Chiar dacă nu ți se pare cel mai plăcut interval al lunii, menstruația nu trebuie să se caracterizeze prin dureri intense, care te fac să stai tot timpul în pat și să renunți la activitățile care îți fac plăcere. În fiecare lună organismul femeilor se pregătește pentru o sarcină potențială, iar dacă aceasta nu apare se declanșează menstruația. Majoritatea femeilor au crampe în timpul ciclului menstrual dar poate fi dificil să-ți dai seama dacă durerile din timpul menstruației sunt normale sau mult prea intense, semnalând alte probleme de sănătate.
Crampele „normale” sunt destul de ușor de tratat și durează de obicei între 3 și 4 zile
„Pragul durerii poate fi diferit în funcție de persoană, dar, de obicei, nivelul normal este considerat cel la care crampele specifice pot fi controlate prin utilizarea căldurii sau a medicamentelor antiinflamatoare”, explică dr. Jessica Shepherd, specialist ginecolog din Chicago. Crampele pot apărea cu 24 de ore înainte de începerea sângerării menstruale sau în prima sau a doua zi de menstruație și se pot prelungi până la finalul sângerării menstruale.
Uneori, deși este dureroasă, menstruația este „normală”
Dacă ai avut crampe chiar de la prima ta menstruație, aceasta ar putea fi reacția normală a organismului tău. Dacă o femeie a avut crampe timp de ani întregi, probabil că are o sensibilitate crescută la prostaglandină.
Această situație este clasificată drept dismenoree primară și, chiar dacă te poate face să ai zile foarte dificile în timpul menstruației, nu este considerată o problemă majoră din punct de vedere medical. Discută cu medicul tău pentru a găsi remediul potrivit și a reuși să reduci disconfortul resimțit în acea perioadă a lunii. În unele cazuri, durerea poate fi însoțită de stări de greață, diaree și vomă.
Dacă nu poți face față durerii și ai nevoie de repaus total, nu este normal
Nu trebuie să fii nevoită să iei o pauză totală timp de câteva zile în fiecare lună. „Dacă o femeie are dureri intense în timpul menstruației, astfel încât nu reușește să desfășoare activitățile zilnice de acasă ori de la serviciu, trebuie neapărat să meargă la un consult de specialitate”, recomandă dr. Candace Howe, medic ginecolog din California. Acest lucru se aplică și dacă decizi să suporți durerea și să faci oricum ce aveai de gând sau în cazul în care medicamentele antiinflamatoare nu își fac efectul.
Dacă ai crampe și în alte zile, în afara celor în care apare sângerarea menstruală, nu este un lucru normal și trebuie să te adresezi medicului cât mai curând.
Dacă menstruația ta s-a înrăutățit în ultima vreme, ar putea fi un semn al unei alte afecțiuni
Dismenoreea secundară sau durerea nou apărută în timpul menstruației, precum și cea care evoluează constant, înrăutățindu-se în fiecare lună, pot fi indicii ale unei alte probleme de sănătate. Adesea durerea intensă apare împreună cu sângerarea menstruală mult mai abundentă decât în trecut. „Deși este adevărat că menstruația poate deveni mai incomodă pe măsură ce înaintezi în vârstă, o schimbare drastică și foarte rapidă la nivelul durerii resimțite nu este normală”, potrivit dr. Howe.
Principalele cauze ale unei schimbări bruște sunt:
1. Fibromul uterin
„De obicei, când pacienta semnalează menstruații mai abundente, de o durată mai mare și crampe puternice, prima suspiciune este fibromul uterin. Este vorba despre tumori benigne care se dezvoltă în pereții uterului.
Fibromul este o afecțiune des întâlnită și aproximativ 70% dintre femei se vor confrunta cu această afecțiune de-a lungul vieții. Femeile de culoare, precum și cele cu un istoric familial au un risc mult mai ridicat”, explică dr. Howe.
2. Endometrioza
Această afecțiune apare în situația în care țesutul endometrului crește în afara uterului. Endometrioza poate cauza formarea chisturilor ovariene sau poate crea probleme de fertilitate. De asemenea, se manifestă prin dureri intense în zona pelvisului și crampe foarte puternice în timpul menstruației.
3. Adenomioza
Afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Adenomioza reprezintă îngroșarea peretelui uterin, ca urmare a creșterii unor glande din endometru care pătrund în grosimea acestuia. Similar cu endometrioza, adenomioza intensifică durerile menstruale și crampele.
4. Avortul
„Femeile pot avea un avort spontan, fără să-și dea seama, iar acest lucru se poate manifesta printr-o menstruație extrem de dureroasă. Statisticile oficiale spun că aproximativ 25% dintre femei pot pierde sarcina, însă procentul real ajunge la 40%.
Acest lucru se întâmplă pentru că femeile în cauză nu apucă să afle că erau însărcinate. Dacă durerile menstruale au această cauză, nu se va întâmpla decât o dată pe an, șansele de repetare în fiecare lună fiind extrem de reduse”, explică dr. Howe.În toate situațiile în care ești îngrijorată pentru că nu știi sigur dacă durerile din timpul menstruației sunt normale, cel mai bine este să mergi la consult, să ai o discuție amănunțită cu medicul tău și să găsiți împreună soluția potrivită.
Posteaza comentariu