspot.ro/2012/07/endometrioza-boala-neiubirii-si.html
A facut cineva laparotomie????Va rog sa-mi spuneti cum este???
buna ziua, de un an de zile am tot felul de probleme ginecologice, care dupa tratamentul prescris de medicul ginecolog se trateaza, iar dupa o luna, aprox 2 revin problemele. am vazut ca in articolul dumneavoastra scrie simptomele care le au femeile cu endometrioza, si observ ca am si eu aceleasi simptome, diaree in timpu menstruatiei, sangerari in afara menstruatiai, dureri pelvine ingrozitoare inainte de menstruatie si chiar dupa, dureri lombare mai tot timpul. ce ar trebui sa fac? cum sai spun medicului meu ginecolog ca vreau sami faci mai multe investigatii? merg destul de des la gincolog, o data la trei luni, nu ar fi trebuit sa isi dea seama ca nu e ceva in regula? va multumesc
Buna! In urma cu 1luna mi'am facut analize iar markerii tumorali mi'au iesit 62 si limita era intre 0-35.Pe moment m'am speriat foarte tare dar a 2 zi aveam programare la doctora si acum 2saptamani m'am operat de chisturi ovariene endometriozice.In timpul operatiei la biopsie am descoperit ca am boala numita endometrioza.Doamna doctor m'a linistit mult si mi'a spus ca din octomrie ma baga 4luni la menopauza.Acum cand ma mai duc vreau sa stiu sigur daca dupaia trebuie sa fac neaparat un bebe.
Fa spalaturi vaginale timp de o saptama cu apa calduta si o lingurita de bicarbonat ( o lingurita la o cana cu apa). se repeta la o luna de zile daca secretia persista, sa nu faci nici abuz ca poti distruge flora vaginala oricum e mai bine sa mergi si la medic si sa faci testele de specialitate .
Buna ziua ! am si eu o problema si atatea boli vaginale am citit incat nu stiu ce sa mai cred..Problema mea este ca am un lichid alb care miroase si curge de mai multe ori pe zi iar uneori miroase...culoarea lichidului variaza iar de la un timp simnt cateo mancarime sau durere usoara ..va rog ajutatima!!! va multumesc anticipat!
buna.am 27 ani si am endometrioza. am fost operata laparoscopic si asa sa descoperit. in ianuarie trebuie sa ma operez iar sami lege trompele si sa-mi curete matele care sunt lipite. porma sa-mi faca inseminare in vitro poate am noroc. sansele sunt foarte mici. va pup sanatate multa
eu cred ca ma numar printre femeile cu aceasta boala :( deoarece am fost de nenumarate ori la ginecologie pentru control ca aveam dureri groazanice si mi sa zis ca am infectie urinara dar tratamentu nu are efect asupra mea :(
vrea sa vb cineva depre ea
in cluj napoca daca se poate
imi puteti spune va rog un medic specialist in tratarea endometriozei?
Posteaza comentariu