Studiul a mai scos la iveală și că doar 1% dintre femei discută cu medicul ginecolog despre îngrijirea intimă.
Ca urmare a acestui studiu, Libresse deschide prima conversație cu adevărat autentică și „fără perdea” despre zona V, ca simbol universal al zonei intime. Libresse dorește să aducă în prim plan adevăratele preocupări și temeri ale femeilor din România prin lansarea unui manifest de empowerment a femeii și susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi pentru că doar așa pot arăta cât de încrezătoare și puternice sunt și pot oferi, la rândul lor, curajul altor femei de a-și explora propriile trăiri.
Dar de ce nu vorbim?
Aici o să încep cu povestea mea. Fac parte dintre femeile care au în ”perioada aceea” niște zile cumplite. Nu pot să merg, nu pot să stau în picioare, nu pot să mănânc, vomit, am dureri îngrozitoare. Am renunțat, în ultimii ani, la a mai vorbi despre asta cu alte persoane. Am întâlnit femei cărora li se părea aproape ireală starea mea și credeau că exagerez, pe principiul ”Avem și noi ciclu și știm cum e, deci nu e chiar așa!”. Sigur, cele mai multe femei empatizează și înțeleg situația, dar există și excepțiile despre care v-am povestit mai mult. Și cam asta e cu femeile. Bărbaților, în schimb, li se pare scârbos sau neimportant. În ambele cazuri, preferă să nu știe nimic. Am crescut, oricum, sub imperiul rușinii. Generația părinților noștri ne-a educat prin rușine: e rușine să faci asta, e rușine să faci aia. Rușinea însoțea foarte multe din acțiunile noastre. Menstruația era, cu atât mai mult, ceva rușinos.
Chiar și Biserica rușinează femeia din acest motiv. În zilele de ciclu, femeia este considerată murdară și nu are voie să se apropie de cele sfinte. Și așa am ajuns să nu mai vorbim.
De ce nu e bine?
Și, mai ales, de ce e bine că nu discutăm nici măcar cu medicul ginecolog despre asta?
Frica sau rușinea de a vorbi despre zona intimă e din ce în ce mai răspândită în rândul femeilor tinere, dar nu numai. În lipsa unei informări corecte, în lipsa unei îngrijiri adecvate, consecințele pot fi, uneori, foarte grave, care pot duce la imposibilitatea depistării din timp și a tratării unei afecțiuni grave de sănătate. Păstrarea tabu-ului și evitarea discuției deschise cu medicul ginecolog despre problemele zonei intime sunt factorii nocivi care pot avea un impact nefericit asupra sănătății femeii.
Este vorba despre situațiile în care jena le împiedică să meargă la un consult și se informează din surse nesigure, ajung să se autodiagnosticheze și să se trateze ”după ureche”, amânând astfel stabilitea unui diagnostic corect și, implicit, tratarea bolii.
De ce ar trebui să vorbim
Pentru că e ceva normal!
Pentru că nu e nimic rușinos în asta!
Pentru că asta înseamă să fim autentice, încrezătoare și puternice.
Pentru că așa cum poți face o colică biliară, tot așa poți avea și o afecțiune ginecologică.
Pentru că așa cum te doare gâtul când ai o răceală, tot așa ai și dureri menstruale.
Pentru că așa funcționează organismul oamenilor care au sex feminin.
Pentru că doar discutând deschis, mai ales cu medicul ginecolog, putem depista din timp eventualele afecțiuni.
Pentru că așa ne naștem.
Pentru că asta suntem… și, practic, cu asta defilăm.
Acest text face parte din manifestul de empowerment a femeii prin care Libresse lansează femeilor din România provocare ”Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite”. Prin intermediul acestei campanii, Libresse oferă o voce tuturor acestor adevăruri știute, dar ascunse și celebrează zona intimă în toată complexitatea ei. Acesta este punctul de temelie pentru o relație cât mai sănătoasă cu zona intimă, iar cu cât se vorbește mai mult și mai liber despre aceasta, cu atât mai multe femei vor fi mai încrezătoare și vor acorda atenția de care are nevoie zona V.
* Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.
Posteaza comentariu