Deși numeroase femei au fost diagnosticate cu endometrioză și numărul lor este în creștere, această afecțiune nu este încă pe deplin descifrată, având nenumărate implicații în toate sferele activității.
Majoritatea persoanelor consideră că endometrioza se manifestă exclusiv prin durerea resimțită în timpul raportului sexual și sângerările menstruale abundente, însă afecțiunea este mult mai complexă și are un impact major asupra activităților de zi cu zi. Femeile care primesc acest diagnostic resimt atât efectele de ordin fizic, cât și pe cele la nivel emoțional. Potrivit studiilor efectuate, femeile care suferă de endometrioză nu sunt predispuse numai afecțiunilor de ordin ginecologic, ci au un risc mai ridicat de depresie, oboseală cronică, anxietate și migrene. Este foarte important să știi cum te afectează endometrioza pentru a evita concepțiile greșite. Dacă iei măsurile necesare te vei simți mai bine și îți vei putea continua activitățile preferate. Nu lăsa prejudecățile să te afecteze și acționează rapid pentru a preveni intensificarea simptomelor.
Iată cum te afectează endometrioza și ce poți face pentru a evita agravarea manifestărilor:
1. Oboseala cronică
Deși este normal să te simți obosită la finalul unei zile aglomerate în care a trebui să rezolvi nenumărate probleme, oboseala cronică este diferită. În acest caz, nu te vei simți odihnită nici dacă dormi suficient și efectele negative sunt majore.
Specialiștii au constatat că sindromul de oboseală cronică se manifestă mult mai des în cazul femeilor diagnosticate cu endometrioză.Dacă în unele zile pur și simplu nu te poți da jos din pat, chiar dacă ai dormit deja 7-8 ore, este primul semn că ar putea fi vorba despre oboseala cronică. Este un obstacol important pentru desfășurarea activităților zilnice, inclusiv pe plan profesional. Nu lăsa această stare să continue mult timp. De îndată ce observi că nu ai deloc energie adresează-te medicului, dar atrage-i atenția și asupra corelației cu endometrioza. În majoritatea cazurilor, tratamentul eficient al endometriozei reduce semnificativ stările de oboseală.
2. Alergiile
Reacțiile alergice sunt foarte variate, pornind de la lăcrimarea ochilor, nasul care curge, strănutul, până la șocul anafilactic.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au constatat că femeile care au primit diagnosticul de endometrioză prezintă mult mai frecvent reacții alergice. Se pare că această afecțiune exacerbează manifestările alergice, astfel încât dacă înainte reacționai negativ la anumite substanțe, este posibil ca, dacă suferi de endometrioză, alergia să se manifeste mai puternic decât un simplu strănut sau lăcrimare.
De asemenea, trebuie să fii foarte atentă la vopseaua de păr. Potrivit specialiștilor endometrioza favorizează și alergiile la substanțele din componența vopselelor utilizate pentru acoperirea firelor albe. Este obligatoriu să faci un test de toleranță cu 48 de ore înainte pentru a te asigura că totul este în regulă.
3. Migrenele
O migrenă este mult mai mult decât o simplă durere de cap. Deși persoanele care suferă de migrene resimt durerea de cap, prezintă și alte simptome care o transformă într-o migrenă, cum ar fi: sensibilitatea la lumină, vederea încețoșată, starea de greață sau confuzia. Endometrioza și migrenele prezintă factori de risc similari, și anume apariția menstruației înainte de vârsta de 13 ani și un nivel ridicat de estrogen. Potrivit specialiștilor, femeile care au endometrioză au un risc dublu de a se confrunta cu migrene, comparativ cu persoanele care nu suferă de această afecțiune.
În majoritatea cazurilor, tratamentul medicamentos pentru endometrioză sau intervențiile laparoscopice au drept efect reducerea semnificativă a disconfortului cauzat de migrene și apariția mult mai rară a acestora.
4. Anxietatea și depresia
În urma studiilor realizate în anul 2017 s-a concluzionat că femeile care au endometrioză prezintă un risc foarte ridicat de anxietate, depresie și atacuri de panică. Nu este dificil de înțeles de ce.
Durerea asociată cu acest diagnostic are un impact major asupra vieții pacientelor și în multe cazuri determină teama, o imagine negativă despre sine și sentimentul constant de îngrijorare.„Femeile care suferă de endometrioză trec prin numeroase dificultăți. De obicei merg la cel puțin 6 medici până să primească un diagnostic cert. Acest lucru înseamnă un stres accentuat de fiecare discuție cu medicii și de teama indusă atunci când îngrijorările nu sunt ascultate cu atenție sau se consideră că este doar un disconfort minor. Acest lucru are un impact mult mai nociv decât problema în sine. Bineînțeles, la toate acestea se adaugă durerea constantă care nu este tratatată la timp. Drept consecință pot apărea stările depresive și anxietatea”, explică dr. Nicholas Fogelson, specializat în chirurgia endometriozei.
Durerea care apare în momente imprevizibile le poate determina pe femeile afectate să evite petrecerile, întâlnirile cu prietenii și orice alte activități sociale. Izolarea accentuată nu va face decât să favorizeze emoțiile negative, așa că este foarte important să discuți cu partenerul tău și cu prietenii apropiați și să nu te distanțezi de ei din cauza situației dificile prin care treci.
Posteaza comentariu