De ce contează vârsta când vrei să ai un copil?

Vârsta afectează capacitatea de a concepe și de a avea un copil sănătos, atât la bărbați, cât și la femei.
O femeie se naște cu toate ovocitele pe care le va avea în viața ei. Insa ele vor... „imbatrani” odata cu ea si vor fi in scadere atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Chiar daca o stare optima de sanatate imbunatateste, intr-adevar, sansele ei de a ramane insarcinata, aceasta nu anuleaza efectele pe care le are varsta asupra fertilitatii.

De la 20 pana la 25 de ani o femeie are sanse de 30% in fiecare luna de a ramane insarcinata. De la 30 de ani fertilitatea incepe sa se reduca, iar dupa 35 de ani chiar accelerat.
Astfel, pana la varsta de 40 de ani, o femeie ramane cu sanse de numai 5% lunar de a concepe.

In afara faptului ca scaderea rezervei ovariene – de altfel fireasca, biologic normala – reduce sansele de a obtine o sarcina, mai trebuie avut in vedere un aspect, la fel de important: acela al declinului calitatii ovocitelor. Odata cu varsta creste si riscul complicatiilor in sarcina: cel de avort spontan, de diabet gestational, de placenta praevia sau de anomalii cromozomiale la fat. Si ar mai trebui subliniat un lucru: este o conceptie gresita aceea ca fertilizarea in vitro poate invinge infertilitatea determinata de varsta.
Varsta femeii poate afecta chiar si sansele de succes ale fertilizarii in vitro cu ovocite proprii, in astfel de cazuri ele crescand daca sunt folosite ovocite de la femei tinere. 
Citește continuarea pe kudika.ro

kudikaro